Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
IM

Putovanja

Zhang Yimou i potreba za prikazivanjem prave Kine, onakva kakva je

Nakon tri nominacije za Oscara za najbolji strani film, tri pobjede na festivalu u Veneciji i dvije na festivalu u Berlinu te jedne pobjede u Cannesu, Zhang Yimou je 5. studenoga 2015. godine na kinesko-američkom filmskom samitu u Los Angelesu dobio nagradu za životno djelo.

U prošlom blog postu, govorili smo o nekim od najznačajnijih filmova koje je Zhang Yimou režirao te smo naveli neke od najznačajnijih nagrada koje su njegovi filmovi osvojili.

Kad već govorimo o njegovim dostignućima i angažmanima u inozemstvu, ističemo da je 1989. godine bio član žirija na 16. Moskovskom međunarodnom filmskom festivalu, 1993. godine bio je član žirija na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. 2007. godine bio predsjednik Venecijanskog festivala.

Sve to govori o poštovanju koje uživa kod inozemnih kolega. Opisan kao “genij s kamerom i koreografijom”, Zhang Yimou je 2010. godine dobio i titulu počasnog doktora likovnih umjetnosti na Sveučilištu Yale. Kada je 2013. godine postao umjetničkim direktorom Le Vision Pictures (ogranak kineske tehnološke tvrtke LeEco) te od međunarodne zajednice dobio velike pohvale, Spielberg je komentirao kako je “svojom kinematografskom vizijom inspirirao svjetsku fascinaciju Kinom.”

Nakon tri nominacije za Oscara za najbolji strani film, tri pobjede na festivalu u Veneciji i dvije na festivalu u Berlinu te jedne pobjede u Cannesu, Zhang Yimou je 5. studenoga 2015. godine na kinesko-američkom filmskom samitu u Los Angelesu dobio nagradu za životno djelo.

Cvijeće rata, https://www.imdb.com/name/nm0955443/mediaindex?refine=tt1410063&ref_=nm_mv_close

Intervju

Nacional je te godine napravio jako dobar intervju s njim u kom su, između ostalog, razgovarali o filmu “Povratak kući“. Premijerno prikazan u Cannesu, ali izvan konkurencije, iako je imao projekciju i na festivalu u Torontu, jednom od prestižnih festivala u Sjevernoj Americi, unatoč dobrim kritikama, festivalski gledano nije bio posebno uspješan. No, priznanja u Aziji i Kini nisu izostala. Od Azijske filmsko kritičarske asocijacije Zhang Yimou dobio je nagradu za najbolji film i najbolju režiju dok je Gong Li nagrađena kao najbolja glumica. Prenosimo dio intervjua iz kog, također, možemo saznati puno o ovom velikom redatelju.

NACIONAL. Vaš  film “Povratak kući” obilježen je ponovnom suradnjom s Gong Li, s kojom ste neprestano surađivali tijekom prvih deset godina karijere. Kako je bilo ponovno raditi zajedno?

ZHANG YIMOU : To vam je poput ponovnog susreta starih prijatelja. Mi imamo povijest dugogodišnje suradnje. Ona je shvatila koliko je teška uloga u filmu kada je pročitala scenariji, pa mi je odmah rekla: “ako uspijem na pravi način odigrati ulogu, tada ću moći reći da sam prava glumica”. Smatrala je da su sve njezine dosadašnje uloge u mojim filmovima bile lagane, a sada je naišla na jednu vrlo tešku. Zato se nevjerojatno strpljivo posvetila ulozi, istraživala ju je u detalje, pa me je neprestano iznenađivala tijekom snimanja filma. To ja zovem pravom suradnjom. Kako ona nema klasičnu glavnu ulogu zato što se pojavljuje samo u 50 minuta filma, stoga je njezin zadatak bio da je napravi što boljom. To je bilo vrlo teško, ali ipak je uspjela.

NACIONAL: Ona je sjajna glumica, lijepa i glamurozna, a u filmu ste joj dodijelili ulogu starije žene. Kako ste uspjeli od nje napraviti manje glamuroznu ženu, a više običnu i svakodnevnu?

ZHANG YIMOU : Upravo se na fleksibilnosti glumica vidi koliko su dobre ili nisu. U pripremama za film isprobavali smo mnoge kostime, a ona je sama na kraju odlučila da želi biti obična žena. Ona zna da je to uloga s kojom neće glamuroznošću privući publiku, nego da će je pridobiti kvalitetnom glumom. Sama je to odlučila i to je čini velikom glumicom. Za nju je bilo lako odabrati drugačiji smjer. Svaka darovita glumica želi glumom otići u dva suprotna smjera – jedan je ekstremno glamurozan, a drugi je onaj smjer u kojem je iznimno ružna. A najteže je glumiti osobu koja se nalazi u sredini, između ta dva ekstrema. Običnu ženu koja izgleda kao svaka druga osoba. To je najveći izazov za svaku glumicu.

NACIONAL: Ne samo da ste se odabirom Gong Li za glavnu glumicu vratili počecima, nego ste to napravili i s radnjom filma koji vizualno ne izgleda tako raskošno kao vaši najveći hitovi.

ZHANG YIMOU : Mnogi su mi novinari to rekli i moram se složiti sa svima vama. Kao što znate, prije desetak godina snimao sam velike, blještave hitove a sada sam se vratio počecima u kojima nisam snimao raskošne filmove. Za mene je to bio izazov jer mnogi redatelji, onog trenutka kada dosegnu određenu visoku razinu, žele neprestano ići dalje i više. Zato je povratak korijenima iznimno težak, ali istovremeno se time pokazuje jesi li doista dobar redatelj ili nisi. I zato sam odabrao povratak korijenima.

NACIONAL: Tema filma “Povratak kući” je “Kulturna revolucija” u Kini. Sjećate li se tog razdoblja kineske povijesti?

ZHANG YIMOU : To je vrijeme kojeg se jako dobro sjećam jer se događalo u mojoj mladosti, od moje 16. do 26. godine. Svaka obitelj u Kini tada je osjetila “Kulturnu revoluciju”, i to tragično. Bilo je to tragično razdoblje kineske povijesti. U filmu “Povratak kući” imate lik 20-godišnje djevojke, ona glumi kći Gong Li, i svoja sjećanja na tu revoluciju pretočio sam u njezin lik. Ona, primjerice, radi u tekstilnoj industriji, a to mi je vrlo dobro poznato jer sam u to vrijeme i ja sedam godina radio u tvornici tekstila. Roditelji smatraju da je to bilo loše razdoblje života u Kini i zato o tome ne žele pričati svojoj djeci. Zbog toga mlade generacije ne razumiju što se tada događalo. Nije problem u tome što oni ne žele znati, nego što im roditelji o tome ne žele pričati. Kada sam snimio “Povratak kući”, roditelji i djeca odlazili su u kino kako bi vidjeli moj film. On je inspirirao roditelje da se otvore i kažu djeci što se tada događalo. Nakon toga, mnogi mladi Kinezi počeli su pisati internetske blogove u kojima su prenosili sve ono što su im roditelji ispričali o “Kulturnoj revoluciji”. To je bilo vrlo zanimljivo jer se iz toga moglo vidjeti kako “Kulturna revolucija” i danas utječe na stariju generaciju i da su se nove zainteresirale za to razdoblje kineske povijesti.

Kontekst kolektivnog

Jednom prilikom je rekao kako se u Kini tradicionalno učilo razmišljati u kontekstu kolektivnog, s rijetkim mogućnostima da osobe djeluju u skladu s osobnim emocijama ili željama, ali, također, primijetio je kako su mladi ljudi, posebno pod zapadnim utjecajem, postali zainteresiraniji za sebe i vlastite vrijednosti.

Nakon odgledanog velikog broja fimova koje je režirao, stječemo dojam kako je njegova potreba za prikazivanjem prave Kine, onakva kakva je, jaka. Nadajući se da ćemo vas inspirirati da (po)gledate njegove filmove, ostavljamo vam da sami procijenite i steknete svoje dojmove; ipak govorimo o svjetski priznatom, jednom od najboljih kineskih redatelja svih vremena koji je zasigurno svojoj publici otvorio puno tema, postavio puno pitanja, ali i ponudio puno odgovora…

Svi čitatelji portala uz kod SHE.hr20 mogu ostvariti 20% popusta za:

1.         Fast Chinese (trodnevne, uvodne radionice), početak u lipnju:

https://haohan.hr/fast-chinese/

2.         Tečaj za juniore, početak u rujnu: https://haohan.hr/haohan-junior/

3.         Tečaj za seniore, početak u rujnu:

Prvi stupanj: https://haohan.hr/vecernja-skola/

Drugi stupanj: https://haohan.hr/haohan-senior/

Popust vrijedi do 20.05., ne zbraja se s ostalim popustima s weba škole

Dodatni upiti: [email protected]  / 099 58 567 35

Ne propustite

Putovanja

Od ravnog sjevera do brdovitog juga, od zelenila prostrane ravnice do visina moćnih planina, u Srbiji se kriju brojne tajne koje čekaju znatiželjne goste...

Putovanja

Iako će mnogi do godišnjeg odmora morati još malo pričekati, to nije razloga da za vikend ne pobjegnete s obitelji na more.

Putovanja

Gotovo sve turističke atrakcije imaju brojne pozitivne recenzije, ali i mnogo negativnih pa se često pitate je li neka vrijedna posjete.

Putovanja

Neki ga zovu i balkanskim Berlinom, jer je atmosfera na svakom koraku inspirativna, a energija koju ovdje osjećate gotovo zarazna

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.