Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Dobar posao

Žene u politici

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić istaknula je da su prema istraživanjima u Hrvatskoj žene u odnosu na ostale europske zemlje natprosječno zainteresirane za participaciju u politici, ali tu se javlja drugi problem.

I vrapci na grani znaju kako je žena premalo i na rukovodećim mjestima i u politici. Tako Cesi u svojim smjernicama navodi tri ključna razloga za povećanje broja žena u politici.

  • Žene doista jesu polovica ukupne populacije i imaju pravo na razmjernu zastupljenost u predstavničkim, izvršnim i sudskim tijelima svojih država.
  • Isključivanjem žena iz demokratskih političkih procesa isključujemo vrijednosti koje te žene posjeduju – znanja, vještine i sposobnosti.
  • Logično je i za pretpostaviti kako žene imaju neke posebne interese te se isključenjem žena iz procesa odlučivanja ti interesi nedovoljno zastupaju u donošenju političkih odluka.

Čak i stranke koje u svojim statutima imaju rodne kvote, nisu kandidirale 40% žena. Pojedine stranke su predložile izborne liste bez jedine ijedne kandidirane žene. Ustavni sud je u rujnu 2015. godine ukinuo rečenicu u Zakonu o izboru zastupnika u Hrvatski sabor koja glasi: “Lista na kojoj nije zastupljeno najmanje 40 posto pripadnika svakog spola nije pravovaljana“, čime su ukinute i predviđene sankcije, navodi DORH.

Slijedom navedenoga, u Rijeci je nastavljeno okupljanje žena u lokalnoj i regionalnoj politici koje je organizirala Hrvatska zajednica županija. Panelna rasprava o uključenosti žena u lokalnu i regionalnu politiku u fokus je stavila nekoliko ključnih tema o ovoj problematici.

Unatoč crnim prognozama prema kojima će muškarci i žene biti ravnopravni na tržištu rada tek za više od sto godina, vjerujem da možemo puno toga napraviti kako bi ubrzali taj proces. Slijedom skorašnjih lokalnih izbora iskreno se nadam da ćemo ubuduće imati više županijskih dužnosnica jer bi rodna ravnopravnost u politici 21. stoljeća trebala i mora biti nužnost, a ne samo stavka Zakona i obaveza političkih stranaka.“ – izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Prošli izbori za Hrvatski sabor pokazali su da žena ne nedostaje jer rodna zastupljenost nije bila osjetno neuravnotežena. No, ono što predstavlja problem je to što su se žene najčešće nalazile na začeljima lista što dovodi do zaključka kako uvođenje kvota o podzastupljenom spolu nije donijelo neke značajnije pomake po pitanju političke participacije žena. Rekla bih, zadovoljava se forma.

Uzme li se u obzir i činjenica da danas s fakulteta izlazi 60 posto žena u odnosu na 40 posto muškaraca, a da su na vodećim pozicijama u politici i gospodarstvu uglavnom muškarci jasno je da je dio postojećih talenata nedovoljno iskorišten. To je već alarm za uzbunu. Upravo zbog toga aktivno radim sa ženama kroz lidership program Igrati veliko s kojim ćemo, vjerujem u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija doprinijeti i većem angažmanu te zastupljenosti žena u politici.“ – izjavila je poduzetnica Dijana Kobas Dešković. Poslovna škola Bled dodijelila je nedavno Dijani Kobas Dešković ovogodišnju Generali Alumni Achievement Award za projekt MAMFORCE. Za nas koji još ne znamo, MAMFORCE metoda© je strateški alat promjene organizacijske kulture koji pomaže kompanijama pri kreiranju podržavajuće i uključujuće radne klime bazirane na otvorenoj komunikacije i povjerenju uz poštovanje različitosti.

Također, problem sustava, nasilje nad ženama, konzervativno društvo i stereotipi samo su neki od pojmova o kojima se raspravljalo na panelu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Višnja Ljubičić istaknula je da su prema istraživanjima u Hrvatskoj žene u odnosu na ostale europske zemlje natprosječno zainteresirane za participaciju u politici, ali tu se javlja drugi problem. „Ženama treba dvostruko više vremena za napredovanje kroz sustav. Zato je nužno da imamo gospodarske i političke kvote jer je to alat za ubrzavanje procesa izjednačavanja mogućnosti žena i muškaraca u politici i na tržištu rada.“ izjavila je.

Sve sudionice panela složile su se da inicijativa za više žena u politici mora biti nadstranačka, ali i da se uvede izborni sustav prema modelu jedna žena-jedan muškarac na stranačkim listama.

Pripremila Ljubica Jurič

Više

Drama Queen

Sjetimo se ovoga kad sutra budemo komentirale jedna drugu, od šminke, oblačenja pa do sposobnosti ili nesposobnosti na radnome mjestu.

Dobar posao

Žene u brojnim tvrtkama diljem svijeta i dalje su slabije zastupljene na rukovodećim pozicijama, a mnoge su za svoj rad plaćene manje nego muškarci...

Drama Queen

Postoji ogroman broj sekti, društava, udruženja, stranki u koja se čovjek ponekad mora, a nekad poželi učlaniti.

Dobar posao

Konferencija će nam pružiti priliku za razmišljanje o postignutom napretku na polju ravnopravnosti.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.