Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

Znate li koja sve vjerovanja postoje o novogodišnjoj noći?

Kako je već općepoznato, novogodišnju noć prati uzrečica – ‘Kako dočekate ponoć, takva će vam biti cijela godina’.

Kako je već općepoznato, novogodišnju noć prati uzrečica – ‘Kako dočekate ponoć, takva će vam biti cijela godina’. Ulazak u novu godinu simbolizira novi početak, pa se oduvijek pazilo kojim ritualima započeti novo životno razdoblje.

Tradicija da se u novogodišnjoj noći stvara buka datira još iz srednjeg vijeka kada su ljudi zveckajući išli ulicama kako bi rastjerali zle duhove. Kasnije su na red došli bubnjevi, crkvena zvona i svi drugi instrumenti, a danas su to vatromet i dosadne petarde.

U Kini postoji običaj da se prilikom pripreme slavlja na novogodišnju noć iz domova sklanjaju svi noževi na 24 sata. Time se sprječavalo da se nitko ne povrijedi jer bi ta nezgoda značila da je ta osoba zapriječila obiteljsku sreću u novoj godini. S druge strane, na Novu godinu Britanci sa strepnjom čekaju tko će im prvi doći u goste jer prema starim vjerovanjima o tome ovisi koliko će imati sreće u novoj godini. Običaj poklanjanja poljupca u ponoć u Americi potiče od maskenbala koji su bili uobičajeni tijekom povijesti.

 

svinjetina

 

I novogodišnji stol bio je odraz vjerovanja – morao je odražavati plodnost i blagostanje. Jako se pazilo što se poslužuje. Tako se u nekim krajevima vjerovalo kako se za ručak ne smije pripremati piletinu jer perad u vrtu čeprka ‘unazad’. Nije se spremalo ni zeca ni ribu kako sreća ne bi pobjegla poput uplašenog zeca ili otplivala poput ribe.

Poželjno je bilo spremiti svinjetinu –  svinja ruje prema naprijed pa će tako i obitelj kroz godinu napredovati i steći blagostanje.

Magiju ove noći u nekoj mjeri kreiramo sami, posebnim ritualima. Postoji mnogo znakova o tome što bi se trebalo napraviti, a što ne. Prije nego što zaželite novogodišnju želju, ne trebate dugo razmišljati. Nemojte koristiti negativnu riječ „ne“: na primjer, umjesto da se „ne razbolite“, bolje je koristiti „biti zdrav“. Tradicionalno, želju nemojte nikome govoriti!

Nemojte šiti gumbe posljednjeg dana u godini. Postoji vrlo visok rizik od nerješavanja starih problema u novoj godini.

Zaboravite na društvene mreže. Psiholozi kažu da čak i ako sami provodite novogodišnju noć bolje je da se za Novu godinu držite podalje od društvenih mreža. Gledanje zanimljivog filma ili predstave bila bi najbolja opcija.

Znak koji može izazvati feministički protest: nemojte slaviti praznik u isključivo ženskom društvu. Ako ne postoji drugi način, nakon 12 sati morate izaći i čestitati muškarcima u okolini. Psiholozi u tom smislu imaju malo drugačiju teoriju – sve što je potrebno je ne provoditi Novu godinu s ljudima koji nisu kao vi.

Svečana noć se ne može slaviti u staroj odjeći. Najradikalnija verzija ovog vjerovanja je: ne nositi nove stvari cijelog tjedna do praznika, već se 31. prosinca treba obući nova odjeća.

Ne možete slaviti praznik s praznim džepovima, inače ne možete sanjati o prosperitetu i financijskoj stabilnosti u narednoj godini.

Ne treba posuđivati novac uoči 31. prosinca i bolje je da pokušate ne posuđivati novac od 31. prosinca do 19. siječnja.

Stvorite atmosferu mira i dobre volje bar na nekoliko dana i, prema praznovjerju, oni će se nastaviti tijekom cijele godine.

Izvori: zenskimagazin, slobodnadalmacija, 24sata, atma

Više

Savjeti i preporuke

Budući da se slavi Nova godina, nemojte previše razmišljati hoće li nešto biti previše jer za Novu nikada nije previše.

Trendovi

Nova godina je savršena prilika da odjenete sve one šljokičaste haljine, glamurozne kombinacije ili svečana odijela i uparite ih s visokim potpeticama, večernjom šminkom...

Horoskop

Astrolozi kažu da bi se 2023. godine život pet znakova Zodijaka mogao radikalno promijeniti. I to na bolje!

Trendovi

U nastavku donosimo nekoliko prijedloga za najljepše novogodišnje outfite. Uvrstite crvenu, zlatnu, srebrnu, animal printove i svjetlucave komade.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.