Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

Zašto je važno ne uspoređivati se?

Natjecanje je korisno ako želimo razvijati svoje vještine, ali kada nam je jedina svrha pobijediti i biti “bolji” tada imamo problem jer ulažemo energiju u dokazivanje.

Jedna od stvari koja je potpuno beskorisna za svakoga od nas je uspoređivanje. Najviše štete, problema i nezadovoljstva dolazi upravo zbog konstantnog uspoređivanja. Ili mislimo da nam je netko konkurencija ili da želimo biti poput njega.

Natjecanje je korisno ako želimo razvijati svoje vještine, ali kada nam je jedina svrha pobijediti i biti “bolji” tada imamo problem jer ulažemo energiju u dokazivanje.

 

“Svatko je genijalac. Međutim ako prosuđuješ ribu na osnovu njene sposobnosti da se popne na drvo ona će cijeli život vjerovati da je glupa.”
Albert Einstein

 

Jedino od koga je, eventualno, važno biti bolji danas je od samog sebe kakav sam bio jučer. A i to dolazi prirodno ako se prihvatimo u potpunosti, sa svim vrlinama, manama, greškama i uspjesima. Kada želimo biti poput nekoga korisno je ako nam je ta osoba model zato što je savladala određenu vještinu jer i kao djeca primarno učimo modeliranjem. Zato je važno da roditelji rade ono što govore. Tada djeca to isto nauče i implementiraju u svoju osobnost. Učenjem i modeliranjem prikupljamo mnoštvo informacija i znanja i u jednom trenutku pronađemo svoj put. Od svih znanja koje smo prikupili napravit ćemo sintezu iz koje će proizaći autentičnost.

 

“Svakog dana svog života polažemo u banke memorije svoje djece.”
Charles R. Swindoll

Moj recept

Uspoređivanje nikada dugoročno ne rezultira motivacijom. Netko vrijeme u početku ona je eksterna ali ako nema interne motivacije prije ili kasnije odustat ćemo ili će nam biti jako teško održavati određenu rutinu. To je zbog toga što je svatko od nas drugačiji i ono što funkcionira za mene, za vas može biti potpuno krivo. Naravno, postoje univerzalne stvari koje su dobre za sve nas poput kretanja, pijenja tekućine, učenja novih stvari. Ali svatko od nas treba pronaći vlastiti recept.

“Osobnost započinje tamo gdje usporedba staje.  Budite jedinstveni. Budite nezaboravni.  Budite sigurni.  Budite ponosni.”  – Shannon L. Alder

Uspješniji sam

Uspoređivati razinu uspjeha na osnovu edukacije, materijalnih dobara ili društvenog života čisti je gubitak vremena. I ovdje vrijedi da trebate pronaći svoj recept! Nekom će sve značiti diploma i karijera dok će netko drugi uživati u odgoju djece. Netko treba i jedno i drugo, a netko je sasvim zadovoljan sam. Ta raznolikost daje ljepotu ovome svijetu jer svatko od nas doprinosi nešto svoje. Zato je najvažnije biti zadovoljan sobom i onim što živite.

 

“Uspjeh je voljeti sebe, voljeti ono što radite i voljeti kako to radite. “
Maya Angelou

Kako?

Prvi korak je prestati se uspoređivati, a drugi prihvatiti ono što je sada. Prihvatiti i da možda u ovom trenutku želite nešto što netko drugi ima jer točno je i da sve što može jedan čovjek, može svatko. I baš zato je najvažnije ne uspoređivati i tu energiju usmjeriti u vlastiti razvoj i uživati u malim koracima i malim svakodnevnim pomacima. Kada tako pristupate puno ste zadovoljniji i brže napredujete.

Njima je bolje?!

Kada se uspoređujemo s drugima najčešće idealiziramo život te osobe. Čini nam se kako je to sve lagano i kako im je divno. Istina je da zapravo ne znamo kako se netko drugi osjeća. Ne možemo ni znati što je sve prošao niti kako zaista izgleda njegov život. Sami često ne kažemo i ne priznamo si sve što osjećamo, a ponekad nismo ni svjesni što nam je. Uvijek uzmite u obzir sve to kad vam se čini da sve znate o nekome i kada zaključujete da bi i vi rado tako. Jer kako sam već rekla ono što je meni možda odlično i ugodno za vas može biti potpuno nekorisno i neodrživo.

 

„Ne uspoređujte se s drugima.  Nemate pojma o čemu se radi na njihovom putovanju.”
Regina Brett

Uživajte u procesu razvoja i ne uspoređujete se jer tako ćete prije stići na cilj. Radujte se uspjesima drugih ljudi jer što su oni zadovoljni i  vama je bolje. Svatko od nas je važan, a vi ste najvažniji!

 

“Posjedovati svoju priču i voljeti se kroz taj proces je najhrabrija stvar koju ćemo ikad učiniti.”
Brené Brown

Autorica članka Ivana Song

 

Ne propustite

Dobar posao

Korisni savjeti.

Predstavljamo

Ovogodišnje, peto izdanje Erste Plave lige obogaćeno je novim gradom, Makarskom, koji 4. svibnja otvara ovogodišnje kvalifikacije.

Događanja

Latte art je izlijevanje pravilno zagrijanog mlijeka u kavu te na kraju izlijevanja, na površini kave nastaje lijepi oblik, poput srca, tulipana, rozete ili...

Knjige i glazba

Mnogi su čitatelji Pauli Hawkins, autorici Djevojke u vlaku, prigovorili kako pretjerano oteže s pričom u prve četiri petine, a posljednju ispunjava radnjom toliko...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.