Okruglo i sočno citrusno voće osim što je osvježavajuće i ukusno, krije u sebi cijelo malo bogatstvo hranjivih sastojaka.
Naranča najvjerojatnije potječe iz jugoistočne Azije i južne Kine. Najbolje uspijeva u krajevima tople klime poput Sredozemlja, Južne Afrike i Kalifornije, a njena raširenost danas učinila ju je dostupnom tijekom cijele godine u svim krajevima. Ovo zimzeleno stablo daje plodove u prosjeku čak 100 godina.
Najpoznatije sorte naranče su žuta i crvena, a neke vrste u Indoneziji su sa zelenom korom, a narančaste iznutra. Kisela, seviljska, velika, valencija, bergamot ili jaffa – bez obzira koju najviše volite, možete biti sigurni da ste konzumiranjem tek jedne dnevno omogućili svom organizmu bogaćenje hranjivim tvarima.
Ovaj agrum poznat je po tome što štiti od raznih vrsta raka, podiže razinu dnevne energije, bogat je vitaminom C koji vas brani od gripe i prehlada, sprečava visok tlak i napadaje žuči, pomaže kod bolesti dišnih puteva, blagonaklon je kardiovaskularnom sustavu, a čest je sastojak i kozmetičkih preparata koji usporavaju starenje i poboljšavaju izgled kože i kose.
Cvjetovi gorke naranče, tj. bergamota, koriste se za spravljanje eteričnih ulja i ukusnih čajeva koji pouzdano pomažu pri liječenju depresije i anksioznosti.
Kada kupujete naranču pripazite na koru koja bi trebala biti neoštećena i bez ikakvih mrlja na površini, te svakako obratite pozornost na težinu koja će vam jasno dati do znanja krije li se u njoj plod prepun sočnog soka.
Prehrambeni kvasac je dodatak jelima koji dolazi u obliku pahuljica ili praha. Riječ je o veganskom proizvodu koji, među ostalim, u receptima zamjenjuje mliječne...
Da bismo pružili najbolje iskustvo, koristimo tehnologije poput kolačića za čuvanje i/ili pristup informacijama o uređaju. Suglasnost s ovim tehnologijama će nam omogućiti da obrađujemo podatke kao što su ponašanje pri pregledavanju ili jedinstveni ID-ovi na ovoj web stranici. Nepristanak ili povlačenje suglasnosti može negativno utjecati na određene karakteristike i funkcije.
You must be logged in to post a comment Login