Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
pixabay.com

Odnosi

Zaljubljenost kao ovisnost

Ovisnost o zaljubljenosti je poput ovisnosti o opojnim tvarima, kada osoba žudi za sljedećom dozom, ali ovoga puta ljubavi i seksa.

Ovisnost u zaljubljenosti je poput ovisnosti o opojnim tvarima, kada osoba žudi za sljedećom dozom, ali ovoga puta ljubavi i seksa. Možda se učini čudno, ali nekim pripadnicama ženskog spola (i ovo se odnosi ne samo na tinejdžerice) čak je uzbudljiviji lov na nekog muškarca nego li sama veza.

“Romantična ljubav je ovisnost”, kaže autorica studije Helen E.Fischer, biološki antropolog sa sveučilišta Rutgers, koja se bavi ljubavlju. “To je snažna, divna ovisnost kada sve ide dobro, ali prestrašna ovisnost kada stvari krenu loše”, dodaje ona.

Američka neurologinja Loius Brennadine kaže kako zaljubljenost dijeli moždane krugove sa stanjima gladi, žeđi, opsjednutosti… U svome istraživanju došla je do zanimljivih zaključaka.

Zaljubljeni muškarac najbliži braku

Kada se muškarac zaljubi, njegov mozak počinje izlučivati neurohormon vazopresin, koji je zaslužan za društveno povezivanje i želju za roditeljstvom.

Tada su muškarci najusredotočeniji na svoju partnericu i misle neprestano na nju. Ako želite brzo prsten na svojoj ruci, ovo je pravo vrijeme za to jer zaljubljenost prestaje nakon prvih šest do osam mjeseci veze.

Moramo vas upozoriti i na oksitocin koji se luči kod žena tijekom zaljubljenosti i fizičkog kontakta u obliku grljenja i maženja. Oksitocin potiče žene da vjeruju osobi s kojom stupaju u spolne odnose.

Ako niste sigurni u osobu s kojom ste započeli vezu, imajte na umu da i vaš mozak „igra za njega“ te na neko vrijeme odgodite odlazak na „stepenicu više“.

Odmor – najjači afrodizijak!

Kada odlučite stupiti u spolne odnose s novim partnerom imajte na umu još jednu stvar na koju. Izloženost stresu kod žena smetnja je u seksualnom životu i dosezanju orgazma.

Naime, žensko spolno uzbuđenje aktivira se – isključivanjem mozga, točnije amigdale – centra u mozgu za zabrinutost. Stoga, posao, brige i kućanske obaveze ostavite ispred vrata spavaće sobe kako bi oboje uživali…

Pročitajte još

Suncokreti na oblacima

Ne javljam se... Satima, danima, možda će proći i neki mjesec. 

Život u dvoje

Spremite se, ako već niste naučili, koje su to važne lekcije koje će vas brak naučiti, a nitko drugi vam to neće na vrijeme...

Horoskop

Svi znamo što su leptirići u trbuhu, ali prava je ljubav nešto drugo.

Zanimljivosti

Hangoo za cilj ima povezati ljude na temelju dubljih emocionalnih i društvenih vrijednosti.

Advertisement