Zašto sam ljubomorna?

Ljubomora je emotivni otrov koji vas je u stanju potpuno obuzeti i progutati iznutra. Bilo da je realna i osnovana ili samo u vašoj podsvijesti, ona se može uvući u svaki djelić i segment vašeg života i odnosa.

Možda s potpunom sigurnošću znate da je vaš partner lojalan, ali samo saznanje da, na primjer, ide na poslovnu večeru sa svojim bliskim kolegama i dalje vas uznemirava i izaziva razne negativne scenarije u vašoj glavi.

Gdje je korijen ljubomore?

Ljubomora može izniknuti iz velikog broja sjemena. Može biti posađena u najzabačenije dijelove vašeg uma  i najbezazlenijim komentarom u prolazu. Kada ste ljubomorni, osjećate se zaštitnički nastrojeni. Čak i ako ste ljuti, iracionalni ili se samo plašite, vaš obrambeni mehanizam bit će zaštitnog karaktera. Imate nešto ili nekoga vama posebno važnog, a nešto prijeti vašoj sreći.

Iskreno rečeno, vaš odnosi i ne mora biti u nekoj stvarnoj opasnosti da biste bili ljubomorni, osobito ako su vas varali partneri u prošlosti. Strahovi iz prošlosti se lako prenesu u novu vezu. Možda ste ljubomorni i zbog nesigurnosti koja proizilaziti još iz vašeg djetinjstva, prošlih veza ili bilo čega drugog.

Narušeno povjerenje, kompetitivnost, projekcija, pa čak i samo onaj loš osjećaj u trbuhu mogu vas učiniti ljubomornima.

Zašto sam ljubomoran/na?

Možda ste se već pronašli u prethodnom paragrafu. Možda vaše prethodne veze i dalje progone vašu sadašnju ili još uvijek radite na povjerenju prema partneru kojem ste već oprostili laganje ili neku grešku.

Ako uspijete prepoznati ono što vas čini ljubomornima, može vam pomoći da se suočite a uzrokom i da pobijedite, u većini slučajeva, neosnovanu sumnju.

Prošlost

Naša psiha se navikava na određeni obrazac i očekuje da se on ponovi. Sposobnost da se predvidi varanje ili laganje je oblik zaštite koji nastaje uslijed emotivnih povreda iz prošlosti. Možda vas je bivši partner ostavio zbog svoje kolegice ili kolege, pa ste sada ljubomorni na kolegu ili kolegicu vašeg trenutnog partnera.

Stavili ste se u režim preživljavanja, kako biste osigurali da više ne budete povrijeđeni. Razgovarajte sa svojim partnerom.

Mogućnost da podijelite svoju prošlost i strahove sa svojim partnerom, kao i njegovo/njeno razumijevanje može vam u velikoj mjeri olakšati ljubomoru.

Nesigurnost

Čak vas i najmanja nesigurnost može učiniti ljubomornima, iako to inače niste. Može vam partner udijeliti koji kompliment ili nekim gestama pokazati koliko mu značite, ali nesigurnost se nalazi u vama.

Kompetitivnost

Natjecanje za nekoga tko je opterećen kontrolom ili potrebom za pobjedom, ili da čak bude samo na istom nivou kao neko drugi, može dovesti do ljubomore. Možda mislite da je ljubomora u ljubavi drugačija od konkurencije na poslu, ali zapravo nije.

To može ići ruku pod ruku sa nesigurnošću, ali može i proizaći iz potrebe za pobjedom ili kontrolom.

Nepovjerenje

Ako vas je vaš partner u prošlosti varao ili lagao, ponovno izgraditi povjerenje može biti  teško. Možda ste im oprostili, ali bol niste zaboravili. Čak i ako vam partner nije dao ni jedan razlog da budete ljubomorni, jednom kada se povjerenje naruši, ljubomora prolazi kroz sve nastale pukotine.

Ne možete samo staviti flaster na ožiljke i nastaviti dalje. Radite na povjerenju sa svojim partnerom.

Projekcija

Kada i sami radimo nešto pogrešno, mnogo je vjerojatnije da ćemo optužiti druge da isto to rade. Prije svega, ne želimo se sami gušiti u svojoj krivici, ali znamo da ako smo sami za nešto sposobni, da su i drugi.

Možda ne razumijete zašto ste ljubomorni na kolege svog partnera. Znate da se ništa ne događa, ali osjrćate nelagodnost zbog toga. Ovo bi mogla biti projekcija. Čak i ako toga niste ni svjesni, možda se flertujete s nekim svojim kolegom. Koliko god to bilo suptilno i beznačajno, vi duboko u sebi znate da radite nešto što je na ivici varanja.

Strah

Strah je uvijek osnovni uzrok svake ljubomore. Bilo da je to strah od gubitka kontrole, strah od gubitka te osobe, strah od slomljenog srca i bola, on je prisutan. Strah paralizira.

Samo-sabotaža

U nesvjesnom pokušaju da se zaštitimo od bola, često sami sebe sabotiramo. To znači da stavimo točku na stvari, prije nego što stignemo biti povrijeđeni.

Postajemo iracionalno ljubomorni tako da odgurnemo partnera od sebe, pije nego što on dobije priliku da nas povredi i odgurne od sebe.

Intuicija

Ljubomora je zanimljiva stvar. Vaš partner može biti jedan u milijun. Nema sumnjivih telefonskih poziva u sred noći. Ne kasni s posla i ne osjetite tuđ miris na njemu, ali iz nekog vama nepoznatog razloga jednostavno ne možete pobijediti taj osjećaj da vas vara.

Jeste li nakon ovoga teksta u stanju odgovoriti na ovo frustrirajuće pitanje: „Zašto sam toliko ljubomoran/na?“

Ako je odgovor potvrdan, nadajmo se da ćete početi raditi na svojoj zdravoj i sretnoj vezi bez ljubomore.

 

Izvor: lepoticaizver.com