Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

Znojenje – riješite se neugodnih mrlja i mirisa

Znojenje je fiziološki proces pomoću kojeg dolazi do termoregulacije tijela. To znači da se organizam hladi i regulira vlastitu tjelesnu temperaturu oslobađanjem viška topline.

Znojenje je fiziološki proces pomoću kojeg dolazi do termoregulacije tijela. To znači da se organizam hladi i regulira vlastitu tjelesnu temperaturu oslobađanjem viška topline. Znoj je sastavljen od vode (oko 98%), natrijevog klorida, elektrolita i drugih tvari, a njega proizvode i luče žlijezde znojnice koje se nalaze u našoj koži.

Čovjek ima dva do pet milijuna žlijezda znojnica koje su raspoređeni po cijelom tijelu.

1

Ljudski organizam u prosjeku izluči oko 700 ml znoja dnevno, no u ekstremnim slučajevima organizam može izlučiti i preko dvije litre znoja tijekom samo jednog sata. Zbog toga je iznimno važno ostati dobro hidriran jer gubitak vode ili poremećaj ravnoteže tekućina u tijelu može dovesti ne samo do ozbiljnih bolesti već i do smrti.

International Hyperhidrosis Society navodi da čak 3% stanovništva boluje od prekomjernog znojenja pazuha ili ruku što iznosi PREKO 220 MILIJUNA LJUDI.

Što je hiperhidroza ili prekomjerno znojenje?

Hiperhidroza je prekomjerno nekontrolirano znojenje lica, pazuha, dlanova, prepona ili stopala. Iako se najčešće javlja u djetinjstvu i ostaje do kraja života, prekomjerno znojenje može biti uzrokovano i različitim bolestima, dok hiperhidroza lica može nastati i nakon operacije ili traume lica. Postoji nekoliko vrsta liječenja.

2

Jedna od najefektivnijih je tretman s Botox-om gdje se pomoću sitnih uboda injicira Botox u kožu i tamo blokira prijenos živčanog signala sa živca na žlijezdu znojnicu zbog čega se prestaje stvarati i lučiti znoj.

U ekstremnim slučajevima radi se simpatektomija – kirurški postupak u kojem se presijecaju simpatički živci koji potiču rad žlijezda znojnica.

Studije su pokazale da čak 45-85% osoba s prekomjernim znojenjem pazuha ima i prekomjerno znojenje dlanova, a 45% njih ima i prekomjerno znojenje stopala.

S obzirom na to da dolazi ljeto i velike vrućine, peti i šesti mjesec su idealni za tretiranje znojenja Botox-om. Ovi tretmani će Vam osigurati ne samo bezbrižno ljeto u kojem se nećete znojiti, već će Vam dati dodatno samopouzdanje jer s nestankom znojenja nestat će i neugodni mirisi i mrlje na odjeći uzrokovane znojem. Tretiranje znojenja Botox-om može napraviti svatko tko se želi riješiti znojenja, neovisno da li se radi o hiperhidrozi ili već samo o želji da se prestanete znojiti. Ovi tretmani se preporučuju i poslovnim ljudima i sportašima kojima se znoje dlanovi i stopala.

Kako izgleda tretman?

Nakon pregleda, na područje koje ćemo tretirati stavi se lokalni anestetik i led kako bi injiciranje Botox-a bilo bezbolno. Sam tretman traje oko 15min, a puni efekt se postiže nakon 3-4 dana. Učinak Botox-a na znojenje traje oko 6mjeseci. Našim klijentima nakon tretmana preporučujem, ako su tretirali pazuhe, da ne stavljaju dezodorans sljedećih 12-24h, odnosno ako smo tretirali ruke i stopala da na njih ne stavljaju nikakve kreme.
Nakon tretmana slobodno se vratite svojim obvezama i aktivnostima.

3

Najčešća upiti naših klijenata:

1. Putuje li Botox tijelom?

Ne, Botox se metabolizira i razgrađuje na mjestu injiciranja te ne putuje po tijelu.

2. Ako tretiramo npr. pazuhe, hoću li se pojačano znojiti na nakon drugom mjestu?

Ne, nećete se pojačano znojiti na nekom drugom mjestu već ćete se samo prestati znojiti na području koje je tretirano Botox-om.

3. Hoće li doći do zadržavanja toksina u tijelu nakon tretiranja Botox-om?

Ne. Iako se određeni toksini izlučuju putem znoja, ako tretirate određeno područje Botox-om to znači da će se ti toksini eliminirati iz našeg tijela nekim drugim putem kao što su urin i feces.

4. Kada se može tretirati znojenje s Botox-om?

Možete ga tretirati bilo kada u toku dana, neovisno o godišnjem dobu.

4. Hoću li se nakon prestanka učinka Botox-a početi još jače znojiti na mjestu tretiranja?

Ne, nakon prestanka učinka Botox-a znojit ćete se ili isto ili manje nego što ste se znojili prije tretmana, no nikako više.

5. Kome bi preporučili ove tretmane?

Preporučila bih ih svakome tko se želi riješiti bilo kakvog znojenja, od znojnih dlanova i vlažnog stiska ruku do znojenja pazuha i stopala, neugodnih mirisa i mrlja na odjeći. Preporučujem ih pogotovo prije ljeta ili nekog važnog događaja, kako bi osoba bila bezbrižna i puna samopouzdanja.

dr. Irijana Rajković

dr. Irijana Rajković

[box style=”0″]

Piše: Irijana Rajković, dr.med.

Voditeljica Centra za estetsku medicinu Medikol

www.medikol-ustanova.hr

ZAGREB:

Dragutina Mandla 7

t: 01 63 97 333

e: [email protected]

ČAKOVEC:

Franca Prešerna 13

t: 040 638 520

e: [email protected]

 

[/box]

 

Ne propustite

Beauty report

Nivea® Cellular Luminous serum smanjuje vidljive mrlje od akni u 2 tjedna te zaglađuje i matira kožu.

Moj dom

Znate li da ljekoviti napitak ublažava akne?

Savjeti stručnjaka

Pretjerano znojenje, vrtoglavica ili nagli gubitak kilograma ponekad mogu značiti da je vrijeme za brzi posjet liječniku jer u pitanju mogu biti simptomi koji...

Savjeti i preporuke

Poruka mirisa ide u limbički sistem mozga koji prerađuje emocije i u područje nazvano hippocampus, dio mozga odgovoran za pamćenje, i to je razlog...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.