Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Zanimljivosti

Znate li da se danas obilježava Nacionalni dan kakaa?

Ususret blagdanima, 13. prosinca predstavlja početak proslave dostojne zimskih praznika uz Nacionalni dan kakaa. Ima li boljeg načina da se ugrijete nakon dana provedenog na hladnoći?

Ususret blagdanima, 13. prosinca predstavlja početak proslave dostojne zimskih praznika uz Nacionalni dan kakaa. Ima li boljeg načina da se ugrijete nakon dana provedenog na hladnoći? Apsolutno ne! No, znate li kako je nastao kakao i postao toliko popularan?

Povijest kakaa

Maje su te koje su zaslužne za stvaranje prvog čokoladnog napitka prije oko 2000 godina. U kulturološkom smislu, kakao je postao bitan dio astečke civilizacije oko 1400. godine. Nakon što je piće pronašlo put od Meksika do Novog svijeta, Europljani su popularizirali čokoladni napitak. Međutim, od tada je doživio višestruke promjene. Sve do 19. stoljeća, konzumenti su vruću čokoladu koristili u medicinske svrhe za liječenje, poput želučanih bolesti.

Danas u najveći proizvođači kakaovca Obala Bjelokosti, Gana, Indonezija, Nigerija, Kamerun, Brazil, Ekvador, Meksiko, Peru i Dominikanska Republika, a svake godine proizvede se približno 4.600.000 tona zrna kakaovca. Otprilike godišnje se konzumira oko 3 milijuna tona kakaovca.

U prosjeku se preradi 400 zrna da bi se napravio kilogram čokolade.

Jedna riječ – toliko značenja!

Pojam kakao označava i piće koje se zove topli kakao. Također znači kakao prah. Osim toga, izraz “kakao” izveden je iz španjolske riječi koja se zove “cacao”.

Oko 70% svjetskog kakaovca uzgaja se u zapadnoj Africi. Stablo kakaovca potječe iz amazonskog bazena, a konzumacija kakaovca datira još iz pretkolumbijskog razdoblja, prije otprilike 4000 godina. U početku je pronađeno da raste u podnožju amazonskog bazena i nekim dijelovima Južne Afrike, Venezuele i Kolumbije. Navodno je bio popularniji tijekom razdoblja Olmeca gdje se koristio za duhovne molitve. Također, nekada se koristio kao trgovačka valuta u pretkolumbovskoj Mezoamerici.

Tri istaknute sorte kakaovca su Forastero, Trinitario i Criollo. Forastero je često korištena varijanta koja obuhvaća do 90% svjetske proizvodnje kakaovca. Trinitario je porijeklom iz Trinidada i hibridna je sorta kakaovca. Criollo je sklon bolestima i rjeđi je unatoč tome što ga uglavnom uzgaja Venezuela. Trinitario prednjači po kvaliteti i u usporedbi s druge dvije sorte daje veće prinose zbog manje otpornosti na bolesti.

Zdravstveni benefiti kakaovog praha

O benefitima čokolade već sigurno znate, no znate li i da kakaov prah ima zdravstvene benefite? Naime, obilje polifenola pruža brojne zdravstvene dobrobiti koje uključuju regulaciju krvotoka i razine šećera u krvi. Nadalje, balansira razinu kolesterola i izvrstan je za smanjenje upale, a i poboljšava razinu dušikovog oksida čime se na kraju smanjuje krvni tlak. Kada govorimo o snižavanju krvnog tlaka, istraživanja pokazuju kako kakao ima i druga svojstva koja mogu smanjiti rizik od srčanog i moždanog udara. Kakao je bogat flavanolom, što znači da poboljšava razinu dušikovog oksida u  krvi, što opušta i širi vaše arterije i krvne žile te poboljšava protok krvi.

Kakao može poboljšati raspoloženje i simptome depresije na različite načine, baš poput čokolade.

Naime, pozitivni učinci na raspoloženje mogu biti posljedica flavanola kakaovca, pretvorbe triptofana u prirodni stabilizator raspoloženja serotonina, sadržaja kofeina ili jednostavno osjetilnog užitka jedenja čokolade.

Jedna od studija na starijim muškarcima pokazala je kako je sklonost jedenju čokolade odnosno kakaa u odnosu na druge slatkiše povezana s poboljšanim ukupnim zdravljem i boljim psihičkim blagostanjem.

Dakle, osim što vas ovaj topli napitak kojeg gotovo svi obožavaju može ugrijati u ovim zimskim danima, ima i zdravstvene benefite, a ljubitelji ovog čokoladnog napitka uživaju i u ispijanju kakaa  u raznim kombinacijama. Neki ovaj vrući napitak preliju šlagom ili  drugim dodacima poput cimeta ili paprene metvice kako bi čokoladni napitak bio još posebnijeg okusa. Drugi ljubitelji vrućeg kakaovca dodaju i malo instant kave kako bi dodali kofeina u napitak. No, koju god kombinaciju odabrali, nećete pogriješiti jer kakao s raznim dodacima stvara čaroliju okusa u ustima.

Ne propustite

Gastronomija

Prehrambeni kvasac je dodatak jelima koji dolazi u obliku pahuljica ili praha. Riječ je o veganskom proizvodu koji, među ostalim, u receptima zamjenjuje mliječne...

Putovanja

Otputovati negdje sve više znači posvetiti se sebi, pratiti vlastiti tempo i potrebe i što više se udaljiti od užurbane svakodnevice.

Putovanja

Pašman je smješten u zadarskom arhipelagu, a odlikuju ga izuzetne prirodne ljepote koje se protežu duž njegovih 70-tak kilometara obale.

Brinimo jedna o drugoj

Akne, suha koža i kosa, lomljivi nokti pa čak i stanja poput ekcema, dijelom su rezultat genetike, a dijelom neadekvatne prehrane.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.