Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Top menadžerica

Žene, fokusirajte se!

Kako funkcionirati u vremenima neizvjesnosti, na što obratiti pažnju i kako se ne prepustiti crnim mislima?

2020.godina je mnogima donijela pregršt iznenađenja, nešto možda i pozitivnih, ali uglavnom negativnih. Prema jednom istraživanju na javnoj televiziji oko 4% zaposlenika je već dobilo otkaz dok oko 20 posto njih misli da bi se to i njima moglo dogoditi.

Kako funkcionirati u vremenima neizvjesnosti, na što obratiti pažnju i kako se ne prepustiti crnim mislima?

Mnoge žene se često nađu na udaru vala otpuštanja iako to većina njih nije zaslužila. Česta pojava na radnom mjestu je da žene preuzimaju puno obaveza iz straha da neće djelovati kako se od njih očekuje i odjednom postaju odgovorne i za svoj i za tuđi posao. Jako je teško, nakon što preuzmete razne poslove, odjednom prestati raditi to što ste radile. Kada jednom postanete odgovorne za nešto onda ste odgovorne zauvijek. Vrlo često se zna dogoditi da su te obaveze prevelike pa se posao ne može dovršiti u razumnim rokovima, postajemo manje od onoga što očekujemo –  nismo savršene i to nas onda počinje jako zamarati. Naši šefovi, ljudi s kojima radite primijete da kasnite, da niste dostavile ili odradile neki posao kako to inače radite.

Potpuno nenamjerno žene postanu odgovorne za razne zadaće koje ih odvlače od pravih zadataka. Kada vide da nešto ne funkcionira, one se same pobrinu za to da počne funkcionirati. I otuda sve krene, odjednom brinemo o poklonima za rođendane, godišnjice, zubara, cvjećara itd. Žene svima olakšavaju  život, osim sebi.

Kako se izmaknuti iz ovog začaranog kruga i početi fokusirati na stvari koje su nam zaista važne:

  1. Napravite listu. Napravite popis svih stvari koje radite od onih stvari koje su važne do svih trivijalnih stvari koje radite i za koje ste preuzele obavezu.
  2. Evaluirajte listu. Prođite kroz svoju listu (koja može biti jako dugačka) i isključite/prekrižite sve one stvari i događaje koji vam nisu važni.
  3. Pronađite sve ono što možete delegirati. Ne morate vi biti jedina osoba koja razmišlja tko će prošetati psa ujutro ili ispeći kolače. Uostalom, ako i kupite kolače, hoće li vaš svijet propasti zbog toga?
  4. Kada utvrdite svoje prioritete obavijestite sve one kojih se to tiče: djecu, supruga, kolege, prijatelje. Ako se osjećate krivima podsjetite se da ste donijele svjesnu odluku kako biste postigle ciljeve koje ste si zacrtale i da su ovi kompromisi nužni.

Kako se riješiti krivnje?

Jedna od tehnika je pozitivan razgovor sa samom sobom. Podsjetite se svojih  primarnih dužnosti. Nemojte se fokusirati na trenutan problem, pokušajte sagledati širu sliku ili jednostavno prespavajte, sljedeći dan ćete imati novu perspektivu. Ponekad stvari treba ostaviti da se „ohlade“.

Nakrcavanje dužnosti koje nisu vaš primarni posao dovesti će vas samo do toga da ste umorne i da ne radite na svojim ciljevima. Vrlo često će vam reći da radite puno, a da se ništa ne vidi ili da ne radite ništa važno. Ako nemate ciljeva, postavite ih, posebno sada kada je situacija na tržištu loša. Fokusirajte se na ono što trebate raditi kako biste postigle ono što želite!

Ukoliko vam treba netko tko će vam pomoći oko trenutne situacije i pronalaska drugih opcija javite se na mail: [email protected].

Više

Zdravstveni karton

John nikad nije pričao o suicidu, nikad nije bio suicidalan. Jesam li ja to mogla spriječiti, to ne može znati nitko.

Duh i tijelo

Čakre su tradicionalni yogijski sistem koji nam pomaže kako bi osvijestili svoja emotivna, mentalna i fizička stanja te spoznali aspekte sebe i svojeg života...

Duh i tijelo

Možda mislite da je astrologija glupost. Možda mislite da je sve. Istina je najčešće negdje u sredini.

Suncokreti na oblacima

Igram se sa životom kao dijete s Lego kockicama.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.