Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
autan
autan

Savjeti stručnjaka

Znate li da komarac može popiti čak 3 puta veću količinu krvi od svoje tjelesne težine?

Zamislite da imate 60 kilograma, a popijete 180 litara vode? Nemoguće, naravno. Ovo je ujedno i jedina zanimljivost o komarcima zbog koje im se, na neki način, pomalo divimo

Sve ostalo u vezi njih nam nije nimalo drago!

Ne volimo čuti njihovo iritantno zujanje, ne podnosimo kad nas ugrizu, a najmanje od svega volimo plikove i svrbež. Iako se veselimo dugom, toplom ljetu i uživanju na otvorenim terasama s omiljenim pićem u ruci, grozimo se pomisli da kamo god krenuli, komarci nas slijede. Osim… ako ljetujete na Islandu.

Naime, upravo su u ovoj europskoj zemlji najmanje šanse da vidite (i osjetite ubod) komarca. Island je jedno od rijetkih nastanjivih mjesta na Zemlji na kojem nema komaraca, a čini se da nitko zapravo ne zna zašto. Neke od teorija su da im je tamo prehladno, da ih vjetrovi koji zimi pušu jednostavno odnesu s otoka i da, s obzirom na to da komarci trebaju vrlo specifične i stabilne uvjete za razmnožavanje, nestabilno vrijeme na Islandu to onemogućava. Bilo kako bilo, u Hrvatskoj smo i bolje nam je da se spremimo na borbu s komaricama (jer, već i golubovi na granama znaju da samo ženke komaraca piju krv…).

Koje korake možemo poduzeti kako bismo se zaštitili od komaraca i uživali?

Iako su komarci neizbježan dio ljeta i dosadniji od “onog bivšeg”, neke sitnice ipak mogu pomoći da uživamo u toplim danima bez neugodnih ugriza. Evo naših ideja.

Postavite mreže protiv komaraca

Danas ih, srećom, ima raznih boja i formata, relativno su jeftine i jednostavne za postaviti na prozore i vrata, a spriječit će ulazak ovih napornih zujavaca u kuću. Ako se pak koji probije, posegnite za AUTAN FAMILY CARE linijom proizvoda za koju smo sigurni da ju, kao i mi, uvijek imate pri ruci. Već godinama obožavamo ove proizvode u formi losiona i suhog spreja jer cijeloj obitelji satima pružaju efikasnu zaštitu od uboda komaraca.

Koristite ventilatore ili klimu

Uključivanje ovih uređaja može pomoći u smanjenju broja komaraca u zatvorenim prostorima. Naime, oni im otežavaju letenje pa su manje šanse da će se probiti do nas.

Planirajte aktivnosti na otvorenom u vrijeme kada su komarci manje aktivni

Ako je to moguće, naravno. Primjerice, većina komaraca je najaktivnija u sumrak i zoru. Ako već boravite često i dugo u prirodi uz sebe imajte AUTAN TROPICAL LINIJU, koja pruža sigurnu zaštitu od komaraca, krpelja i obade tijekom 8 sati, a možete birati između Losiona, Suhog Spreja ili Mini spreja koji stane u svaku torbicu. Bavite li se sportom i često ste vani, za vas je AUTAN SPORT LINIJA. Idealna je za aktivni odmor jer djeluje i pri znojenju, a pruža zaštitu tijekom 8 sati od običnih komaraca, do 6 sati od tigrastih i tropskih i 4 sata od krpelja i obada.

Redovito čistite dvorište i okoliš

Na taj ćete način smanjili mjesta gdje se voda zadržava, odnosno potencijalna legla komaraca.

Izbjegavajte odjeću crne boje

Iako nju ionako ljeti ne volimo nositi zbog sunca (a i uživamo u šarenilu ormara i kombinacijama koje prolaze samo na odmoru). No, šalu na stranu, neka su istraživanja pokazala kako crna, crvena, narančasta i plavozelena boja privlače komarce, dok ih bijela, zelena i ljubičasta odbijaju. Izgleda da nošenje pastelnih tonova u hladnijim nijansama može smanjiti rizik od ugriza.

No, kako bismo bili sigurni, u torbu ćemo, prije izlaska iz kuće ubaciti i AUTAN BOTANICALS, koji uz aktivni sastojak na biljnoj bazi pruža mir od komaraca do 6 sati, 5 sati od krpelja i 3 sata od dosadnih mušica. Ako planirate u šumu na piknik, AUTAN ANTI TICK odbija komarce i obade, ali i štiti od krpelja čak 12 sati.

A, kako smo članak započeli s činjenicom da ovi mini vampiri mogu popiti krvi i do 3x vlastite težine, završit ćemo ga sa zanimljivim istraživanjem iz 2002. godine, objavljenim u “Journal of the American Mosquito Control Association”. Da, oni postoje i dokazali su da komarce više privlače pivopije od onih koji ne piju pivo. Tako da, drage naše, ovog ljeta, kad vaše društvo naruči pivo, vi posegnite za nekim ukusnim koktelom: Sex on the beach, Mojito, Cuba Libre… i uživajte bez zujanja i ugriza.

Tekst nastao u suradnji s brendom AUTAN.

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Visoke temperature mogu dodatno opteretiti srčano – žilni sustav, stoga donosimo nekoliko jednostavnih savjeta za sigurno i bezbrižno ljeto.

Budi fit

Razgovarali smo s fitness trenerom i promotorom zdravog načina života, Marijem Valentićem, i doznali sve odgovore vezane za ljeto i vježbanje.

Savjeti stručnjaka

Iako higijenu intimnog područja nikada ne bismo trebali zanemarivati, posebnu joj je pažnju potrebno posvetiti tijekom ljeta radi visokih temperatura, povećane vlažnosti te znojenja...

Savjeti stručnjaka

Nakon napornog rada koje je vaše tijelo uložilo u stvaranje vašeg malog zamotuljka radosti, nadate se zasluženom odmoru, ali vaš postporođajni oporavak tek je...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.