Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Završio HIGHLANDER Velebit: 600 sudionika odvažilo se na ‘avanturu života’

Ovo je iskustvo koje nema cijenu, jer isključiti mobitel na makar i 2 dana, u potpunosti se prepustiti čarima prirode i zaći u najdublje sfere samog sebe – nije li to istinski luksuz?

Proteklog tjedna održan je HIGHLANDER Velebit – najpoznatiji planinarski događaj u Hrvatskoj, koji je okupio 600 ljubitelja aktivnog odmora i prirode. Svi oni odlučili su posljednji rujanski tjedan provesti istražujući veličanstvene planinarske staze na Velebitu, otkrivajući pritom zadivljujuće prirodne čari lijepe Naše.

U današnje moderno doba, itekako nam je svima potreban digitalan detox, koji planinarenje nudi, a uz to pruža jačanje fizičkog i mentalnog zdravlja, jačanje imuniteta, čist planinski zrak i punjenje baterija. Sve to, i još mnogo više, dobili su sudionici ovogodišnjeg HIGHLANDERA, koji su imali mogućnost biranja duže ili kraće rute, s obzirom da HIGHLANDER nudi dužine staze od 100 km (5 dana, HIGHLANDER), 55 km (3 dana, HIGHLANDER 55) i 30 km (30 sati, HIGHLANDER EXPERIENCE).

Start je za sve tri rute bio isti – Nacionalni park Sjeverni Velebit i Zavižan, otkud su se hrabro odvažili na istinsku avanturu života. Početni dio vodio je kroz Premužićevu stazu, koja se s razlogom ubraja među najljepše staze u Hrvatskoj. Predstavlja pravo arhitektonsko remek djelo, a prolazi kroz najdivljiji i najnedostupniji velebitski krš. Smatra se kako svaki zaljubljenik u prirodu treba barem jednom u životu proći ovu stazu, jer sadrži raznolike predjele i spektakularne vidike, bilo da se radi o prolasku kroz Hajdučke i Rožanske kukove, pješačenje slikovitim Velebitskim pašnjacima ili pak šarolikim šumskim putevima.

Nakon dva dana avantura je završila za sudionike HIGHLANDER EXPERIENCE programa, koji su se s primorske strane Velebita kružnom stazom vratili na Zavižan. Oni nešto iskusniji i u fizički boljoj spremi, nastavili su dalje put prema Baškim Oštarijama, gdje je bio cilj za HIGHLANDER 55, odnosno prema Starigradu, kada je nakon punih 5 dana završio ovaj once-in-a-lifetime doživljaj pod nazivom HIGHLANDER.

Osim samog planinarenja, program ovogodišnjeg HIGHLANDERA uključivao je razne ostale sadržaje, poput satova joge, akustičnih nastupa izvođača, predstavljanja knjige našeg najpoznatijeg alpinista Stipe Božića i još mnogo toga.

Svoje oduševljenje iskazao je jedan od organizatora, Jurica Barač: „Sretan sam jer smo na ovom petom izdanju HIGHLANDERA imali oko 600 sudionika iz čak 15 zemalja svijeta. Mislim da je to dokaz koliko ljudi žude za promjenom, odlaskom u prirodu i pomicanjem vlastitih granica. Na to sam posebno ponosan jer je očito da se Hrvatska pokrenula po pitanju planinarenja i svijesti o očuvanju okoliša. Prošle godine smo imali oko 300 sudionika, a ove godine je brojka duplo veća. Također, na ovogodišnjem HIGHLANDERU sudjelovali su i predstavnici HIGHLANDERA iz Egipta, Maroka, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Srbije, Slovenije, kako bi vidjeli događaj u svom najboljem izdanju. Posebno bih se zahvalio našim volonterima, partnerima, Hrvatskoj vojsci i HGSS-u koji su pazili na sigurnost samog događaja koji završava ovaj četvrtak. Veselimo se idućem šestom izdanju koje će se održati sredinom devetog mjeseca sljedeće godine i ovim putem sve koji su se zainteresirali i žele iskusiti prirodu u svojoj punini, ali uz brojne sadržaje i radionice, pozivam da se prijave i sudjeluju u savršenom bijegu od stvarnosti koji nam svima ponekad treba“, izjavio je Jurica Barać, HIGHLANDER, CEO.

Uz promociju aktivnog i zdravog načina života kroz planinarenje, jedan od najvažnijih ciljeva HIGHLANDERA jest očuvanje i briga za prirodu koju ostavljamo generacijama u nasljeđe, stoga od samog početka provode tzv. Leave No Trace filozofiju, gdje se sudionicima nalaže da ne ostavljaju svoje smeće, da paze na prirodu i ne ostavljaju ništa za sobom na planini, a pritom je misija organizatora da u budućnosti svi HIGHLANDER događaj(i) nose status “100% Green Eventa”.

‘Avantura života’ glavni je moto HIGHLANDER-a, u kojoj je fokus prije svega stavljen na emocije i jedinstveno iskustvo –prekrasne planinske krajolike, zvijezde na nebu, logorsku vatru, ljudsku toplinu i lijepu gestu, ali i spoznavanje sebe kroz nepoznate i izazovne situacije koje planina nudi. Ovo je iskustvo koje nema cijenu, jer isključiti mobitel na makar i 2 dana, u potpunosti se prepustiti čarima prirode i zaći u najdublje sfere samog sebe – nije li to istinski luksuz?

Foto: Predrag Vučković i Bogdan Kosanović

Više

Zanimljivosti

Upotrebom proizvoda femidoc®  i unošenjem dovoljnih količina vode moguće je prekinuti začarani krug mokraćnih infekcija i drastično smanjiti mogućnost ponovne upale mjehura.  

Zdravstveni karton

Kako simptomi ova dva stanja mogu biti slični, važno je naučiti prepoznati je li u pitanju infarkt ili žgaravica da biste mogli na vrijeme...

Duh i tijelo

Naše uši su vrlo različite i postoji teorija da je nekoga moguće identificirati po njima, gotovo kao po otiscima prstiju.

Budi fit

Jako ih je lako unijeti u suvišku, ali taj suvišak unesenih kalorija trebalo bi nekako i potrošiti kako se ne bi pretvorio u potkožno...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.