Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Financije

Zašto visokoobrazovani muškarci zarađuju 37% više od žena?

Najmanja razlika muškaraca i žena je za kvalificirane ispitanike; svega 3% u korist muškaraca, dok su visokoobrazovani muškarci u prosjeku 37% više plaćeni u odnosu na žene.

Prema podacima servisa MojaPlaća u drugom kvartalu ove godine prosječna mjesečna neto plaća u Hrvatskoj je iznosila 5.452 kune, što je za 3% više nego u prethodnom kvartalu. U odnosu na isto razdoblje prošle godine prosječna neto plaća je viša za 3%. Pribrojimo li neto plaći bonuse, tada je visina prosječne mjesečne plaće 5.660 kuna što je također 3% više nego u prošlom kvartalu.

Muškarci imaju 11% višu plaću, razliku čini i stručna sprema

U posljednja tri mjeseca muškarci su imali u prosjeku 11% višu plaću od žena, što je nešto veća razlika u odnosu na I. kvartal kada je razlika iznosila 10%. Muškarci su u prosjeku zarađivali 5.734 kuna, dok su žene zarađivale u prosjeku 5.160 kuna.

U odnosu na prethodni kvartal prosječna plaća muškaraca viša je za 4%, dok je prosječna plaća žena 3% viša.

Zanimljivo da se razlika između muškaraca i žena povećava sa stručnom spremom. Najmanja razlika muškaraca i žena je za kvalificirane ispitanike; svega 3% u korist muškaraca, dok su visokoobrazovani muškarci u prosjeku 37% više plaćeni u odnosu na žene. Naravno, dio razlike leži i u tome da su muškarci zastupljeniji od žena u visoko plaćenim zanimanjima tehnologija, informacijskih tehnologija i telekomunikacija.

Najbolje plaćaju privatne tvrtke u stranom vlasništvu

Visina plaća ovisi i o vlasničkoj strukturi tvrtke, stoga su plaće u privatnim tvrtkama u stranom vlasništvu 17% više od prosjeka i iznose u prosjeku 6.366 kuna, dok su plaće u tvrtkama u pretežno domaćem vlasništvu najniže i iznose 5.019 kuna (8% manje od prosjeka). Prosječna plaća u tvrtkama u državnom vlasništvu 3% je viša od prosjeka i iznosi 5.639 kuna.

Rad u velikoj tvrtki znači i veću plaću

U tvrtkama s manje od 10 zaposlenih prosječna plaća je 13% ispod prosjeka i iznosi 4.745 kuna, dok je u tvrtkama do 19 zaposlenika plaća 7% niža od prosjeka i iznosi 5.084 kuna.

Prosječna plaća u tvrtkama s 20 do 49 zaposlenika iznosi 5.431 kunu i u razini je prosjeka. Najviša prosječna plaća je u tvrtkama većim od 1.000 zaposlenika; 9% viša od prosjeka i iznosi 5.940 kuna.

Plaća je i dalje najviša u Gradu Zagrebu

Gledano prema županijama, najniže plaće u drugom kvartalu 2016. zabilježene su u Ličko-senjskoj županiji, čak 21% ispod prosjeka, te Šibensko-kninskoj županiji (20% ispod prosjeka).

Sukladno očekivanjima, najviša prosječna plaća zabilježena je u Gradu Zagrebu i to 13% iznad prosjeka te iznosi 6.165 kuna. Nakon Grada Zagreba slijedi Zagrebačka (+1%) te Karlovačka županija gdje su plaće 3% niže od prosjeka.

Početnicima 16% niža plaća od prosjeka

Na početku karijere, dok još nemaju iskustva, ispitanici imaju 19% manju plaću od prosjeka. S godinom do dvije iskustva ispitanici u prosjeku imaju 7% nižu plaću.

S tri do pet godina iskustva plaća je 8% viša od prosjeka, a sa šest i više godina iskustva plaća je 9% viša od prosječne.

Sukladno tome, najmlađi ispitanici imaju u prosjeku i najniže plaće (26% niže od prosjeka za ispitanike mlađe od 25 godina), dok ispitanici u dobi od 35 godina imaju 12% višu plaću od prosječne.

Ne propustite

Zanimljivosti

U suorganizaciji Montessori Global Educationa i Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj u Kući Europe održan je panel koji je okupio predstavnike brojnih istaknutih organizacija,...

Dobar posao

Renata Vlahović Kruc, profesorica matematike i doktorica znanosti, jedna je od onih koja je svoja maštanja iz djetinjstva i ostvarila.

Zanimljivosti

Kako tomu doskočiti zna magistra edukacije Angela Bralić, vlasnica obrta za edukaciju i savjetovanje Clio's dreams koja se bavi problemima s učenjem i općenito...

Anja može sve

Oko 25% osoba s invaliditetom ima srednju stručnu spremu dok je 3% osoba s visokom ili višom stručnom spremom. Specijalno obrazovanje zabilježeno je kod...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.