Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Fashion report

Zašto je nakit najbolji poklon i za Valentinovo

I danas nakit zadržava svu svoju simboliku, vjerski motivi štite, drugi komadi su odraz statusa i moći, a treći prikazuju našu osobnost i nadopunjujući estetiku i poruku koju osoba želi poslati.

Iako ni prapovijesni čovjek nije bio imun na ukrašavanje tijela, dio kulture svake nacije svakako su maštovito izrađene ogrlice, naušnice ili prstenje. Egipćani, Grci i stari Rimljani nakit su smatrali, ne samo statusnim simbolom, nego i simbolom ljepote. Prvi oblici ukrasa koje danas smatramo nakitom pronađeni su u Africi, a uglavnom su nošeni da štite od zlih sila.

Kićenje i ukrašavanje jedna su od najstarijih ljudskih aktivnosti. Njome se čovjek štitio od zlih sila i izazivao one dobre; iskazivao otklon ili priklanjanje određenoj etničkoj, vjerskoj, dobnoj ili društvenoj grupi, te određivao posebnost međusobnih uloga i likova: kralja, svećenika, nevjeste, ratnika…

Nakit od plemenitih metala ne propada, prenosiv s koljena na koljeno, s mjesta na mjesto, postaje značajan materijalni prilog prepoznavanja i razvoja pojedinih kulturnih entiteta.

Strašni, mračni, srednji vijek „ukrašen“ je nakitom, a svoj pravi procvat nakit doživljava u doba nakićenog baroka. I danas nakit zadržava svu svoju simboliku, vjerski motivi štite, drugi komadi su odraz statusa i moći, a treći prikazuju našu osobnost i nadopunjujući estetiku i poruku koju osoba želi poslati.

Tradicija nošenja nakita

Gotovo na cijelom prostoru Hrvatske postoje identična pravila održana u našoj kulturi, a vezana za nakit. Prvo pravilo je da se više kite žene nego muškarci, ističe se dob, odnosno status žene u obitelji. Količina i simbolika nakita raste u razdoblju od promocije djevojčica u status djevojke pripravne za udaju, a vrhunac je na dan vjenčanja. Već istoga dana, skidanjem obilježja mladenke, nakit se postupno reducira do treće životne dobi kada gotovo potpuno nestaje. Nakit se ne nosi svakodnevno, nego samo prigodom izuzetnih, osobnih ili društvenih svečanosti te blagdanima.

Vrlo je važno i to što je nakit vrlo rijetka, običajnim pravom neosporna, javna imovina žene koja se daje u naslijeđe kćerima, pa potom nevjestama, nećakinjama i drugim ženskim osobama.

Što nakit govori o nama

Općenito, da biste znali odabrati pravi poklon, važno je doista dobro poznavati drugu osobu. Način na koji osoba nosi nakit i koji nakit najčešće odabire, naučit će vas puno o njoj.  Psiholozi tvrde da, primjerice, prstenje nose ljudi koji čvrsto stoje na zemlji, dok naušnice vole otvorene i duhovite osobe. Za one koji više vjeruju u djela, a manje u riječi, pravi odabir poklona su narukvice. Za hrabre ljude, odlučne ljude koji vole uživati u životu odaberite ogrlice.

Stoga dobro razmislite prije nego li kupite neki komad kao poklon, jer ne želite da skuplja prašinu u nekoj ladici pomalo zaboravljene komode. Želite da ga taj netko s ponosom i ljubavlju nosi i pokazuje. Obratite pažnju na naoko nevažne sitnice i odvažite su u kupnju nakita. Ushićen izraz lica voljene osobe – neprocjenjivo iskustvo.

Nakit je odlična uspomena

Iako se poklonjenom „konju ne gleda u zube“, svjesni smo koliko smo „promašenih“ stvari u životu dobili. Premali par nekih čipkastih tangica, riječnik stranih riječi ili slatkiš koji ne možete smisliti, te bezbroj keramičkih figurica s kojima nikad nismo znali kud bismo… Sve je to dio našeg odrastanja.

Osim neosporne estetske vrijednosti i nezaobilaznog wow efekta, svaki komad nakita nosi i emociju. I stariji i mlađi, i žene i muškarci, svi vole dobiti poklon trajne vrijednosti odabran s posebnom pažnjom i ljubavi. Nakit će nas podsjetiti na neko čarobno putovanje, ostat će upečatljiva uspomena na neku bivšu, mladu ljubav koje ćemo se zauvijek sa sjetom prisjećati.

Nakit ćemo, baš kao u starim vremenima s početka priče, čuvati našim kćerima, unukama, nećakinjama… Nakit će pričati romantične, vesele, ponekad i uzbudljive priče koje ćemo rado prepričavati prijateljicama uz čašu vina. Uz pažljivo odabran nakit osjetit ćemo toplinu oko srca, bilo da se radi o rođendanskom poklonu, poklonu za godišnjicu ili Valentinovo.

Nije samo lijepo, nego je i korisno

Moć nakita se posebno osjeti u teškim vremenima. Štednja u bankama je sve manje isplativa, pa ekonomski stručnjaci sve češće predlažu ulaganje u realne stvari. Kroz povijest se pokazalo da svaki put kada nastupi gospodarska kriza, ulaganje u zlato se ukaže kao spas. Nije loše da se u današnja, turbulentna vremena osvijestimo tu činjenicu.

I kad svojoj ljubavi kupujete nakit, promislite i o tome da, osim znaka pažnje, iskazivanja emocija, jedan lijepi komad nakita znači i da joj darujete ulog u budućnost. Zlato, srebro, dijamant na zaručničkom prstenu, sve je to, kako god da okrenemo, zalog budućnosti.

Članak nastao u suradnji s Prahir Fine Jewellery.

Više

S modne piste

Robert Sever je još jednom dokazao svoje mjesto na samome vrhu hrvatske modne scene.

Beauty report

Elizabeth Arden nastavlja put inovacija sa sljedećom generacijom retinola i lansiranjem Retinol + HPR Rapid Skin Renewing Water Cream.

Fashion report

Odsjaji ljeta još uvijek traju, a Zlatarna Celje donosi prijedloge za elegantne jesenske kombinacije uz besprijekorne i bezvremenske zlatne i srebrne kolekcije.

Fashion report

Nakon što je ovaj mjesec njezin Lei Lou dizajn objavljen u kultnom September Issueu američkog i britanskog izdanja Voguea, priznata hrvatska dizajnerica Aleksandra Dojčinović...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.