Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr
Golden Pavilion in Nan Lian Garden near Chi Lin Nunnery temple, Hong Kong.

Putovanja

Znate li što žuta boja znači u Kini?

Boja je to kojom su ukrašavane kineski hramovi i carske palače, posebice kineski krovovi.

Iste boje u različitim kulturama tumače se na drugačije načine pa tako u kulturama na Zapadu žuta boje veže se uz optimizam, sreću, toplinu, radost, intelekt, energiju, Sunce; nekad označava i oprez i kukavičluk a nekad i zavist, ljubomoru, izdaju, slabost.

S druge strane, u Kini žuta boja, prije svega, predstavlja carstvo. Pored crvene boje koja odmah asocira na Kinu, ne samo kao boja sadašnjosti zbog komunističkog uređenja Kine nego i kao najznačajnija boja Kine, žuta boja je također velika asocijacija na Kinu i to na njezinu aristokratsku prošlost. Boja je to kojom su ukrašavane kineski hramovi i carske palače, posebice kineski krovovi.

Kao boja plemenitosti, bogatstva i visokog društvenog položaja, bila je i boja dragulja te je vrlo često korištena kao boja odjeće careva. Budući da je simbolizirala dominaciju i moć, nitko osim carske obitelji nije ju smio nositi. Jedina iznimka bili su budistički redovnici među kojima je žuta boja bila i ostala simbol svećenstva, vrlo cijenjena boja prije svega zahvaljujući budističkom mišljenju da predstavlja oslobađanje od svjetovnih problema i briga pa, osim što je nose u svakodnevnom životu i koriste kao boju hramova, za njih predstavlja i boju žalosti.

Pored crne (voda, sjever, zima, hladno, mirovanje), crvene (vatra, jug, ljeto, vruće, cvjetanje), qing (zelena i plava – drvo, istok, proljeće, vjetrovito, klijanje) i bijele boje (metal, zapad, jesen, suho, uvenuće), žuta boja (zemlja, centar, promjena godišnjih doba, vlažno, sazrijevanje) standardna je boja tradicionalne kineske umjetnosti. Kao što se može zaključiti, ovih pet boja povezano je s pet elemenata (voda, vatra, drvo, metal i zemlja) u tradicionalnoj kineskoj fizici, ali i nekim drugim tradicionalnim kineskim vjerovanjima kao što su primjerice Fengshui, Knjiga promjena, Yin i Yang.

Zlatna nijansa žute boje, najprestižnija i najljepša boja, smatraju Kinezi, generirajući Yin i Yang čini žutu boju bojom centra svemira. Imamo Žutu rijeku, kolijevku kineske civilizacije, Žutog cara, jednog od pet legendarnih careva drevne Kine a imamo i Žutog zmaja, zoomorfnu inkarnaciju Žutog cara, za koga legende kažu da je imao žutu krv.

Chinese temple in Hong Kong with pagoda style architecture and tower.

Žuta, carska boja, smatra se i simbolom zemlje. Pretpostavlja se da je tako još od drevnih i ranih poljoprivrednika koji su živjeli od zemlje i, oviseći o njoj, žutu boju su, kao simbol žetve, povezivali s radošću, nadom, napretkom, bogatstvom.


Svi čitatelji portala uz kod SHE.hr20 mogu ostvariti čak 20% popusta na sljedeće

tečajeve!

  • Večernji tečaj – najbrži, najlakši i najkvalitetniji put do znanja najvažnijeg, 1.stupnja

Početak tečaja: druga polovica rujna

Termin: pon-sri-pet, 20:30 – 22:00

DETALJI: https://haohan.hr/vecernji-tecaj-i/

  • Haohan junior – uložite u budućnost svoga djeteta!

Početak tečaja: druga polovica rujna

Termini: pon u 17:00 – 18:30, četvrtak 18:45 – 20:15 ILI sub u 12:30 – 14:00

DETALJI: https://haohan.hr/haohan-junior/

NAPOMENE:

Popust se ne zbraja s ostalim popustima s weba škole

Popust se može iskoristiti do 24.06.

Ostale informacije: [email protected]  / 099 58 567 35

Ne propustite

Zanimljivosti

Svi koji su ljubitelji prirode i traže bijeg od svakodnevne rutine trebaju ovog ljeta samo zaviriti u INSIDE Magazin koji nudi inspiracije za nezaboravne...

Putovanja

Vojvodina spada među najravnije dijelove Srbije. Upravo zbog prostrane Panonske nizine, njeni stanovnici njeguju opuštenost u druženju, boravke u prirodi i zelenilu, uz rijeke...

Putovanja

Svaki peti Hrvat boji se i krađe podataka o kartici, kao i krađe sredstava s računa.

Putovanja

Otkrijte čari Obonjana, otoka u šibenskom arhipelagu, gdje povijest i netaknuta priroda stvaraju savršenu oazu bijega i nezaboravnog odmora

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.