Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Divine Energy

Zašto je rajčica tako dobra?

Rajčica je danas u prehrani jedna od najčešće korištenih namirnica.

Rajčica je danas u prehrani jedna od najčešće korištenih namirnica. Njena prepoznatljiva crvena boja je vjerojatno donijela popularnost pizzi, pa zatim svim ostalim jelima kao što su: juha od rajčice, umak od rajčice i tako dalje…

Međutim, malo ljudi zna da kod voća i povrća upravo boja služi za zaštitu biljke od prejakog djelovanja sunca i zaštitu ljudskog organizma od slobodnih radikala, te ostalih štetnih tvari. Za crvenu boju kod rajčice kao i za mnoga antikancerogena i antioksidativna svojstva zaslužna je tvar koju nazivamo likopen.

pasta-663096_1920

 

Taj srodnik karotena otkriven je tek prije nekoliko godina od strane znanstvenika s Harvarda koji su proučavali utjecaj karotenoida na pojavu raka prostate. Od nekoliko stotina karotenoida pokazalo se da jedino likopen djeluje pozitivno na navedenu bolest, te da čak ima 4 puta veće antioksidacijsko djelovanje od beta karotena. Inače likopen je standardni kemijski sastojak prostate i kada on počne nestajati možemo reći da dolazi do ozbiljnih promjena u funkciji prostate. Osim što pomaže kod raka prostate postoji još niz kancerogenih oboljenja kod kojih se pokazao kao veoma koristan, a to su: rak dojke, debelog crijeva,rak pluća te rak gušterače. Također pomaže vitalnim organima od oksidativnog oštećenja i štiti DNA unutar bijelih krvnih stanica.

Sok od rajčice možete kupiti u svakom dućanu zdrave hrane, međutim možda bi bilo bolje spremiti ga kod kuće i konzumirati ga dok je još svjež. Obiluje vitaminima i mineralima ključnim za ljudsko zdravlje kao što su: željezo, fosfor, kalij, magnezij, vitamin A, C, E, K, B1, B2, B3, B5, B6. Vitamin B6 rastvara homocistein koji je štetan za krvne žile i pridonosi srčanim oboljenjima. Godinama se koristi kao lijek za snižavanje kolesterola, a navodno ćete uz pomoć ovog pripravka vrlo uspješno otjerati i jutarnji mamurluk. Recept je jednostavan za pripremu. Potrebno je prokuhavati određenu  količinu rajčica dok im se kora ne počne skidati. Odstranite koru i zatim izmiksajte dok se ne pretvore u finu tekućinu. Zasolite po vlastitom izboru.

Cheers!

[box style=”0″]

© Copyright Divine Energy Park, Zagreb

01/29 81 421, 091/25 45 339; (od 11 do 16 sati)

[email protected]

www.dep.life

[/box]

 

Više

Zanimljivosti

Crvena boja, boja je krvi i vatre, povezuju se s ljubavi, strasti...

Gastronomija

Svježi zeleni bob može biti pravi mali gnjavator kada na red dođe njegova priprema, no jednom kada shvatite što napraviti s njima nitko neće...

Gastronomija

Guacamole je jedno od najpoznatijih meksičkih jela i vjerujem da mu se u Meksiku izrada razlikuje od obitelji do obitelji. 

Fashion report

Dokazano je da žene s bilo kojim crvenim odjevnim detaljem ili pak crvenim ružom na usnama djeluju privlačnije, hrabrije i samouvjerenije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.