Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Top menadžerica

Ženski principi poslovanja

Ženski principi poslovanja: mit ili novi trend koji unosi promjene u tradicionalno poslovno okruženje?

Unatrag posljednjih desetak godina u svijetu se sve više govori o korjenitim promjenama poslovnih vrijednosti kao i o promjeni ukupne poslovne paradigme u kojoj se otvara pitanje upravlja li se svijetom i poslom na pravi način i postoji li možda neki drugačiji pristup? Suvremene i moderne organizacije sve se više oslanjaju na timski rad pri čemu jedan od presudnih faktora za uspjeh na tržištu postaje ‘ženski stil’ komuniciranja, suradnje i vođenja. Istraživanja pokazuju kako tvrtke koje na upravljačkim funkcijama imaju veći broj žena ili ujednačen omjer muškaraca i žena postižu bolje rezultate i brži rast, iz čega je evidentno kako žene donose jedan sasvim novi pogled i način razmišljanja u poslovni svijet na kakav smo navikli.

Sudionici panela Ženski principi poslovanja, održanog u organizaciji Međunarodne komore mladih JCI Zagreb, prisutnima su pokušali dati odgovore na pitanja razlikuju li se muškarci i žene u načinu razmišljanja i donošenja odluka, može li se posao voditi koristeći intuiciju, suosjećanje i uključivost te jesmo li na pragu evolucije u poslovnome okruženju koju predvode žene?

Društveni okvir u kojem žene danas djeluju u Hrvatskoj ne omogućuje im ostvarivanje svih njihovih potencijala. Važno je naglasiti da su žene uspješnije u školi i na fakultetu te da ih je puno više sa statusom doktorica znanosti od muškaraca. Sve to, usprkos negativnim društvenim kretanjima usmjerenim protiv prava žena i protiv rodne ravnopravnosti, daje nadu da bi uskoro moglo doći vrijeme kada će svi ljudi bez obzira na spol ili bilo koju drugu karakteristiku biti u prilici ostvariti ono najbolje što mogu, znaju i umiju.“, naglasio je psiholog Boris Jokić.

Utjecaj žena na tržištu rada postupno raste dok su brojna iskustva pokazala kako su žene često bolje u motiviranju odraslih osoba za osobni i profesionalni razvoj, te dugoročnije planiranje, što naravno potiče i razvoj cijelokupnog radnog kolektiva. To je samo jedan od razloga zbog kojeg je najbolje raditi u šarolikim timovima u kojima je optimalan omjer kvaliteta i talenata koje sa sobom nose muški i ženski spol jer ravnopravna zastupljenost, u konačnici, kako su nam i brojna istraživanja pokazala, pozitivno utječe na profitabilnost poslovanja, istaknula je Mihaela Smadilo, voditeljica ljudskih resursa u tvrtki Oradian. „Zalažem se za ravnotežu i balans znanja, kvaliteta i inovativnosti i drago mi je da u Hrvatskoj već danas postoje tvrtke koje su osvijestile činjenicu kako podjednaka uključenost muške i ženske energije u organizaciji daje najbolje rezultate. Ljepota je u balansu i inkluziji.“, zaključila je Hajdi Ćenan, izvršna direktorica digitalne marketinške agencije DRAP.

Panelisti su se složili kako se maksimalna učinkovitost u poslovnom okruženju postiže zajedničkom sinergijom muškaraca i žena te da bi se razlike između njih trebale doživljavati kao bogatstvo. Zaključili su kako svakako treba poraditi na osvještavanju ženskih vrijednosti u pristupu poslu te da promjena paradigme i napuštanje staroga sustava donose jedan sasvim novi trend u poslovanje koji će tek doživjeti svoju punu afirmaciju u nadolazećim godinama.

Više

Dobar posao

Znanstvenici napominju kako ovisnost o poslu postaje, iz dana u dan, sve izraženija jer više ne postoji jasna granica između doma i ureda. Postali smo...

Drama Queen

Svrha poslovnog sastanka je pronalazak rješenja u kojem će obje strane biti zadovoljne ishodom

Top menadžerica

Vidimo blagi porast zapošljavanja žena na višim i odgovornijim funkcija kao i porast internih rotacija koje su stvorile dodatnu priliku za napredovanje.

Dobar posao

Bez obzira koji razlog bio za vaš manjak motivacije, možete ga nadići.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.