Iako su neizostavni dio novogodišnje noći, pjenušci se zapravo mogu piti u svako doba godine, u običnim i svečanim prigodama, kao aperitiv, uz jelo, prije spavanja za opuštanje…
Lagani su i elegantni, a što je najvažnije znanstvenici su otkrili i njihovu dobru stranu. Naravno, reći će da je pjenušac zdrav jedino ako ne pretjerate.
Dnevna doza koju ne biste smjeli prekoračiti je čaša do dvije ili 1,5 decilitar na dan. U tom slučaju antioksidansi poput tanina i antocijanina koji spadaju u grupu polifenola pozitivno utječu na krvni tlak, potiču cirkulaciju i smanjuju mogućnost pojave krvnih ugrušaka.
Minerali i vitamini u pjenušcu potiču metabolizam masnoća, šećera i proteina, a povišena ukupna kiselost u pjenušcu potiče rad želučanih kiselina i enzima. Ukratko, čaša do dvije potaknut će apetit, ali i razgradnju masnoća, ugljikohidrata i proteina…