Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
sunčane naočale
sunčane naočale

Fashion report

Značajke sunčanih naočala i kako odabrati prave?

Globalno zatopljenje neminovno nastaje kao posljedica nepažnje ljudi u potrošnji energenata, čija isparenja utječu na život i okoliš. Jedna od posljedica je smanjenje ozonskog omotača koji je naš glavni zaštitnik od negativnih sunčevih UV zraka.

Stoga, u ljetnom razdoblju kada su sunčeve zrake nemilosrdne prema nama, potrebno je uz sebe imati pravu zaštitu.

Ako već morate preko dana tijekom ljeta biti vani, preporuka je imati kvalitetne naočale s kojima će vaše oči i vid biti zaštićeni.

Moderne naočale za sunce visokog kvaliteta pružaju zaštitu od UV zračenja, a ujedno su dizajnirane tako da ih možete savršeno uklopiti uz svoj imidž. Ako naočale nisu prilagođene ljetnim uvjetima i intenzivnom zračenju, najbolje ih je uopće ne koristiti – jer nekvalitetne naočale mogu samo štetiti vašem vidu u budućnosti.

U nastavku saznajte više o karakteristikama naočala i kako odabrati pravi model.

Zračenje i koja je uloga sunčanih naočala?

Iako nas ozonski omotač štiti od sunčevog zračenja, činjenica je da određene zrake poput UVA i UVB prodiru kroz ovaj zaštitni sloj. Vjerujemo da ste već čuli da bi upravo rožnica oka trebala preuzeti ulogu čuvara vašeg vida, ali ni ona nije svemoćna.

Zbog toga je potrebna odgovarajuća zaštita i praćenje razine zračenja tijekom ljetnog razdoblja.

WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) uvela je pojam indeks UV zračenja koji pokazuje stupanj ove negativne pojave i kako se od nje zaštititi:

  • UV indeks 0-3: ovo je znak niskog rizika od zračenja, gdje se kao zaštita koriste naočale i kreme za sunčanje;
  • UV indeks 3-6: srednja razina zračenja, gdje se prethodnoj zaštiti pridodaje pokrivanje u hladovini kada ste vani;
  • UV indeks 6-8: visoko zračenje koje zahtijeva zaštitu u vidu sunčanih naočala s UV filterima, faktor kreme 30+, šešira, stalnu hidrataciju i što kraći boravak na suncu;
  • UV indeks 8-10: vrlo visoko zračenje, pa sve učiniti kao u prethodnom slučaju, samo s još manje boravka na otvorenom;
  • UV indeks 11+: ekstremno zračenje znači i nošenje dugih rukava, hlača i neizlazak na sunce između 10 i 17 sati.

Kao što vidite, sunčane naočale igraju vrlo važnu ulogu u zaštiti vašeg zdravlja od sunčevih zraka. Međutim, imajte na umu da oni, kao i svaki proizvod, imaju svoj rok trajanja. Naime, prema studiji u Brazilu zaključeno je da nakon 2 godine naočale postupno gube funkciju zaštite od zračenja.

Koliki je stupanj zaštite naočala, a kakav polarizacijskih stakala?

Prilikom odabira sunčanih naočala svakako obratite pozornost na oznaku stupnja zaštite naočala koja je uvijek vidljiva i jasno naznačena na originalnim naočalama.

Ova specifikacija se mjeri u vrijednostima od 2 do 4, pri čemu su naočale s ocjenom 2 odlične za hodanje, oznaka 3 označava prikladnost za vožnju, dok su naočale s ocjenom 4 odlične za planine i skijanje.

Polarizirane leće za naočale nalaze se na modelima koji su najkvalitetniji predstavnici ovih proizvoda. Osim što pružaju 100% zaštitu od zračenja, vidljivost kroz njih bit će na najboljoj mogućoj razini.

Ovi modeli, osim visoke kvalitete, sa sobom nose i natprosječne cijene, no svakako su artikli u koje vrijedi uložiti. Za razliku od plastičnih, obične naočale koje možete nabaviti svugdje, gdje zaštita od zračenja nije zajamčena, modeli sa specificiranom zaštitom i od pouzdanog distributera, provjereno štite vaš vid.

Odaberite sunčane naočale prema obliku glave

Zaštita od sunčevih zraka najvažnija je uloga koju naočale imaju, no ne zaboravite nabaviti model koji će odgovarati obliku vaše glave, kako ne bi ispao smiješan.

Evo kako odabrati sunčane naočale prema obliku glave:

  • okrugli oblik lica – u ovom slučaju idealne su široke naočale s četvrtastim okvirom koje će vizualno izdužiti lice;
  • ovalni oblik lica – najprikladniji za odabir naočala, s obzirom na to da mu svaki model odgovara;
  • duguljasti oblik lica – ovdje preporučujemo da odaberete model koji će vizualno skratiti lice, stoga je najbolje izabrati naočale većih dimenzija četvrtastog ili okruglog oblika;
  • srcoliki oblik lica – za usku bradu i široko čelo najbolje je odabrati avijatičarske naočale;
  • četvrtasti oblik lica – kako biste ublažili četvrtasti oblik lica, preporučujemo velike okrugle ili ovalne naočale.

Testirajte naočale prije kupnje

Vjerujemo da ćete nakon čitanja ovog teksta obratiti pozornost na oznaku stupnja zaštite od zračenja i oblik samih naočala. Pa ipak, kada ste već odlučili uložiti više novca i adekvatno se zaštititi te sebi osigurati model naočala koje će vam savršeno pristajati i biti posljednji modni trend, morate napraviti kratki test prije kupnje.

Prije svega stavite sunčane naočale i pokrijte jedno oko, a zatim gledajte ravno. Nasumično pomičite glavu u različitim smjerovima, a zatim ponovite postupak s drugim okom pokrivenim.

Da je kvaliteta naočala i stakala na visokoj razini možete zaključiti po tome što će linija koju promatrate uvijek biti ravna.

Nadamo se da je tekst bio koristan i zanimljiv, te da će odabir naočala nakon čitanja biti jednostavan proces. Sretno s odabirom!

Ne propustite

Zanimljivosti

Počela je velika ljetna akcija od 30% na sve, u Fashion Company trgovinama i na Fashion&Friends online shopu i mobilnoj aplikaciji.

S modne piste

Na dijelu tijela gdje je koža izrazito nježna trljanje bedara može uzrokovati crvenilo, peckanje, osip, pa čak i bol što nije nimalo ugodno.

Fashion report

U novootvorenoj prodajnoj galeriji Kaptol, u ponedjeljak je predstavljena nova kolekcija brenda MINAMI.

S modne piste

Ako želite biti u trendu i istaknuti se ovog ljeta, nastavite čitati i saznajte koje morate imati kupaće kostime za ljeto 2024.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.