Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
People photo created by sergeycauselove - www.freepik.com
People photo created by sergeycauselove - www.freepik.com

Istaknuto

Zaštita uvijek i svugdje!

Pocrvenjeti možemo i za oblačnih dana!

Na tijelo i um sunce ima blagotvoran utjecaj. Razumno izlaganje suncu poboljšava vitalnost i stvara osjećaj ugode te ima važnu ulogu u nastanku vitamina D koji je ključan u funkcioniranju mišićnog, živčanog i imunosnog sustava. No, tanka je granica između razumnog uživanja na suncu i onog koje je štetno za zdravlje.

Mislite da je prerano govoriti o tome, da sunce još nije toliko jako? Znate li da više 80% UV zraka prolazi kroz oblake te može negativno utjecati na kožu? Da je gotovo 90% svih znakova starenja kože posljedica izlaganja UV zrakama?

Pocrvenjeti možemo i za oblačnih dana, stoga je dobro uvijek koristiti kremu sa zaštitnim faktorom.

Abeceda sunčevih zraka

UVA zrake najduže su u spektru i najdublje prodiru u kožu. Glavni su krivac za fotostarenje koje se očituje pojavom bora i hiperpigmentacija pa ih se naziva i „tihim ubojicama kože“ ili „zrakama starenja“. Kraće od njih su UVB ili „toplinske zrake“ koje su odgovorne za preplanuli ten, ali i za opekline. I jedne i druge kumulativnim djelovanjem mogu potaknuti nastanak karcinoma.

Popis štete koja nastaje nesmotrenim upijanjem sunčevih zraka time se, nažalost, ne zaustavlja: UV zrake potiču stvaranje reaktivnih molekula kisika (ROS), odnosno slobodnih radikala, koji uzrokuju razgradnju kolagena, potiču upalne procese u koži, oštećuju njezinu barijeru, slabe mehanizam samoobnove – ukratko, utječu na integritet kože na mnogo razina.

Istine i mitovi o SPF-u

“Najčešća je zabluda da ne treba nanositi zaštitnu kremu kad je oblačno”, kaže Martina Borko, dugogodišnja edukatorica za brend Dermalogica. “A istina je da i do 88% štetnih UV zraka može prodrijeti kroz oblake i oštetiti kožu. UV zrake se reflektiraju od tla pa tako pijesak reflektira 15% zraka, voda 25%, dok snijeg može udvostručiti štetu nastalu izlaganjem UV zrakama.”

Druga dva mita su da tamnopute osobe ne mogu izgorjeti na suncu te da krema s faktorom blokira apsorpciju vitamina D. Ne postoji sigurno tamnjenje! Tamnopute su osobe podložne štetnom utjecaju sunca koliko i one sa svijetlom kožom. Što se pak D vitamina tiče, nije nužno dugo izlaganje suncu da bi ga tijelo proizvelo te se i ‘preko zaštite’ može stvoriti dovoljna količina.

Važno je osvijestiti, kaže naša sugovornica, da su UVA i UVB zrake podjednako štetne, pogotovo kad je riječ o tumorskim promjenama na koži. Zato je najpametnije koristiti proizvode širokog spektra zaštite i to, kako nas već desetljećima uči Dermalogica – 365 dana u godini.

“Današnje kreme nisu jednoznačno kreme sa zaštitnim faktorom. Najnovije tehnologije čine ih multifunkcionalnima.
Takva je i Dermalogicina Dynamic skin recovery SPF 50. To je srednje gusta emolijentna krema koja, uz zaštitu, povećava elastičnost i hidratizira kožu. Njezin glavni adut je oleosomska tehnologija inkapsuliranja koja je omogućila postojaniju zaštitu s manje kemijskih filtara, pa je osjećaj na koži laganiji, a mogućnost iritacija minimalna. Stoga je klijentima preporučujemo kao cjelogodišnju zaštitu od UV zraka i slobodnih radikala.

Veselim se što mogu najaviti još jednu buduću zvijezdu u Dermalogicinoj liniji za zaštitu od dnevnog svjetla. To je krema nove generacije, također sa zaštitom širokog spektra, ali fotoprotekcija je samo jedna od njezinih prednosti”, kaže Dermalogicina edukatorica.

Ne propustite

Savjeti i preporuke

Uz radosti uživanja na suncu i boravka na otvorenom, ljeto dolazi i s izazovima za kožu, posebno kada je u pitanju hiperpigmentacija.

Beauty report

Hiperpigmentacija je pojam koji opisuje područja neujednačene pigmentacije na koži, a najčešći oblici su pigmentacijske mrlje, mrlje od sunca, melazma i uglavnom se javljaju...

Savjeti i preporuke

Najčešće je riječ o hiperpigmentaciji – estetskom, kožnom problemu koji se javlja kao posljedica prekomjernog izlaganja suncu.

Savjeti i preporuke

Jednom kad nastanu tamne mrlje na koži, daljnje izlaganje suncu može ih pogoršati, tako da staračke pjege, melazma i protuupalne i hiperpigmentacijske mrlje postaju...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.