Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Zašto nijedna državna zastava na sebi nema ljubičastu boju

Ljubičasta boja nikada nije predstavljala kraljevstvo, carstvo ili državu. Dakle, što nije u redu s ljubičastom koja je danas popularna?

Ljubičasta boja nikada nije predstavljala kraljevstvo, carstvo ili državu. Dakle, što nije u redu s ljubičastom koja je danas popularna?

Odgovor je jednostavan – ljubičasta boja je bila previše skupa do 1800. godine. Shodno tome, često je bila povezivana s vlašću, moći i bogatstvom. Čak je kraljica Elizabeta I zabranila svima, osim bliskim članovima kraljevske porodice, da nose ovu boju.

Ljubičasta je bila izuzetno cijenjena zbog toga što je bila rijetka. Originalna ljubičasta se dobivala od malog morskog puža koji se jedino mogao naći na području današnjeg Libanona. I ne samo da je bilo teško doći do boje, nego je bilo potrebno oko 10000 morskih puževa ne bi li se napravio jedan gram ljubičaste. Zato su samo bogataši i kraljevske obitelji mogle priuštiti sebi ove stvari u ljubičastoj boji.

Također, ljubičasta je nerijetko predstavljala duhovnost i svetost jer su drevni vladari, koji su je nosili, smatrani za božanstva ili Božje izaslanike na zemlji. Po nekim računicama, 350 g ljubičaste boje koštalo je kao tri gomile zlata, što bi danas bilo približno cifri od 56000 dolara.

Dostupnost ljubičaste počela je oko 1856. godine, kada je osamnaestogodišnji kemičar William Henry Perkin slučajno napravio sintetičku ljubičastu boju dok je pokušavao da napravi lijek za malariju. Od tog trenutka je krenula masovna proizvodnja ljubičaste tkanine i oni kraljevske krvi više nisu vrednovali ovu boju. Iz tog razloga, danas se može naći na nekim od zastava nastalih tek nakon 1900-tih godina.

Međutim, samo dvije nacionalne zastave imaju ljubičastu boju na njima, Dominika i Nikaragva. Dvije zemlje koje koriste svoju ljubičastu zastavu nisu to činile sve do kraja 19. stoljeća. Ovdje su dvije zemlje zastave s ljubičastim.

Izvor:Opusteno.rs

Pročitajte još

Financije

Svakodnevno vidite i dotičete razne stvari čija energija, zajedno sa onom koju nosite u sebi, može učiniti čuda.

Moj dom

Predviđamo kako će en-vogue boje utjecati na izbor građana pri kupnji božićnih zvijezda kako se godina bliži kraju.

Duh i tijelo

Prije nego se odlučite obojati prostoriju u svom domu ili kupiti neki komad odjeće dobro proučite što vam govore i kako djeluju.

Trendovi

Omiljena boja laka za nokte govori o vašoj osobnosti, vjerovali ili ne. Ovo je priča koju pričaju vaši nokti.

Advertisement