Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe
People photo created by sergeycauselove - www.freepik.com
People photo created by sergeycauselove - www.freepik.com

Istaknuto

Zaštita uvijek i svugdje!

Pocrvenjeti možemo i za oblačnih dana!

Na tijelo i um sunce ima blagotvoran utjecaj. Razumno izlaganje suncu poboljšava vitalnost i stvara osjećaj ugode te ima važnu ulogu u nastanku vitamina D koji je ključan u funkcioniranju mišićnog, živčanog i imunosnog sustava. No, tanka je granica između razumnog uživanja na suncu i onog koje je štetno za zdravlje.

Mislite da je prerano govoriti o tome, da sunce još nije toliko jako? Znate li da više 80% UV zraka prolazi kroz oblake te može negativno utjecati na kožu? Da je gotovo 90% svih znakova starenja kože posljedica izlaganja UV zrakama?

Pocrvenjeti možemo i za oblačnih dana, stoga je dobro uvijek koristiti kremu sa zaštitnim faktorom.

Abeceda sunčevih zraka

UVA zrake najduže su u spektru i najdublje prodiru u kožu. Glavni su krivac za fotostarenje koje se očituje pojavom bora i hiperpigmentacija pa ih se naziva i „tihim ubojicama kože“ ili „zrakama starenja“. Kraće od njih su UVB ili „toplinske zrake“ koje su odgovorne za preplanuli ten, ali i za opekline. I jedne i druge kumulativnim djelovanjem mogu potaknuti nastanak karcinoma.

Popis štete koja nastaje nesmotrenim upijanjem sunčevih zraka time se, nažalost, ne zaustavlja: UV zrake potiču stvaranje reaktivnih molekula kisika (ROS), odnosno slobodnih radikala, koji uzrokuju razgradnju kolagena, potiču upalne procese u koži, oštećuju njezinu barijeru, slabe mehanizam samoobnove – ukratko, utječu na integritet kože na mnogo razina.

Istine i mitovi o SPF-u

“Najčešća je zabluda da ne treba nanositi zaštitnu kremu kad je oblačno”, kaže Martina Borko, dugogodišnja edukatorica za brend Dermalogica. “A istina je da i do 88% štetnih UV zraka može prodrijeti kroz oblake i oštetiti kožu. UV zrake se reflektiraju od tla pa tako pijesak reflektira 15% zraka, voda 25%, dok snijeg može udvostručiti štetu nastalu izlaganjem UV zrakama.”

Druga dva mita su da tamnopute osobe ne mogu izgorjeti na suncu te da krema s faktorom blokira apsorpciju vitamina D. Ne postoji sigurno tamnjenje! Tamnopute su osobe podložne štetnom utjecaju sunca koliko i one sa svijetlom kožom. Što se pak D vitamina tiče, nije nužno dugo izlaganje suncu da bi ga tijelo proizvelo te se i ‘preko zaštite’ može stvoriti dovoljna količina.

Važno je osvijestiti, kaže naša sugovornica, da su UVA i UVB zrake podjednako štetne, pogotovo kad je riječ o tumorskim promjenama na koži. Zato je najpametnije koristiti proizvode širokog spektra zaštite i to, kako nas već desetljećima uči Dermalogica – 365 dana u godini.

“Današnje kreme nisu jednoznačno kreme sa zaštitnim faktorom. Najnovije tehnologije čine ih multifunkcionalnima.
Takva je i Dermalogicina Dynamic skin recovery SPF 50. To je srednje gusta emolijentna krema koja, uz zaštitu, povećava elastičnost i hidratizira kožu. Njezin glavni adut je oleosomska tehnologija inkapsuliranja koja je omogućila postojaniju zaštitu s manje kemijskih filtara, pa je osjećaj na koži laganiji, a mogućnost iritacija minimalna. Stoga je klijentima preporučujemo kao cjelogodišnju zaštitu od UV zraka i slobodnih radikala.

Veselim se što mogu najaviti još jednu buduću zvijezdu u Dermalogicinoj liniji za zaštitu od dnevnog svjetla. To je krema nove generacije, također sa zaštitom širokog spektra, ali fotoprotekcija je samo jedna od njezinih prednosti”, kaže Dermalogicina edukatorica.

Više

Duh i tijelo

Jedna od najvažnijih funkcija sunca je njegova sposobnost poticanja stvaranja vitamina D u organizmu.

Beauty report

Iako se može pojaviti kod muškaraca i žena, s melazmom se češće susreću žene.

Savjeti i preporuke

SPF (sun protection factor) oznaka kaže koliko zaštite od sunca nam neko sredstvo osigurava.

Beauty report

Moderan način života i okolišni čimbenici nepovoljno utječu na integritet kože, a time i na njezinu hidriranost.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.