Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Moj dom

Zašto dekorirati dom biljkama?

Štetni spojevi znatno se mogu umanjiti ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju zrak, prostor čine ugodnijim i ljepšim za boravak.

Što je zajedničko vašem stambenom prostoru i NASA-inom svemirskom brodu? Žao nam je što to moramo reći, ali odgovor bi mogao biti – loša kvaliteta zraka. Na temelju provedenih istraživanja, NASA je preporučila da na svakih 9 kvadratnih metara stambenog prostora treba staviti biljku u tegli promjera 15 cm.

Biljke svojim lišćem upijaju štetne tvari iz zraka i provode ih do korijenja, iskorištavaju kao hranjivu tvar, te tako funkcioniraju kao prirodni pročišćivači zraka. Zbog toga su idealne, ne samo kao ukras, i u kućanstvu i u radnom prostoru.

Današnji način života nas prisiljava da boravimo u zatvorenom prostoru i to većinom zbog posla kojim se bavimo. Okruženje bez dovoljno kisika zagušuje organizam, čini nas umornima i bezvoljnima, a loše djeluje i na imunitet. Također smo i okruženi brojnim predmetima od kojih mnogi ispuštaju toksine koji mogu pridonijeti razvoju ozbiljnih bolesti.

bath-753272_1280

Najučestaliji toksini u zatvorenim prostorima su:

  • Formaldehid – često prisutan u tepisima, iverici, izolacijskim pjenama, papiru, sredstvima za čišćenje, adhezivima i retardantima plamena
  • Trikloretilen – prisutan u laštilima, bojama i adhezivima
  • Benzen – prisutan u plastici, sintetici i deterdžentima

Svi ti štetni spojevi znatno se mogu umanjiti ako obogatite vaš životni prostor sobnim biljkama koje, osim što pročišćavaju zrak, prostor čine ugodnijim i ljepšim za boravak.

Prijedlozi:

1. Mirni ljiljan – Spathiphyllum

Smanjuje razine spora plijesni tako da ih apsorbira kroz listove i hrani njima svoje korijenje. U kupaonicama može smanjiti pojavu vlage i upiti štetne pare od acetona i alkohola. Uklanja amonijak, benzen, formaldehid i trikloretilen. Nije zahtjevan za održavanje, traži indirektno svjetlo i vlažnu zemlju.

2. Zlatni puzavac – Epipremnum aureum

Zlatni puzavac izvrstan je čistač zraka, no može biti otrovan za kućne ljubimce, pa zato pripazite na to. S druge strane, ima blagotvorno djelovanje na zdravlje ljudi jer filtrira zrak od benzena i formaldehida, koji su primjerice prisutni u dimu cigarete. Zbog jednostavnog održavanja, među popularnijim je sobnim biljkama.

3. Kućna paprat – Nephrolepis exaltata

Idealna je za one koji imaju problema sa suhom kožom i drugim pratećim tegobama hladnog vremena. Osim ovlaživanja zraka, eliminira i tragove formaldehida te većine drugih vrsta toksina. Kod održavanja bitno je držati kućnu paprat na osvijetljenom mjestu i obilno je zalijevati.

green-1148416_1920

4. Zeleni ljiljan – Chlorophytum comosum

Zeleni ljiljan je česta sobna biljka i jednostavna je za održavanje. U jednom ispitivanju, soba ispunjena zelenim ljiljanima bila je pročišćena od ugljičnog monoksida u roku od samo 24 sata.

5. Svekrvin jezik – Sansevieria trifasciata

Posebno je pogodan za spavaće sobe u kojima je, inače, osjetljivo postavljati bilo kakve vrste biljaka, zato što većina njih, za razliku od sanseverije, noću uzima kisik iz zraka.

6. Fikus gumijevac – Ficus elastica robusta

Ova biljka ovlažuje zrak, uklanja štetna isparavanja u zraku i smanjuje štetne mikroorganizme u sobi. Ako ste alergični na lateks, pažljivo rukujte s fikusom!

7. Krizantema – Chrysanthemum

Krizantema je posebno atraktivna biljka, učinkovita u uklanjanju štetnih hlapljivih organskih spojeva (VOC spojeva), posebice benzena koji se povezuje s rakom. Mnogi duhanski proizvodi sadrže visoke razine benzena zbog čega je ova biljka korisna u kućanstvima pušača.

Izvor: Alternativa za Vas

Više

Moj dom

Pojedine biljke upijaju štetne tvari i prirodno ovlažuju osušeni zrak ugrijan centralnim grijanjem.

Moj dom

Službeno i nikada ranije, možemo reći – božićna ludnica je počela!

Duh i tijelo

Čišćenjem mozga od toksina, i vaše će tijelo živnuti.

Duh i tijelo

Manjak elana je pokazatelj zatrovanosti organizma!

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.