Zahvalni u 2020.!

Koliko često razmišljate o onome što imate i onome što se ostvarili? Je li u vašem fokusu zahvalnost za to što ste živi, što se svjesni i možete čitati ovaj članak? Kolika je šansa da ste se baš vi rodili ovdje i živite u ovom trenutku u vremenu i na ovom prostoru? Jeste li zahvalni što vidite ili čujete? Ili ako naprimjer ne čujete, jeste li zahvalni za vaš jedinstveni pogled na svijet?

Imam ili nemam

Najčešće je fokus na onome što nemate, na onome što nedostaje ili onome gdje ste pogriješili i trebali ste bolje. Zaboravlja se primijetiti što sve imate ili to uzimate zdravo za gotovo. Živi ste i svjesni da imate ovaj život na raspolaganju! Jedino čovjek ima svijest o tome. I slobodni ste sa svojim životom učiniti štogod hoćete!

Sve vam je na raspolaganju

Pogledajte tehnologiju i informacije koje su vam na raspolaganju. Jeste li zahvalni što imate internet i pristup svim informacijama ovog svijeta? Možete se educirati i raditi štogod poželite, možete putovati, možete živjeti na način na koji izaberete. To su iznimno važne stvari jer do nedavno to nije bila mogućnost. I možda nemate još onaj posao ili takvog partnera, ali imate mogućnost izbora.

Dobitak ili nedostatak

Možete se fokusirati na ono što vam nedostaje ili na ono što imate. Više se isplati fokusirati na ono što imate. To podržava i neuroznanost, psihologija, epigenetika i mnoge druge discipline. Ali sigurno imate i vlastito iskustvo. Kako vam izgleda dan kada ste dobro raspoloženi ili kada ste loše raspoloženi. Iz napetosti i nezadovoljstva ništa dobro ne proizlazi, ali kada se opušteni i zadovoljni sve ima drugačiju notu.

Još,  još, još…

Vi određujete kako će izgledati svaki vaš trenutak. Hoćete li pronaći ljepotu u svakom iskustvu ili ćete tražiti mane u svemu što se događa.  Okružuje u kojem živimo fokusirano je upravo na nedostatak, probleme i treba još još još. Sve to se predstavlja kao napredak, što svakako jednim djelom i jeste, ali najčešće je u pozadini ono što vam nedostaje i to je baza na kojoj se pokušava graditi napredak. A to je kao da rupu bez kraja pokušavate popuniti što je, naravno, nemoguće. Uvijek ćete trebati nešto bolje, nešto više, vi ćete trebati biti bolji što garantira iscrpljenost, konstantnu anksioznost, tjeskobu i nezadovoljstvo s onim što imate sada i s onim kakvi ste sada.

Radite za sebe

A možete se odlučiti  fokusirati da vidite koliko toga imate i koliko toga ste uspjeli napraviti. Tako napredak koji želite dodaje vrijednosti na sve što već jeste. Pa tako možete izabrati oplemeniti sebe novim telefonom ili novom diplomom jer ćete na takav način lakše obavljati svoj posao. Tim poslom ćete naprimjer zaraditi više novca, a njime ćete platiti putovanje sa svojom obitelji koje će usrećiti vas i ljude koje volite. Tada zaista radite za sebe, a ako i radite prekovremeno, taj trud se isplati jer vam omogućava sreću, ljubav i zadovoljstvo.

Izaberite zahvalnost

Zahvalnost za život koji živite, za ljude koji vas okružuju i svjesnost sebe, za osjet topline sunca na koži i mekoću kože vašeg djeteta, zagrljaj vašeg partnera i ljubav koju mu pružate, to je obilje i bogatstvo. Naravno, i materijalne stvari su iznimno važne, ali kada cijenite istinske vrijednosti i zahvalni ste za njih jednostavnije je ostvariti i materijalne ciljeve jer ih tada ostvarujete zato što želite uživati u svakom trenutku svog života.

Svaki trenutak je vrijedan

Vi dajete ili oduzimate vrijednost svakom trenutku vašeg života! Budite zahvalni što možete  svojom prisutnošću i svojim bićem sudjelovati u njima. Vaša je odluka hoćete li biti zahvalni ili ćete tražiti razlog za nezadovoljstvo. Usmjeravanje fokusa na zahvalnost otvara vrata novog pogleda na život! Otvorite se zahvalnosti i pogledajte sebe i svoj život novim očima i osjetit ćete beskonačno puno zahvalnosti za sve što jeste.

 

Autorica teksta je Ivana Song, stručnjakinja za razvoj osobnih i sistemskih potencijala. Osnivačica i predavačica MindJuMp programa za razvoj osobnih i sistemskih potencijala.