Spojite se s nama

Bok, što tražiš?

SheShe

Događanja

Znate li plesti? Pletite i kukičajte rukaviće za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija!

Štrikeraj café je poseban program kroz koji su se otvorili prema zajednici: “Svi zainteresirani mogu nam se pridružiti u aktivnostima kukičanja i pletenja, družiti se s nama u našem prostoru u Ulici grada Vukovara 235 ili se pridružiti našim akcijama.

Udruga „OZANA“ osnovana je 1991. godine u svrhu poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Trenutačno skrbi o do 10 djece predškolske dobi s teškoćama u razvoju te o 49 mladih i odraslih osoba s invaliditetom unutra Centra OZANA, ustanove koju je Udruga osnovala 2002. godine. Pored rehabilitacijsko-terapeutskih aktivnosti program objedinjuje i različite sadržaje kojima se osigurava kvalitetnija i obuhvatnija socijalizacija i integracija naših korisnika u svakodnevni život kao i promocija njihovog rada i sposobnosti.

Štrikeraj café je poseban program kroz koji su se otvorili prema zajednici: “Svi zainteresirani mogu nam se pridružiti u aktivnostima kukičanja i pletenja, družiti se s nama u našem prostoru u Ulici grada Vukovara 235 ili se pridružiti našim akcijama.”

S vremenom su sadržaj rada u Štrikeraj café-u počeli oblikovati u smjeru humanitarnih aktivnosti te su dosadašnjim projektima i akcijama pokazali kako mogu i žele pomagati drugima i stvoriti oko sebe zajednicu koja to prepoznaje i podržava. “Ovaj smo se put odlučili pokrenuti akciju (po uzoru na slične akcije u inozemstvu) pletenja i kukičanja rukavića za osobe s Alzheimerovom bolešću i drugim demencijama u Hrvatskoj. Takvi rukavići mogu kod oboljelih umanjiti stres, opustiti ih, zaokupirati i umiriti ali isto tako i stimulirati njihovu motoriku i spoznaju.”

 

Prve su rukaviće namijenili Zavodu za biologijsku psihijatriju i psihogerijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče, a nakon toga njima bi opskrbili sve ostale zainteresirane ustanove. Izrađivat će ih korisnici Udruge i Centra OZANA te svi okupljeni oko Štrikeraj café-a, kao i svi ostali koji će se odazvati pozivu preko društvenih mreža i medija.

“Akcijom također želimo, na svoj način, podržati napore Hrvatskog društva za Alzheimerovu bolest i psihijatriju starije životne dobi i Hrvatske Alzheimer alijanse u uspostavi nacionalne strategije za borbu protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija”, poručuju nam. “Kroz ovu bismo akciju osim toga još jednom ukazali na terapeutske učinke koje pletenje i kukičanje mogu imati, te u skladu s epidemiološkom situacijom, organizirali radionice kako bismo zainteresiranima pružili mogućnost da usvoje ove korisne vještine i pridruže nam se u izradi rukavića.”

Više o akciji pronađite na Facebooku ili Instagramu Udruge „OZANA“.

UPUTE ZA IZRADU RUKAVIĆA

  • Izradite kvadrat dimenzija 28×28 ili 30×30 cm

Pri njegovoj izradi možete koristiti ostatke vunica i pamučnog konca koje imate kod kuće;

Možete koristiti vunicu bilo kakvog sastava – čistu vunu, mješavine, pamuk, akril, bambus, svilu; molimo vas samo da provjeriti jesu li ugodni za kožu (da ne iritiraju nježnu i osjetljivu kožu oboljelih)

Kvadrat možete izraditi pletenjem ili kukičanjem ili kombinacijom istih. Poželjno je da koristite što više različitih boja (veselih, živih boja), vunicu različite debljine i strukture, te što je moguće više različitih uzoraka, posebno onih reljefnih. Ovo je dobra prilika da se prisjetite i  isprobate sve koje znate ili naučite nove. Granica je samo vaša mašta!

Ukoliko želite, rukaviće možete plesti ili kukičati i u krug – promjer otprilike 10 cm, duljina 28-30 cm; na tako izrađeni rukavić jedino je malo teže prišivati ukrase

  • Stavljanje ukrasa

Rukaviće izrađujemo za osobe oboljele od Alzheimerove bolesti i drugih demencija – koristiti će ih kao pomoć kad se osjećaju izgubljeno i nervozno jer će im privući pažnju, zaigrati njihove ruke, umiriti ih. Zbog toga na njih stavljamo razne ukrase koje mogu opipati ili povlačiti. Iako je web pun raznih ideja i na rukaviće stavljaju svašta, molimo vas da na njih stavljate isključivo mekane ukrase – aplikacije koje ćete izraditi sami ili koje imate kod kuće – čipkice, cvjetiće, leptiriće i slično. Ukoliko želite staviti gumbiće ili kuglice – izradite ih sami! Molimo vas da ne stavljate bilo što tvrdo (drveno, keramičko, plastično) jer se to može otkinuti i kao takvo predstavlja opasnost!

Sve što prišivate provjerite nekoliko puta, kako bismo bili sigurni da je čvrsto.

Ukoliko niste sigurni kako ih ukrasiti, pošaljite ih nama bez ukrasa, pa ćemo ih mi „doraditi“.

  • Završavanje

Nakon što su na rukavić stavljeni ukrasi, presavijte ga na pola i spojite u tuljac.

 

Tako završen rukavić, zajedno sa svojim podacima (ime i prezime, mail) pošaljite na:

 Udruga OZANA

„Isprepletimo ruke“

Ulica grada Vukovara 239

10 000 Zagreb

Više

Zdravstveni karton

S ciljem obilježavanja mjeseca svjesnosti o afaziji, Poliklinika SUVAG Zagreb u srijedu i četvrtak, 29. lipnja i 30. lipnja 2022. godine u periodu od...

She Book Club

Knjiga „Hobice za bebice“ priča priču o fascinantnom međunarodnom fenomenu, ali sadrži i mnogo slatkih, nadahnjujućih uzoraka za pletenje i heklanje kako bi odraslima...

Zdravstveni karton

Rješavanje križaljki je jako dobro za mozak jer ga može pomladiti za otprilike 10 godina.

Duh i tijelo

Pletenje i heklanje više nisu rezervirani samo za starije.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.