Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zdravstveni karton

Zašto se muškarci toliko boje liječnika?

Studeni je mjesec obilježen akcijama i podizanjem svjesnosti o muškom zdravlju. Movember, kako to volimo reći.

Nisam pronašla neko ranije istraživanje, ali ono iz UN-a iz 2006., kaže kako je na ljestvici strahova na prvom mjestu strah od bolesti, ozljeda ili smrti u obitelji, koji je dominantan u čak 70 posto Hrvata. Taj se postotak u zapadnoj Europi taj kreće oko 38, a u istočnoj 39. “Svi podaci govore da Hrvati malo znaju o prevenciji bolesti te ih često za to nije briga, a o zdravlju se brinu samo onda kada je problem već takav da se ne može ignorirati. U tim situacijama žele brza rješenja, ali nisu spremni slijediti savjete liječnika“, tada su zaključili iz zdravstvenog savjetovališta specijaliziranog za drugo medicinsko mišljenje.

Movember

Studeni je mjesec obilježen akcijama i podizanjem svjesnosti o muškom zdravlju. Movember, kako to volimo reći. Možda službeni popis „muških bolesti“ ne postoji, no jasno je da su to prvenstveno one bolesti vezane uz muški spolni sustav. Naravno, kako to obično i biva, veći dio povijesti smatrani su tabu-temom, a rijetki su bili muškarci koji bi s liječnikom otvoreno porazgovarali o postojećem problemu „tamo dolje“ te zatražili savjet ili liječenje.

Mi, žene, smo pomalo drugačije. Navikle smo na godišnje posjete ginekologu i na preglede dojke, ali i dalje podsjećamo jedna drugu na važnost prevencije.

A muškarci? Nekako mi se čini da ni danas nije drugačija situacija. Oni se i dalje „boje“ doktora.

Jako. Ne volim biti bolestan, ali kad shvatim da ne bu dobro, stisnem zube i krenem“, smije mi se Ribafish na pitanje o liječnicima i bolestima!

Hm…

Na što treba pripaziti kada je u pitanju muško zdravlje

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u svom biltenu iz 2019. piše kako 58% svih novih slučajeva raka u muškaraca čine: prostata (20%), traheja, bronh i pluća (17%), kolon (9%), rektum, rektosigma i anus (6%) i mokraćni mjehur (5%).

Prim. dr. sc. Jordan Dimanovski, dr. med., spec. urologije iz Poliklinike Aviva donosi savjete na što treba pripaziti kada je u pitanju muško zdravlje.

U mladosti, odnosno od djetinjstva negdje do četrdesete godine života, tipično je doba rizika za nastanak tumora testisa. Tumori testisa izlječivi su u 95% slučajeva, a rizik od smrti kod njih je izuzetno mali, ako se otkrije u ranoj fazi. S ciljem što ranijeg otkrivanja, muškarcima se preporučuje upoznavanje s ranim simptomima, samopregledom testisa i razgovor s liječnikom u slučaju pojave simptoma.

U muškarca u čijoj su obitelji otac, brat ili stric imali rak prostate, četrdesete godine su svakako najbolje vrijeme da se odredi po prvi put PSA (Prostate Specific Antigen – krvni marker za rak prostate) te učini pregled urologa.

Benigna prostatična hiperplazija (BPH) odnosno dobroćudno uvećanje prostate, može i ne mora dovoditi do znatnijih tegoba mokrenja, pa je potreban pregled urologa, i, naravno, redovite kontrole.

Muškarci koji pate od erekcijske disfunkcije (ED) ne mogu postići erekciju i zadržati je dovoljno jakom do kraja spolnog odnosa. Takvo stanje ne smatra se normalnim ni u kojem životnom dobu, te ga je potrebno liječiti.

Nego, odakle taj strah od doktora?

Ana Miletić, psiholog i gestalt psihoterapeut, iz Centra za osobni razvoj Apsiha, pojasnila je kako postoje dvije vrste razloga zbog kojih se bojimo odlaska doktoru, općenito. „ Jedna skupina razloga ima veze s našim prijašnjim iskustvima s doktorima. Primjerice, odlazili smo doktoru kad bismo bili teže bolesni pa bi se ta bol koju smo doživljavali povezivala s liječnicima. Možda smo imali neko neugodno iskustvo kod doktora, plašili su nas s time da ćemo ići doktoru – ako ne poslušamo neki zahtjev. Kao djeci, bili su nam zastrašujući ljudi u kutama ili ordinacije ili alati koje liječnici koriste. Druga skupina razloga za strah proizlazi iz toga da su liječnici netko koga trebamo, a tko je u poziciji autoriteta i onda na njih projiciramo naše strahove i načine nošenja s njima koji su nastali najčešće u odnosu s roditeljima. Primjerice, dobili smo poruku da moramo biti jaki i onda nam je zastrašujući odlazak liječniku jer će „otkriti” da smo slabi.“

Ana se složila sa mnom da će žene češće ići ginekologu nego muškarci urologu iz više razloga. „Ženama je veća „cijena” trudnoće. Zbog anatomije imaju veću šansu za upale i imaju izraženije simptome pa moraju više pratiti zdravlje u tom području. U kulturi je također očekivanje da je veća odgovornost žene za roditeljstvo pa i iz toga proizlazi nesrazmjer. S druge strane, od muškaraca se u većoj mjeri očekuje da sve „dobro funkcionira“ u tom području, veća je stigma i manja podrška, ako to nije tako. Češće su odgajani da moraju biti „jaki” i da ne obraćaju pozornost na to kako su, jer je to znak slabosti, pa ne odlaze urologu.“

Oni su važni!

Hrvatska je među zemljama s mortalitetom većim nego u susjednim EU zemljama. 2020. godine bilo ukupno 2478 novooboljelih muškaraca od raka prostate dok je iste godine od te bolesti umrlo 812 muškarca.

Žene su uvijek otvorenije, pa i kada se priča o zdravlju i one su te koje muškarce “nagovore” na pregled. Zar ne? Pogledajte samo svoje muškarce doma. Zar niste vi ta koja sve izorganizira?

S partnerima, koji su prepoznali našu priču i uz Tvoju pomoć, osvijestimo muškarce – jer su važni!

Počnimo u naša četiri zida, jer iz obitelji dolazi sve.

Dar čitateljicama
Članak je nastao u suradnji s partnerima projekta #sheforhim: Almagea, Atlantic grupa i brend Cockta, Carlsberg, Kraš, Lelo, Nivea, Pepe Jeans, Poliklinika Aviva, Prahir, Toyota Hrvatska i Z centar.Darujemo dvije čitateljice ovim genijalnim, vrijednim paketom!

Pravila su jednostavna:

Prijave primamo do 25. studenog točno u podne.

Random biramo, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama. Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana od javljanja dobitnika.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Ako želite provjeriti jeste li jedan od dobitnika, upišite svoje ime u tražilicu.

Dobitnice:

Ana Černava

Martina Marjanović

Više

Duh i tijelo

Iako užasno rasprostranjen i naveliko korišten, prolazi li Instagram ispod radara racionalnom upravljanju našim vremenom, pažnjom i ponajviše, brizi o mentalnom zdravlju?

Savjeti stručnjaka

Dolazak sezone alergija mnogima je izazovan, stoga je potrebno reagirati na vrijeme i prevenirati .

Život u dvoje

Zamislite dan ispunjen iskrenim razgovorima, smijehom i, naravno, trenucima užitka bez digitalnih smetnji.

Savjeti stručnjaka

Mnogo je znanstvenih studija istraživalo moguću povezanost određenih nutritivnih sastojaka s razvojem ili zaštitom od raka.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.