Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Moj dom

Zašto je toliko važna higijena posteljine i ono što nosimo dok spavamo?

Naše tijelo neprestano gubi mrtve stanice, dlake i kosu – kao i tvari poput sebuma, sline i znoja.

Trećinu života provedemo spavajući, zbog čega veliku pozornost trebamo posvetiti higijeni posteljine i onome što nosimo dok spavamo. Doista, među naborima ovih tkanina mogu se skrivati ​​grinje, klice i drugi patogeni koji mogu naštetiti vašem zdravlju, osobito ako patite od alergija ili respiratornih problema poput astme.

Što znači ne mijenjati posteljinu

Naše tijelo neprestano gubi mrtve stanice, dlake i kosu – kao i tvari poput sebuma, sline i znoja. Sav taj “organski materijal” nakuplja se na odjeći i plahtama i postaje dragocjena hrana za grinje i bakterije. Potonji se razmnožavaju zahvaljujući toplini koju naše tijelo unosi u plahte i znoju koji oslobađamo tijekom noći, što krevetu osigurava odgovarajuću razinu vlažnosti za razmnožavanje bakterija.

Prisutnost grinja i bakterija, kao što smo rekli, može doprinijeti pogoršanju astmatičnih i alergijskih pojava kod osoba koje pate od ovih bolesti. Ali to nije sve: mrtve stanice, znoj i drugi organski ostaci koje ostavljamo na plahtama pretvaraju se u plodno tlo za razmnožavanje bakterija koje mogu uzrokovati infekcije kože, osipe i ekceme.

Konačno, ako spavate u društvu kućnog ljubimca, dobro je uzeti u obzir da će i on izgubiti dlaku i mrtve stanice tijekom noćnog odmora, što predstavlja dodatnu prijetnju vašem blagostanju. To će vas natjerati da češće mijenjate posteljinu nego da spavate sami u krevetu, piše Novi list.

Koliko često treba mijenjati posteljinu

Prema stručnjacima, plahte biste trebali prati jednom tjedno, a ako ne spavate u svom krevetu svaki dan, možete ih mijenjati svaka dva tjedna. Ako krevet dijelite s kućnim ljubimcem, trebali biste razmisliti o promjeni posteljine svaka tri do četiri dana.

Isti interval vrijedi i ako patite od astme, respiratornih problema ili kožnih alergija: čak i u nekoliko dana korištenja, naime, plahte mogu nakupiti znatne količine mrtvih stanica, ušnog voska, znoja i prljavštine. Posebnu pozornost treba obratiti na jastučnicu koja nam svake noći satima ostaje pritisnuta na kožu lica i na kojoj se talože dlake, kapljice sline ili sluzi, sebum, ušni vosak.

Bakterije, mrtve stanice kože i drugi organski ostaci koji se nakupljaju na vašoj jastučnici mogu doprinijeti začepljenju pora na koži i uzrokovati izbijanje akni. Kako biste izbjegli ove rizike, jastučnicu mijenjajte češće nego što mijenjate posteljinu – barem dva puta tjedno.

Stvari na koje treba paziti

1. Pospremite krevet (ali ne odmah)

Pospremanje kreveta jedna je od prvih jutarnjih stvari, ali ne zaboravite da prođe barem deset minuta od trenutka kada ustajete do trenutka kada ga pospremate. Nadalje, u tom vremenskom razdoblju provjetravajte prostoriju držeći otvoren prozor. Na taj će način vlaga nakupljena u plahtama ispariti, čineći krevet manje “privlačnim” za bakterije i grinje.

2. Obratite pozornost na tkanine

Naš savjet je da preferirate prirodne tkanine, poput pamuka ili lana, koje su prozračne i lako se peru.

3. Higijena je važna (i deterdžent također)

Kada perete posteljinu, izbjegavajte koristiti previše deterdženta s ciljem da posteljina bude čišća. Višak proizvoda neće biti u potpunosti uklonjen u fazi ispiranja i na kraju će se ugnijezditi među vlaknima tkanine, stvarajući plijesan i loš miris.

Ne propustite

Moj dom

Znate li da odlično, ekonomično i sigurno sredstvo za čišćenje fuga između pločica možete lako pripremiti sami kod kuće?

Moj dom

Znate li da ljekoviti napitak ublažava akne?

Moj dom

Kućanski poslovi mnogima nisu omiljeni dio svakodnevice, ali netko ih mora raditi.

Moj dom

Naša poznata dizajnerica interijera Mirjana Mikulec predstavila je novu kolekciju tekstila za opremanje doma, a ovaj put inspiracija joj je bila priroda.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.