Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Znate li razliku između jeftinih i skupih implantata?

Pročitajte zanimljiv i koristan intervju s Igorom Smojverom, dr.med.dent., spec. oralne kirurgije iz Sv. Katarine Dental centra te saznajte više o dentalnim implantatima te zašto postoji razlika u cijeni.

Pročitajte zanimljiv i koristan intervju s Igorom Smojverom, dr.med.dent., spec. oralne kirurgije iz Sv. Katarine Dental centra te saznajte više o dentalnim implantatima te zašto postoji razlika u cijeni.

Igor Smojver, dr.med.dent., specijalist je oralne kirurgije s višegodišnjim iskustvom u implantologiji koji u svom svakodnevnom radu poseban naglasak stavlja na mikrokirurške operativne tehnike, zahvate na mekim tkivima i implanto-protetske rehabilitacije u estetskoj zoni.

U kojem slučaju je najbolje nadomjestiti zub dentalnim implantatom i možete li ukratko opisati navedeni proces?

Načelno, danas se preferiraju dentalni implantati kao nadomjestak za gubitak svakog zuba. Međutim, kada se dugoročno prati uspješnost implantata u odnosu na klasične zubne mostove nakon 5 do 10 godina, razine uspjeha su oko 85 – 90%, što govori da je najbitnije postaviti pravu indikaciju za svakog pacijenta, tj. ne postoji isključiva preporuka, nego je bitan isključivo individualan pristup svakom pacijentu i njegovom problemu. Iako se navedeno čini kao osnovno pravilo, u poplavi tržišta implantatima često se zaboravlja ta činjenica i forsiraju se dentalni implantati, što dovodi do sve većeg broja pacijenata s komplikacijama loše indicirane i provedene implanto-protetske terapije. Kako se usko bavim problemom upale oko implantata, tj. periimplantitisom, možda sam preoprezan, ali mislim da su dentalni implantati vrhunsko rješenje samo u situacijama kada su zadovoljeni svi uvjeti vezano uz stanje zdravlja zubnog mesa, kosti, ostalih zuba i higijenskih navika. Sumirano govoreći, implantati su vrhunsko rješenje za nadomjestiti izgubljene zube ukoliko su zadovoljeni svi klinički parametri koji garantiraju njihovo „zdravlje“ kroz period od 10tak godina. Zato je bitno gdje, tko i koje implantate ugrađuje, jer sama ugradnja je najmanji dio mozaika dugoročne uspješnosti implanto-protetske rehabilitacije žvačnog sustava.

Samo proces standardne ugradnje dentalnog implantata je s kirurške strane jednostavan. Nakon lokalne anestezije odiže se zubno meso, pristupa se na bezubi dio kosti te se posebnim svrdlima preparira koštano ležište za implantat. Nakon toga postavi se implantat i rana sašije. Cijeli proces traje 15tak minuta i potpuno je bezbolan. Nakon klasične ugradnje implantata nije potrebno uzimati antibiotike, samo analgetike (brufen) kroz 2 dana. Konci se skidaju za 7 dana, a krunica na implantatu se radi za 6 do 12 tjedana, ovisno o implantatu.

Od kakvih sve materijala se rade implantati te koji je najkvalitetniji?

Razne su slitine za dentalne implantate, ali najpoznatije su titan, cirkon oksid, tantal te kombinacije istih. Najčešće se rabe implantati od čistog titana (klase IV i V po tvrdoći). Moja iskustva sa Straumann legurom Roxolid koja je kombinacija titana i cirkon oksida su fantastična, prvenstveno iz razloga jer je pacijentima omogućeno pojednostavljenje kirurških i protetskih protokola.

Specijalist ste oralne kirurgije s višegodišnjim iskustvom u implantologiji. S kojim sustavom dentalnih implantata radite i zašto?

Isključivo radim sa Straumann sustavom dentalnih implantata, jer je znanstveno dokumentiran sustav, nudi rješenja za sve kliničke situacije te ono što me posebno oduševljava, smanjuje potrebu za invazivnim kirurškim intervencijama, što u konačnici dovodi do smanjenja komplikacija te je maksimalno skraćeno vrijeme od ugradnje do definitivne opskrbe implantata. Svojim inovacijama u vidu hidrofilne površine (SLActive) i povećanje čvrstoće (Roxolid) unijeli su revoluciju u polje dentalne implantologije.

Zašto su neki implantati skuplji od drugih? Koja je razlika?

Nažalost, tržište je preplavljeno raznim implantatima upitne kvalitete, ali i cijene. Kod odabira implantata bitno je nekoliko faktora o kojima u konačnici ovisi i cijena, pa ću probati nabrojati najbitnije:

  1. brend implantata: uvijek bi savjetovao da se odabere implantat iz „premium“ segmenta, jer to su sustavi koji, osim što imaju tradiciju proizvodnje  (faktor standardizacije i kontrole kvalitete) imaju i neovisnu znanstvenu dokumentiranost svojih proizvoda gdje pratimo neke sustave i više od 20 godina i tako kroz literaturu znamo kako se ti implantati „ponašaju“, tj. koje su ima dobre i loše strane.
  2. implantolog: kao što je važan brend, tako je i važno tko vam ugrađuje implantat, bitno je izabrati iskusnog specijalistu certificiranog za odabrani sustav.
  3. materijali za definitivni protetski rad na implantatima: postoji pregršt materijala za izradu definitivne protetike na implantatima, oni najbolji (cirkon, titan) su ujedno i skuplji te sami spojni dijelovi („abutmenti“) krunica s implantatom mogu biti originalni (najčešće i s garancijom od samog proizvođača!) ili napravljeni u laboratoriju.

Slijedom svega navedenog vidljivo je da ukoliko želite kvalitetan implantat i rad na implantatu sa svim originalnim komponentama, vrhunskim materijalima kod iskusnog i kvalificiranog specijaliste morate biti spremni izdvojiti višu cijenu po implantatu s krunicom.

Pacijenti kada vide cijenu implantata, često odustanu. Što biste poručili svakom svojem potencijalnom pacijentu?

Kao što sam prethodno naveo, ukoliko vidite da se implantati oglašavaju za niže cijene najčešće se radi o sustavu koji je znanstveno neistražen, upitne kontrole i/ili kvalitete proizvodnje, ne korite se originalni dijelovi/komponente samog sustava ili je sam stomatolog početnik ili upitnih kvalifikacija, pa se snižava sama cijena rada („ruku“).

Svakom pacijentu bih preporučio da se prije samog odabira i odluke o implanto-protetskoj terapiji podrobno informira o tome koji implantat će ugrađivati, od čega se radi definitivni rad na implantatu te koje su kvalifikacije odabranog implantologa.

 

Ne propustite

Savjeti stručnjaka

Svjetski dan oralnog zdravlja se svake godine obilježava 20. ožujka radi promicanja svijesti o važnosti brige za oralno zdravlje te kako ono doprinosi i...

Savjeti stručnjaka

Donosimo listu sastojaka koje bi trebali izbjegavati u pastama za zube.

Brinimo jedna o drugoj

Loš zadah može se javiti u svim životnim dobima i ovisi o različitim čimbenicima, a procjenjuje se da se otprilike svaka četvrta osoba barem...

Beauty report

Prirodni recepti za lijepu i zdravu kožu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.