Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Putovanja

Zeleno lice Mošćeničke Drage – brojne outdoor aktivnosti i nezaboravan pogled

Učka u zaleđu i more na dlanu, savršena je kombinacija koja krasi cijelu Opatijsku rivijeru pa tako i općinu Mošćenička Draga.

Sipar, jedna od najljepših plaža na Jadranu i draški škamp, jedna od najpoznatijih jadranskih delicija, spektakularan pogled na Kvarnerski zaljev od kojeg zastaje dah i srednjovjekovni gradići Mošćenice, Brseč i Kraj te stoljetno ribarsko nasljeđe Mošćeničke Drage – sve su to asocijacije na općinu Mošćenička Draga, kvarnersku “džepnu Veneru”.

Zeleno plava panorama općine Mošćenička Draga_Foto TZ općine Mošćeničke Draga

Njezino plavo lice svojom ljepotom privlači svu pažnju pa mnogima, nehotice, promiče ono zeleno koje najvećim dijelom pripada Parku prirode Učka. A ono, jednako lijepo, nudi posjetitelju čudesne kontraste krajobraza, bezbroj opuštajućih prizora i raznolike aktivnosti koje su od ove sezone detaljno predstavljene na info displejima interpretacijskih točaka u Mošćenicama, Brseču i Kraju realiziranih u sklopu projekta “ADRIATIC LANDSCAPE INTERPRETATION NETWORK (ADRI-LINK)”.

SPORTSKO PENJANJE – atraktivni vapnenački tornjevi i penjanje po stijenama

Učka u zaleđu i more na dlanu, savršena je kombinacija koja krasi cijelu Opatijsku rivijeru pa tako i općinu Mošćenička Draga. Ljubiteljima sportskog penjanja izazov će biti atraktivni vapnenački tornjevi na penjalištima u zaleđu Mošćeničke Drage, osvajanje stijena u kanjonu Mošćeničke Drage ili pak penjačka staza do špilje Zijavice u blizini sela Obrš. Uspon će biti tim lakši što će na kraju biti nagrađeni nevjerojatnom panoramom koja će se otvoriti pred njima.

Litice općine Mošćenička Draga Foto Studio 11
PLANINARENJE I ŠETNJA – osvojite vrhove Parka prirode Učka

I planinari i šetači moći će birati među mnogobrojnim planinarskim putovima i šetalištima koji se s mora uzdižu prema zaleđu te su ujedno dobra osnova za hiking i nordijsko hodanje.

Učka Trail Sebo Memorial, Foto Ivan Vranjić

Svima onima koji uživaju u osvajanju vrhova preporučujemo uspon na najviši vrh Učke, Vojak (1396 m), Sisol (835 m), Kremenjak (827 m), Perun (881 m), Bodaj (907 m) i Maj (969 m). Naravno, opcija je i obična šetnja markiranim stazama kroz šumu koju će neobičnom učiniti, klisure i vidikovci do kojih možete pješačiti te upoznavanje lokalne povijesti i tradicije putem postavljenih poučnih ploča.

BICIKLIRANJE – avantura na dva kotača s fantastičnim pogledom

Ljubitelje bicikliranja u Mošćeničkoj Dragi čeka nezaboravan doživljaj na dva kotača po šumskim stazama s pogledom na morsko plavetnilo, a brdskim su biciklistima svi smjerovi otvoreni pa oni mogu računati na pravu adrenalinsku avanturu. Ako pak želite vidjeti zeleno-plavi krajobraz iz zraka , ovo je pravo mjesto da se okušate u paraglajdingu ili padobranstvu.

Moščenićka Draga sa Zijavice, Foto Nereo Crnić
VAŽNO JE IMATI NA UMU

Za vrijeme uživanja u zelenom krajobrazu općine Mošćenička Draga važno je na umu imati da su stalno održavani putovi i staze samo oni koji pripadaju projektu Outdoor Opatijske rivijere čiju kartu i brošuru možete pronaći na stranicama TZ općine Mošćenička Draga www.tz-moscenicka.hr.

UČKA TRAIL SEBO MEMORIAL – najljepše planinarske staze Parka prirode Učka

Jedan od najboljih načina da doživite iznimnu ljepotu prirode zaleđa općine Mošćeničke Drage zasigurno je utrka ‘Učka Trail Sebo Memorial’ koja se održava početkom rujna i okuplja oko 300-tinjak natjecatelja. Staza utrke povezuje najljepše planinarske staze Parka prirode Učka, a natjecatelji prolaze kroz veliki broj sela i zaseoka u zaleđu Mošćeničke Drage.

Učka Trail Sebo Memorial, Foto Paulo Dukić (Medium)

Cijelo vrijeme utrke pred njima se pruža fantastičan pogled na Kvarnerski zaljev i otoke te Istru na zapadu. Detaljne informacije o utrci ‘Učka Trail Sebo Memorial’ i ostalim utrkama serijala Kvarner Trails pronaći ćete na službenoj web stranici www.kvarnertrails.com.

TREBIŠĆA – skrovito selo i mitsko-povijesna staza u sklopu Ekomuzeja Mošćenička Draga

U zagrljaju Parka prirode Učka krije se Trebišće, selo zanimljive povijesti te 15 km dugačka mitsko  – povijesna staza „Trebišće – Perun“ koja će vam otkriti zbog čega su obronci Učke bili sveti prostori za prve slavenske doseljenike na Kvarner. Razgledat ćete izvorne istarske kamene kuće i ostatke povijesne kovačke radionice i mlina te uživati u idiličnoj prirodi i hladu zelenila.

PotokTrebišće, Foto Olivier Kumičić

Mitsko-povijesna staza „Trebišća – Perun“, dio je Ekomuzeja Mošćenička Draga („Perunov svijet“ – mistična duša Kvarnera) koji čine još tri sastavnice itekako vrijedne da ih uvrstite u svoj itinerar – “Mošćenice – živi povijesni grad”, “Brseč – začuđeni grad Eugena Kumičića” i “Interpretacijski centar ribarske i pomorske baštine “Kuća od mora” u Mošćeničkoj Dragi.

SVE O OUTDOOR AKTIVNOSTIMA – TURISTIČKA ZAJEDNICA MOŠĆENIČKA DRAGA I INFO INTERPRETACIJSKE TOČKE U MOŠĆENICAMA, BRSEČU I KRAJU

Kako saznati koje sve outdoor aktivnosti i lokacije čekaju na vas u općini Mošćenička Draga? Informacije o biciklističkim, planinarskim rutama i svim ostalim outdoor aktivnostima pronaći ćete u uredu TZ Mošćeničke Drage koji vam je na usluzi u Mošćeničkoj Dragi ili se o njima raspitati na web stranici www.tz-moscenicka.hr i pripadajućoj FB stranici.

Od ove sezone te će vam informacije biti stalno dostupne i na info displejima novih interpretacijskih točaka koje su u sklopu projekta “ADRIATIC LANDSCAPE INTERPRETATION NETWORK (ADRI-LINK)” realizirane u Mošćenicama, Brseču i Kraju.

Ne propustite

Zanimljivosti

Od 27. rujna do 2. listopada netaknuti dijelovi Nacionalne šume San Bernardino postali su središte događanja na kojem je sudjelovalo više od 260 sudionika...

Putovanja

Jesen je omiljeno godišnje doba mnogih putnika koji ju vole provoditi u prirodi, a jedna od najpopularnijih aktivnosti je planinarenje ili trail trčanje -...

Putovanja

Planinarenje je odlična vrsta rekreacije. Istraživanja pokazuju kako nudi brojne fizičke i mentalne benefite za naše tijelo i um.

Zanimljivosti

Svi oni koji žele iskusiti nešto novo, testirati vlastite granice i osvijestiti što nam priroda daje, a pritom ujedno uživati na planini, od 28....

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.