Znate li koji je najčešći uzrok nevjere?

Prema iskustvu mnogih terapeuta, specijaliziranih za probleme parova, jedna loša navika najčešće je uzrok nevjere. Radi se o – izbjegavanju konflikta.

Želite izbjeći konflikt pod svaku cijenu? Ne popuštate i namećete svoj stav misleći da drukčije nećete dobiti ono što želite? Ni jedno ni drugo ne vodi baš daleko, naučite se konstruktivno svađati i nikad nemojte iz vida izgubiti ljubav
Konflikt je interakcija koja znači neslaganje, nasuprot tome konfrontacija označava suočavanje. Većini su to agresivne i uvredljive situacije od kojih se nastoje skloniti ili nasilno ući u njih kako bi zaštitili sebe. To proizlazi iz pogrešnog razumijevanja konflikta.

Mnogi će od nas nikada neće iskazati emocije, posebno ako je riječ o negativnim emocijama sumnjama ili problemima. Možda mislimo da guranjem tih negativnih osjećanja pod tepih, u želji da izbjegnemo raspravu ili svađu, činimo dobru stvar, u određenom trenutku partneru ćemo podbacivati sve probleme o kojima zapravo nikada nismo otvoreno raspravljali.

Umjesto da se okrenu otvorenoj komunikaciji, partneri se najčešće okrenu drugoj osobi i tada dolazi do nevjere. Većina stručnjaka koja se bavi bračnim savjetovanjem tvrdi da se jedino iskrenim razgovorom može spriječiti preljub.

No, prije tog razgovora sami sebi moramo postaviti sljedeća pitanja:

  • Postoji li nešto što ne mogu lako podijeliti s partnerom?
  • Zašto se bojim podijeliti to s njim?
  • Što zapravo trebam od njega, a ignoriram to?
  • Što je ključna stvar za moje dobro, a ne dobijem to od njega?

Konflikt nije uvijek loš i prirodno je da do njega dođe pa ga se ne smijemo ni bojati niti ga izbjegavati. Ako ga pak izbjegavamo, lako dolazi do zamjeranja i prezira. Osjećaj neodobravanja, popraćen ljutnjom i odbacivanjem, puno je gori od klasične frustriranosti, jer ukazuje na to da partner smatra da vrijedite manje.

Izvor: Zadovoljna.hr; Sensa.hr