Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Žensko španciranje Zagrebom – od zabave u kazalištu i muzeju do čage s pogledom na Ilicu!

Prvo profesionalno Zagrebačko kazalište izgrađeno je 1834. kao želja veletrgovca Kristofora Stankovića koji je 1833. uplatio lutriju u Beču te dobio glavni zgoditak.

Otići u kazalište i pogledati dobru predstavu, zaviriti u jedan od gradskih muzeja, kušati egzotičnu hranu koja je u Zagrebu postala jednostavno must have, biti turisti u svom gradu i s turističkim vodičem čuti i upoznati još više zanimljivosti. Na kraju nazdraviti dobrom danu s čašom vina i swingom negdje na Ilici plešući i pjevajući popularne klasike… Zvuči li vam nevjerojatno? 

“Ne putuju svi na zimovanja i skijanja, ne idu svi u daleke tople krajeve na zimski godišnji odmor! Puno je žena u Zagrebu tijekom siječnja (ali i vikendima tijekom godine) i za njih, ali i njihove prijateljice osmislila sam program Žensko španciranje Zagrebom tijekom kojeg se na poseban način upoznaje metropola. Čak i ako ste u njemu rođene i živite”, kaže modna savjetnica i novinarka Alma Premerl Zoko autorica projekta Ženski vikend women’s days by modniALMAnah koja je tijekom 2022. godine brojnim ženama pokazala mnoge pomalo neistražene dijelove Hrvatske. Zagreb i Advent ostao je za sam kraj godine, kao primjer kako se zabavljati u belom Zagrebu uz ”cifranje”, ”čagu”, ”smeh”… 

Prva stanica Zagrebačkog španciranja  bio je HNK– a brojne zaljubljenice u zagrebačku kulturu dočekala je glumica tog kazališta sa stažom od 30 godina, Mirta Zečević. Mirta je na početku razgleda ove velebne zgrade ispričala zanimljive ‘štiklece’ o njezinoj povijesti! Prvo profesionalno Zagrebačko kazalište izgrađeno je 1834. kao želja veletrgovca Kristofora Stankovića koji je 1833. uplatio lutriju u Beču te dobio glavni zgoditak. Nagrada je bila izdašna, 30 000 dukata koje je Kristofor odlučio investirati za izgradnju kazališne zgrade. Zemljište na uglu Markova trga i Freudenreichove ulice bio je poklon magistrata, a zgradu su projektirali talijanski arhitekti, otac i sin Cristofor i Anton Cragnolini. Otvorenje kazališta bilo je 4. listopada spomenute 1834.godine u čast imendana cara Ferdinanda I. , a na pozornici ovog kazališta (s gledalištem od 750 mjesta) tada su se izvodile samo njemačke predstave. Sve do 10.lipnja 1840 godine kad je izvedena i prva predstava na hrvatskom jeziku Juran i Sofija ili Turci kod Siska.

Uz kazalište Zagrebačko je španciranje po centru grada nezamislivo i bez kavice na špici, ali i ‘prešetavanja’ po Tkalči. Nekad mjesto gdje je prolazio potok Medveščak i na kojem se svakodnevno mljelo žito i proizvodilo brašno, danas je najpoznatija ulica za španciranje i pijuckanje kave. Ali i za isprobavanje različitih delicija domaće, ali i strane kuhinje. Jedna od takvih adresa svakako je Wok by Matija (Tkalča 12) u kojem se svakog dana događa fuzija domaćih namirnica s Dolca, mesa i egzotične pripreme woka. Pojesti se može u lokalu s pogledom na Tkalču, ali i ponijeti i pojesti uz špancirung. 

Od Wok by Matije se prelazi Krvavi most kojim se dolazi do Radićeve ulice na čijem se vrhu nalazi još jedna izuzetno zanimljiva lokacija. Osmislila ju je ruskinja Anastazija Knežević koja je u centru Zagreba otvorila jedinstven Zagreb 80’s museum koji je simulacija tipičnog građanskog stana iz 80-tih u kojem su mnogi Zagrepčani stanovali, a koji je danas interaktivan muzej koji će vas nasmijati do suza. Posjetite ga u društvu ekipe koja se voli zabavljati i potražite posebne programe koji ovaj muzej nudi Zagrepčanima. 

Da se o Zagrebu može jako puno naučiti, čak i ako ste u njemu rođene i živite u njemu, pokazala je vodičica Marta Polić koja je pričajući priču o prošlosti ovog velegrada ispričala i brojne štiklece iz novogodišnjih običaja u Zagrebu. Od toga kako se kinčilo (ukrašavalo), zabavljalo na privatnim zabavama, pa sve do običaja darivanje jabuka, pripreme obilne Silvestarske gozbe na kojoj je uvijek morao biti ‘pajcek’, pa do  uplaćivanja lutrije kakvu je davno uplatio spomenuti Kristofor Stanković vlasnik prvog profesionalnog kazališta u Zagrebu.

Ženska grupa nije uplatila lutriju, ali se uspinjačom spustila u donji grad kako bi vidjela kako ručno nastaje Moj rokovnik, jedinstveni ženski planer kojeg je osmislila Magdalena Bešker. Radi ih svakodnevno ručno, sami možete odabrati boju, ali i natpis koji će nositi u tekućoj godini. Na kraju Ilice, poslije Britanca još je jedna uspješna žena pokazala posebnost života u Zagrebu. Vinoljupka Irena Lučić 2022. je godine otvorila DiWine bar u kojem se pije ‘fina cuga’ – provjerena selekcija domaćih vina koje je Irena sljubila s domaćim narescima Pik Vrbovec, sve posebno kreirano za žene. DiWine se nalazi u Ilici 93, a određenih dana u tjednu na ovoj se lokaciji možete zabavljati baš kao pravi Zagrepčani. Čaga se s pogledom na Ilicu uz zvukove glazbenika koji, za razliku, od brojnih lokala koji smo prošli uz put, sviraju swing, jazz i rock- super mjuzu za čagu do ponoći! 

Zagrebačko žensko španciranje ponovo će se održati početkom Veljače, a o špancirungu po Zagrebu ili vikendima na nekim drugim mjestima u Hrvatskoj uvijek možete pročitati na ovom LINKU.

Ne propustite

Putovanja

Hrvatska nudi fantastična odredišta za one koji traže zimski odmor, a iz popisa najpopularnijih destinacija među domaćim i inozemnim putnicima možemo vidjeti da njezina...

Zanimljivosti

Smješten uz Jarunsko jezero, Chic Bar&More zrači toplinom i ugodom i neizbježno privlači prolaznike na Jarunu.

Zanimljivosti

Od 29. studenoga do 7. siječnja, najpoznatija i najljepša šetnica okružena visokim, gordim platanama, ugostit će ugostitelje i male obrtnike, koji će tom prelijepom...

Zanimljivosti

U suradnji sa SelectBox poklon paketima letjeli smo iznad metropole. Novi partner osim Zagreba pruža letove diljem Lijepe naše, tako da požuri i pokloni...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.