Avokado i rajčice namirnice su koje pružaju mnoge zdravstvene dobrobiti, a istraživanje Sveučilišta u Ohiu otkrilo je dodatnu korist od konzumacije ovih dviju namirnica zajedno. Naime, zdrave masnoće u avokadu omogućuju da tijelo apsorbira više likopena iz rajčica nego što bismo ga dobili da jedemo samo rajčice.
Likopen, snažan antioksidans koji se nalazi u rajčici pomaže u sprječavanju nastanka očnog katarakta, srčanih bolesti i preventivno djeluje protiv raka. Osim što je bogata likopenom, rajčica sadrži biotin, vitamin B koji daje energiju, vlakna, beta-karoten, vitamine A i C koji štite zdravlje očiju, zubi, kože, kose i kostiju.
Avokado je bogat vitaminom E, a sadrži i oleinsku kiselinu koja sprječava nastanak raka dojke. Sastojci u avokadu štite zdravlje očiju i srca te pomažu u snižavanju kolesterola. Također, ove dvije namirnice imaju anti-age efekt i djeluju protiv preuranjenih znakova starenja.
Kako jesti avokado?
Avokado možete jesti na pizzi s umakom od rajčica, u salatama ili sendviču. Napravite salatu od ovih ukusnih namirnica koju možete jesti uz pečeni odrezak, piletinu ili ribu.
Ogulite i narežite avokado i pomiješajte s rajčicama raznih oblika i boja, dodajte ekstra djevičansko maslinovo ulje te začinite solju i paprom.
Možete napraviti salatu s vinaigrette umakom. Narežite i ogulite avokado, pomiješajte s narezanim rajčicama i tanko narezanim crvenim lukom. Dodajte crni papar i vinaigrette preljev za salatu. Prekrijte poklopcem i ostavite da stoji barem sat vremena prije nego što je poslužite.
You must be logged in to post a comment Login