Zašto vam se stalno vraća gljivična infekcija!?

Ako ste imali to “zadovoljstvo” da imate gljivičnu vaginalnu infekciju, vjerujte da niste jedini. Zapravo, ovdje ste u većini. Naime, istraživanja pokazuju da gljivičnu infekciju bar jednom tijekom života dobije 75% žena, a čak 45% žena je dobije više od jednog puta. Ove vrste infekcija su i najčešće vaginalne infekcije. Neke žene čak imaju gljivične infekcije koje se ponavljaju četiri ili više puta godišnje (medicinski izraz za ovakvo stanje naziva se vulvovaginalna kandidoza).

Gljivične infekcije najčešće karakterizira vaginalni svrab, bolna vagina, suha vagina i/ili veoma osjetljiva i bolna vagina tijekom odnosa.

Donosimo vam listu najčešćih razloga zbog kojih se ona pojavljuje više puta.

Spolni odnos (pogotovo ako je s novim partnerom)

Žene koje su podložne razvoju gljivične vaginalne infekcije mogu osjetiti promjene nakon odnosa s novim partnerom. Infekciju izaziva neravnoteža prirodne vaginalne flore, a svaka žena ima drugačiju, specifičnu kombinaciju bakterija pa ako nešto novo (kao što je sjeme) poremeti balans vaginalnog okruženja ili pH vagine, rezultat može biti infekcija.

Ispiranje rodnice

Ne samo da nema potrebe za tim već može biti i štetno. Ispiranje može poremetiti, već pomenutu, prirodnu ravnotežu. A to i nije čudno, uzimajući u obzir sastojke koji ulaze u sastav gelova za tuširanje i drugih preparata koji se koriste za osobnu njegu.

Antibiotici

Antibiotici su odlični, jer uništavaju bakterije, ali istovremeno mogu imati i neka loše efekte, kada je konkretno riječ o vaginalnom zdravlju, jer ubijaju i “prijateljske” vaginalne bakterije koje sprečavaju rast kandide. Mnogim ženama ovo se dešava prilikom korištenja antibiotika.

Donje rublje

Sintetički materijali mogu dovesti do prekomjernog znojenja, a ako je riječ o sintetičkom donjem rublju, tada može doći i do prekomjernog razvoja bakterija na njemu. Ovo nije univerzalno pravilo, ali žene koje su podložne gljivičnim infekcijama trebalo bi da izbjegavaju korištenje donjeg rublja koje nije pamučno.

Dijabetes

Ispostavlja se da razina šećera u krvi može imati ozbiljne posljedice po vaginalno zdravlje. Gljivice rastu i razvijaju se u sredinama koje obiluju šećerom. Žene koje imaju dijabetes tipa-2, a koji nije pravilno kontroliran, podložnije su gljivičnim infekcijama.

Trudnoća

Zahvaljujući višoj razini hormona u trudnoći, buduće mame su osjetljivije na vaginalne infekcije. Razjasnimo: Povećani iscjedak iz rodnice jedna je od ”ne baš zabavnih” promjena u trudnoći. Ako je iscjedak proziran, bijeli i bez mirisa, najvjerojatnije je samo posljedica hormonskog djelovanja u trudnoći. Ali, ponekad, obilniji iscjedak može biti signal za infekciju koja je nastala narušavanjem prirodne ravnoteže bakterija koje žive u rodnici.

Četiri vrste vaginalnih infekcija se najčešće javljaju u trudnoći: bakterijska vaginoza (bakterija Gardnerella vaginalis), gljive, beta HSG i trihomonijaza (parazit Trihomonas vaginalis). Dobra vijest je kad se infekcija rano dijagnosticira tad se lako liječi.

A vezano uz gljivičnu infekciju koja je tema ovog članka je specifičan svrbež i peckanje uzrokovan prekomjernim razvojem kandide koja je normalan stanovnik rodnice. Povećane razine hormona estrogena i progesterona tijekom trudnoće pomažu razvoju kandide. Dijagnosticira se uzimanjem uzorka i pregledom na predmetnom stakalcu mikroskopa. Simptomi: bol i svrbež, crvenilo i edem vagine i usnica stidnice, bjelkasto-žućkasti iscjedak s mirisom po “svježe pečenom kruhu”, bol i nelagoda tijekom seksa, žarenje pri mokrenju.

Liječi se kremom, vaginaletama ili oralnom tabletom protiv gljiva.

Savjet ginekologa iz Poliklinike Ginecej:

  • nosite pamučno donje rublje koje omogućuje cirkulaciju zraka i daje prozračnost
  • spavajte bez donjeg rublja
  • pijte vodu (8 čaša na dan), budite hidrirani kako biste pomogli izbacivanju toksina
  • redovite mokrite kako bi se uklanjale bakterije koje uzrokuju infekcije
  • jedite složene ugljikohidrate i žitarice umjesto rafiniranog šećera kako biste smanjili ekološke čimbenike rizika
  • jogurt konzumirajte često. Lactobacillus, koji se prirodno nalazi u jogurtu, probiotik je koji potiče pravilnu probavu i poznat je u prevenciji vaginalnih infekcija