Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Zanimljivosti

Želite li prestati odugovlačiti? Isprobajte dvominutno pravilo

Dvominutno pravilo je odličan lijek protiv odugovlačenja i lijenosti jer vam olakšava započinjanje zadatka.

Strategija je vrlo jednostavna i olakšat će vam započinjanje rada. Većina zadataka koje odlažete nisu toliko komplicirani, sigurno imate dovoljno talenta i vještine da ih izvršite, ali izbjegavate početi iz nekog razloga, piše Profitiraj.hr.

Dvominutno pravilo je odličan lijek protiv odugovlačenja i lijenosti jer vam olakšava započinjanje zadatka. Pravilo možemo razložiti u dva dijela:

Prvi dio – Ako vam za obavljanje zadatka treba manje od dvije minute, odmah ga napravite.

Ovo je spomenuto i u bestselleru Davida Allena, “Getting things done”.

Nevjerojatno je koliko stvari odgađamo, a mogli bi ih obaviti u dvije minute ili manje. Primjerice pranje posuđa odmah nakon jela, bacanje prljavog rublja u perilicu, bacanje smeća, uređivanje stola dok još nije pretrpan, slanje emaila, i još puno toga.

Ako vam treba manje od dvije minute za izvršavanje nekog zadatka, obavite ga odmah! (i onda se vratite da pročitate ostatak članka)

Drugi dio – kad želite započeti s novom navikom, njeno izvršenje bi trebalo trajati manje od dvije minute

Možete li sve ciljeve ostvariti unutar dvije minute? Nipošto. Ali svaki cilj možete započeti u 2 minute ili manje. I to je bit ovog pravila. Možda vam sve ova strategija čini pre banalnom za ostvarenje velikih životnih ciljeva, ali nije. Funkcionira u bilo kojem slučaju iz sljedećeg razloga: elementarna fizika.

Fizika i život

Isaac Newton nas je davno naučio da tijelo u mirovanju nastoji ostati u mirovanju (sve dok na njega ne djeluje sila), a tijelo koje se kreće želi se nastaviti kretati (sila tijelu daje ubrzanje). To vrijedi i za jabuke, i za ljude. Dvominutno pravilo vrijedi za manje i veće ciljeve zbog inercije – kad jednom počnete nešto raditi, lakše je nastaviti (kad ste savladali otpor). Dvominutno pravilo počiva na ideji da se dobre stvari počnu događati kad krenete.

  • Želite postati bolji pisac? Napišite samo jednu rečenicu (dvominutno pravilo), i vjerojatno ćete pisati punih sat vremena.
  • Želite se zdravije hraniti? Pojedite jednu voćku (dvominutno pravilo), i često će vas to inspirirati da pripremite i zdravu salatu.
  • Želite da vam čitanje uđe u naviku? Pročitajte prvu stranicu knjige (dvominutno pravilo), i pročitat ćete prva tri poglavlja bez da ste primijetili.
  • Želite trčati triput tjedno? Ponedjeljkom, srijedom i petkom obucite tenisice za trčanje i izađite iz stana/kuće (dvominutno pravilo), i proći ćete nekoliko kilometara umjesto da se doma prejedate.

Kod svake navike najbitnije je krenuti – ali ne samo prvi put, nego svaki put. Nije bitan obim rada, važno je redovito poduzimanje akcije. Često je započinjanje bitnije od uspjeha. Ovo je pogotovo važno u početku, jer će vam se učinkovitost povećavati kako vrijeme bude prolazilo.

Dvominutno pravilo nije izmišljeno zbog vrhunskih rezultata, nego zbog poduzimanja koraka. Funkcionira izvrsno, pogotovo ljudima koji brzo shvate da je sistem bitniji od cilja. Fokusirajte se na djelovanje, i dobijte zamaha.

Izvor: stratego.hr

Više

Top menadžerica

Sve bolje šanse za ostvariti fantastičnu karijeru imaju i žene, koje sve češće viđamo na ključnim upravljačkim pozicijama, kao i u poduzetničkim vodama.

Top menadžerica

Na otvorenju Mövenpicka Zagreb, koji je dio Accor grupacije, imali smo priliku upoznati njihovu šarmantnu menadžericu Anne Wahl-Pozeg koja je 2020. bila među top...

Duh i tijelo

Dosad navedene informacije sugeriraju da nas true crime priprema na bolju reakciju u izazovnim situacijama i, učenjem na tuđem primjeru, drži u kontroli vlastitog ponašanja te...

Zanimljivosti

Osjećaji i emocije sportaša na sportskim natjecanjima sasvim su jasni.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.