Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Kultura

Znate li najvažnija pravila bontona u restoranu?

Dok se hranimo i razgovaramo, ponekad zaboravljamo na jedan važan aspekt – bonton u restoranu.

U današnjem brzom tempu života, restorani su postali dio svakodnevice ljudi u kojima se okupljaju kako bi uživali u ukusnim obrocima i društvu svojih voljenih. Međutim, dok se hranimo i razgovaramo, ponekad zaboravljamo na jedan važan aspekt – bonton u restoranu.

Naime, bonton je inače ključ za lijepo ponašanje općenito u životu i postoje određena pravila kojih se morate pridržavati u određenim prilikama. Tako postoji i bonton u restoranima te vam donosimo popis najvažnijih pravila kojih se morate pridržavati.

Stavite ubrus na krilo

Ubrus možete staviti u krilo čim sjednete.  Međutim, ako vas netko vodi na ručak, posebno ako je to poslovni ručak, pričekajte dok domaćin ne stavi svoj ubrus u krilo. Ako se morate ustati od stola,  stavite ubrus na stolicu. Kada završite s obrokom, ubrus možete staviti na stol.

Nikad ne podižite jelovnik sa stola

U formalnom objedovanju, jelovnik bi uvijek trebao dodirivati stol na jednom mjestu, stoga ga ne biste trebali dizati od stola, Dakle, ako gledate u jelovnik, pazite da dno, ili barem jedan njegov dio, još uvijek dodiruje stol, čak i ako vam je želja da ga približite licu.

Nakon što pijete iz čaše, ostatak večeri morate pijuckati s potpuno istog mjesta na toj čaši

Kada pijete, uvijek pijte s istog mjesta na čaši kako biste izbjegli prenošenje ruža na cijelu čašu. Također, čašu vraćate na isto mjesto s koje ste je podignuli.

Ne zveckajte čašama i tanjurima

Zveckanje bi moglo oštetiti staklo, osobito ako se koristi vrlo fino stakleno posuđe. Osim toga, ” vrlo formalnom objedovanju, što manje buke stvaramo, to bolje.

Održavajte rub tanjura što je moguće čišćim

Ovo je iz poštovanja prema uslužnom osoblju koje mora očistiti tanjure i koje će hvatati rub tanjura pri pranju.

Stavite “otpad” na gornji lijevi dio vašeg tanjura

Mnogi ne znaju da je gornji lijevi dio vašeg tanjura za otpad. Recimo, ako jedete ribu i imate otpatke, stavit ćete ih u lijevi gornji kut vašeg tanjura.

Držite kruh na tanjuru cijelo vrijeme osim ako ga ne pružate ustima

To znači da kruh treba namazati maslacem dok je još na tanjuru, ali nemojte maslacem premazati cijelu krišku odjednom. Odlomite komad koji namjeravate pojesti, namažite taj komad maslacem, a zatim ga podignite i stavite u usta. To se odnosi na peciva, muffine, kekse i druge proizvode slične kruhu.

Nikada nemojte reći da idete na zahod.

Ako morate otići na zahod, ispričajte se. Ali nemojte reći zašto!

Ne ostavljajte telefon na stolu

Ružna navika mnogih, ali ostavljanje mobitela, ključeva i drugih stvari na stol je kršenje bontona.

Pričekajte dok svi budu posluženi prije nego počnete jesti

Nikada ne biste trebali početi jesti dok svi za stolom nisu dobili svoju hranu.

Naučite značenje postavljanja bešteka na tanjur

Vrlo je važno da na određeni način postavljate beštek tijekom jela (ili nakon) kako bi osoblje znalo u kojoj ste fazi jela.

Više

Savjeti stručnjaka

Iako su neke kombinacije hrane i pića uobičajene, nutricionisti upozoravaju da treba pripaziti na to koje od tih kombinacija nikako ne treba konzumirati.

Gastronomija

U zagrebačkom street food i cocktail baru, Jellyfish In Space, jesen je donijela niz uzbudljivih noviteta na meniju, koji će zadovoljiti nepca zaljubljenika u...

Gastronomija

Danas, u povodu Svjetskog dana hrane, Ledo je u zagrebačkom studiju Enzita, u sklopu kulinarske radionice, predstavio nove proizvode kojima dodatno obogaćuje svoj asortiman...

Duh i tijelo

3 savjeta za ekspresno putovanje u zemlju snova.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.