Zašto uopće dolazi do prekida veze?

Jedan od partnera shvati da mu se kod onog drugog nešto ne sviđa. Najčešće je to neko ponašanje, neprimjereno očekivanjima. Stvari se u ovoj fazi još mogu i popraviti jer se uzima da je za poremećaj više kriv odnos nego partneri pojedinačno. Najprije treba osvijestiti negativne obrasce ponašanja, a onda naučiti komunikacijske vještine koje mogu pomoći. Dakako, ako je oboma stalo da se odnos popravi i nastavi.

Razočaranje odnosom prerasta u razočaranje partnerom. Traži se savjet prijatelja. Nezadovoljna osoba još uvijek osjeća da ju partner privlači i zapravo ga ne želi napustiti. Psihološka povezanost još traje. Strategija krpanja sastoji se u tome da se uspostavi pozitivnija slika partnera. Čovjek se naime posve usmjeri na negativne partnerove strane, a zanemari one pozitivne. Dobro je potaknuti ga da vodi dnevnik i – piše dobro, a ne pamti loše.

Partneri se suočavaju s problemima, optužuju jedan drugoga i najčešće se svađaju. Da bi se prekinuo taj krug potrebna je pomoć sa strane. Stručna pomoć, ne bilo kakva.

Traže se saveznici među prijateljima i rodbinom. (Ja tu više ništa ne mogu; on(a) je jedna grozna osoba s kojom se više ne da živjeti itd.) Oni mogu izvršiti pritisak na par da se zbroji, stati na stranu bliže im osobe i dati joj podršku (Bilo je to pitanje dana; čudim se da si i toliko izdržala…), ili joj čak početi tražiti novu partiju.

Ukrašava se grob, odnosno izmišljaju se priče o (sada već bivšem) odnosu, sebe se prikazuje žrtvom koja je dugo šutila i patila, ali sad je napokon slobodna. I teško onom tko dođe poslije.

Zašto uopće dolazi do prekida veze?

Evo što kažu istraživanja:

Promjena interesa i – dosada

U jednom su istraživanju dvije godine pratili 200 parova. (Hill, Rubin*) Stotinu i tri ih je u tom periodu prekinulo vezu. Sedamdeset i osam posto ih kao glavni razlog navodi dosadu. Ostali razlozi su: razlike u hobijima, interesima, religiji, inteligenciji i obrazovanju.

Stavovi o seksu

Razlike u željama o čestini i vrsti seksualnih aktivnosti.

Razlike u očekivanjima od veze

Hoće li se vjenčati, mogu li usput izlaziti s drugima, tko će donositi važne odluke.

Konflikt uloga

Hoće li partneri igrati tradicionalne muško – ženske uloge ili će to ipak biti malo drugačije organizirano. Do svađa najčešće dolazi ako žena želi više slobode u građenju karijere i od partnera očekuje pravednu raspodjelu kućnih poslova i brige oko podizanja djece.

Bijedna komunikacija

Oni što su se rastavili, bili već u braku ili ne, otvoreno su kritizirali jedno drugoga, izbjegavali raspravljati o važnim pitanjima svoga odnosa, ponašali se obranaški. Nasuprot njima, oni koji su i dalje bili u sretnom odnosu više su međusobno razgovarali, pokazivali su više osjetljivosti za potrebe i emocije partnera i bili vještiji u pronalaženju obostrano prihvatljivih rješenja svojih problema. (Gottman* )

Problematični stil vezivanja

Osobe sa takozvanim sigurnim stilom prihvaćaju svoje neugodne emocije i traže podršku partnera. Oni s izbjegavajućim stilom svoje probleme drže u sebi, dok oni s anksiozno / ambivalentnim stilom pretjerano ovise o partneru. U oba posljednja slučaja ljudi se ustručavaju otvoreno suprotstaviti jer se boje da će izgubiti partnera. Kad se to doista i dogodi, ovi izbjegavajući su čak i zadovoljni što je svemu tomu kraj, dok su ovi drugi, anksiozno / ambivalentni, prilično šokirani.

Iz knjige: Srce moje i tvoje u ljubavi stoje
Autor(i): Dubravka Miljković, Majda Rijavec