Zdrava probava kao ključ snažnog imuniteta

Živimo u doba kada smo zatrpani informacijama, od notifikacija na mobitelu, umjetnih svjetala, buke gradova i gužvi u prometu, do cjelodnevne povezanosti putem društvenih mreža. Svakodnevno dolazimo u doticaj i s toksinima kao što su smog, plastični materijali, umjetni mirisi, kozmetički sastojci na bazi naftnih derivata, pesticidi itd. Sve to utječe na naše raspoloženje, sposobnost da se naspavamo i moć koncentracije. Unatoč tome, naš imunološki sustav ima zadatak ostati snažan, osobito u nadolazeće hladnije dane. Kako mu možemo pritom pomoći?

Jedan od faktora na koji možemo utjecati je naša prehrana. Bitno je svakodnevno unositi optimalan spoj vitamina, minerala, antioksidansa, esencijalnih aminokiselina i ostalih mikronutrijenata koji su neophodni za pravilan rad imunološkog sustava. Upravo zato trebali bismo birati funkcionalnu hranu i dodatke prehrani na bazi prirodnih ekstrakata  kako bismo našem organizmu pružili podršku.

Što je to funkcionalna hrana?

Funkcionalna hrana je hrana bogata vitaminima, mineralima i drugim hranjivim tvarima koje pozitivno utječu na naš organizam. Primjerice, to mogu biti polifenoli koji se mogu pronaći u tamnoj čokoladi, kavi i divlje fermentiranom Cidrani octu s wild mother kulturom probiotika, enzima i dobrih bakterija. Cidrani ih sadrži čak 8000 mg po litri, što ih čini jednim od najpotentnijih octeva na svijetu.

Cidrani Four Seasons – ekstaza okusa i funkcionalnosti

Cidrani u svojoj lepezi proizvoda nudi i Cidrani Four Seasons funkcionalne spojeve bilja, meda i octa koji osim što su izvrsni gourmet začini i oplemenjuju svaki okus hrane, daruju i prijeko potrebne mikronutrijente. Tako Cidrani Four Seasons Ver u sebi ima note đumbira i kurkume koji su od pamtivijeka poznati kao prirodni saveznici za jak imunitet. Cidrani Four Seasons Aestas pak sadrži lavandu i ružmarin, koji su odlični za opuštanje i već sam miris je svojevrsna antistres terapija. Cidrani Four Seasons Autumnus s notama čili papričice i dimljene paprike tu je da podupire naš metabolizam, a Hiemsov klinčić, kardamom i cimet sladak su i zdravi gušt koji daju novu dimenziju desertima.

Ne smijemo zaboraviti da je upravo probavni sustav najvažniji organ za obranu našeg tijela jer upravo tamo živi čak 80% našeg imuniteta. Još je i Hipokrat govorio o dobrobitima octa za kvalitetnu probavu, san i metabolizam, a Cidrani mu vraća slavu divljom fermentacijom kojom se razvija živa kultura bakterija i kvasaca. Zato se i naziva živim octom, jer nije fermentiran, odnosno čuva milijarde različitih sojeva bakterija koji pomažu našoj probavi.

Upravo zato preporučuje se da svaki dan započnemo s dvije žlice Cidranija razrijeđenog u čaši vode. A kako bismo pritom mogli uživati i u jutarnjoj kavici koja ne sjeda teško na želudac, možemo se počastiti cold brew kavom.

Što je to cold brew kava?

Svima nam je dobro poznat utjecaj kave na sposobnost koncentracije i razinu produktivnosti. No, kako uživati u njoj, a da nam ne sjedne teško na želudac, a da i dalje štitimo svoju probavu?

Istraživanja pokazuju da je cold brew kava do 70% manje kisela od regularne kave jer nastaje hladnim procesom infuzije u tijeku kojeg se ne otpuštaju ulja iz zrna kave koja uzrokuju kiselost. Upravo zato je Cidranijev sestrinski brend Niksen kreirao praktična pakiranja cold brew kave za sve one koji žive dinamičan život.

Niksen Cold Brew kava jedina je kava u Europi topiva u hladnoj vodi i može se koristiti kao dodatak za smoothieje ili proteinske shakeove. Jedan stick ima snagu čak 1,5 espressa tako da je odlična za jutarnji energetski boost. Iako je instant, bogata je okusom jer nema dodanih šećera ni aditiva, već se radi o isključivo 100% arabica kavi iz Kolumbije i Etiopije.

Više o Cidrani proizvodima doznajte na: www.cidrani.com

Više o Niksen proizvodima doznajte na: www.niksennutrio.com

Darujemo jednu čitateljicu.

Portal @She.hr u suradnji s Cidranijem i Niksenom daruje Vam paket za boost imuniteta koji sadrži 4 Cidrani Four Seasonsa i 12 paketića Niksen Cold Brew kave

Pravila su jednostavna:

  • U komentare ispod objavljenoga članka, na našem webu, napišite #SheBookClub
  • Pratite naše društvene mreže – Facebook i Instagram
  • Zapratite ih na društvenim mrežama gdje vas svakodnevno vode kroz zdrave rituale svakodnevice i vrhunske gastro recepte @cidraniremedies te @niksennutrio
  • Uvijek možete s nama podijeliti svoja iskustva. Komentirajte, preporučite… Vaše nam je mišljenje važno!

Prijave primamo do 20. studeni točno u podne.

Možete se prijaviti samo jednom.

Darove šaljemo samo na adrese u Hrvatskoj u roku 30 dana.

Random.org bira, a dobitnici nakon objave svoje podatke (ime i prezime, adresa i broj telefona) dostavljaju u inbox na našem Facebooku. Podatke koje ostavite koristimo isključivo u svrhu dostave paketa i neće biti dijeljeni trećim osobama.

Dobitnici će biti objavljeni u sklopu ovoga članka te dodani kao komentar na Facebook objavi.

Dobitnica Zuzana Peruško