Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Najbolje pivo na svijetu
Najbolje pivo na svijetu

Zanimljivosti

Zašto toliko volimo točeno pivo?

Koliko god pivo u boci bilo dobro, točeno je uvijek bolje, reći će vam pravi pivoljupci.

Što je festival bez piva? Što je utakmica bez piva? Što je dobar roštilj s prijateljima bez piva? Ništa! Iako se pije tijekom cijele godine, pivo je upravo u ljetnim mjesecima nezaboravan napitak čarobnog, osvježavajućeg okusa. Uh, ta hladna čaša s čvrstom pjenom, puna okusa i teksture, a tu je točeno pivo uglavnom nenadmašno.

Nije zgorega napisati i da smo prave pivopije, pa tako Hrvati godišnje popiju između 70 i 80 litara piva po glavi stanovnika, a na hrvatskom tržištu godišnje se proda od 3,5 do 4 milijuna hektolitara piva.

Samo pivo se kroz povijest mijenjalo, kombiniralo se s voćem i aromatičnim travama, prinošeno je kao žrtva bogovima, konzumirano kao hrana i kao lijek, služeno je na gozbama. Desetak tisuća godina kasnije, i dalje su dovoljna samo četiri prirodna sastojka za njegovu proizvodnju: voda, ječmeni slad, hmelj i kvasac.

U čemu je tajna točenog piva

Najbolje pivo je točeno pivo, reći će vam znalci! Najkasnije sedam dana poslije datuma proizvodnje, pivo se dostavlja restoranima i bircevima, a svježina je jedna od glavnih pozitivnih značajki točenog piva.

carlsberg

Svježina piva podjednako dobro ide i uz meso s roštilja, no možda vam nije poznato da ide i uz laganiju hranu pa čak se izvrsno slaže s nizom indijskih i kineskih jela jer ublažuje ljutinu čilija i oštrinu đumbira. U Njemačkoj se pivo tradicionalno konzumira s kobasicama, a u Belgiji s čokoladom. Točeno pivo uvijek jače pjeni, a upravo pjena daje kremoznost i punoću okusa.

S druge strane, aparati za točeno pivo održavaju optimalnu temperaturu, jer svaki tip piva ima svoju optimalnu temperaturu posluživanja. Pivo s većim udjelom alkohola i ono tamnije pije se na višim temperaturama, a ono s manjim postotkom alkohola i svjetlije, na nižim temperaturama.

Najbolje pivo na svijetu

Carlsberg pivo, vjerojatno najbolje pivo na svijetu, je iznimne kvalitete i prepoznatljiva okusa. Savršeno uravnoteženog okusa i prepoznatljive arome hmelja pruža baš ono što želimo –  lagano osvježenje sa svakim gutljajem.

Najbolje pivo na svijetu

Koliko god pivo u boci bilo dobro, točeno je uvijek bolje, reći će vam pravi pivoljupci. Hrvatska je među prvim europskim zemljama u kojoj je zaživio sistem za točeno pivo DraughtMaster™. Budući da u Carlsbergu nikada ne prestaju tražiti nove načine da pivo učine boljim, uz DraughMaster, točeno pivo je još dulje svježe i osvježavajuće. Bačve DraughtMaster su 43% lakše od tradicionalnih metalnih bačvi koje nose istu količinu tekućine te umjesto korištenja CO2 za dovođenje piva do slavine, koriste komprimirani zrak. Zbog toga pivo ostaje svježe više od mjesec dana, u usporedbi s običnim čeličnim bačvama u kojima pivo gubi na kvaliteti za manje od tjedan dana.

Uz kontrolu temperature te izuzetno jednostavno čišćenje i održavanje, velika je prednost i što sustav ne zahtijeva korištenje ugljičnog dioksida.

I za kraj…

Pivo ne sadrži masnoće, ima malo bjelančevina, a njegovi ugljikohidrati uglavnom potječu iz ječma. Umjerena konzumacija piva može imati zdravstvene koristi, kao što su smanjenje rizika od srčanih bolesti i poboljšanje zdravlja kostiju.

Ženama je u pivu naročito dobrodošla folna kiselina, B12, B1, B2, B3 i vitamin B6, a tu su i minerali poput željeza, kroma, bakra, silicija, natrija i kalija.

I, pivo ne deblja! Zapravo, ima sličnu energetsku vrijednost kao mlijeko i nema nikakvih skrivenih spojeva koji bi poticali debljanje ili nastanak pivskog trbuha. I, naravno, samo umjereno!

Članak nastao u suradnji s Carlsberg Croatia.

Ne propustite

Budi fit

U slučaju da uskoro krećete u teretanu po prvi put, možda će ove lagane upute pomoći da se dobro osjećate tamo, da pitate druge...

Savjeti stručnjaka

 Kako bi potaknula otvorene, pozitivne rasprave o menstruaciji među sportašima koji će izaći na olimpijsku globalnu pozornicu, INTIMINA je proizvela ograničeno izdanje zlatnih menstrualnih...

Savjeti stručnjaka

Kakao, poznat i kao "hrana bogova", stoljećima je cijenjen zbog svojih bogatih okusa i blagotvornih svojstava.

Budi fit

Pronašli smo rješenje koje će vam pomoći da se osjećate i izgledate sjajno nevjerojatno brzo - Juicefast Detox.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.