Žvačete li svoj smoothie ili brzo, brže…

Nedostatak žvakanja te brzo gutanje nedovoljno usitnjene i pretprobavljen hrane, hranjenje u hodu ili pred tv ekranima, potpuno nesvjesni onoga što jedemo, danas su svakodnevica. Žvakanje je jedan od osnovnih elemenata zdravlja čiji se nedostatak vrlo često manifestira probavnim problemima, prekomjernom tjelesnom težinom, a ponekad i dentalnim problemima – „preveliki zubi“ u nedovoljno velikoj čeljusti, kada ovako jedemo od malih nogu. Žurba dominira našim životima te su tekući napici modificirani u „kompletne obroke“ iznimno popularni – jer ih brzo srknemo pa imamo vremena za druge obaveze. Ova navika, uz preskakanje obroka u prvom dijelu dana, svakako je put u uništenje vlastite probave.

Probava počinje u ustima

Smoothie tip obroka je definitivno dobro došao te svojim karakteristikama može unijeti „zdravu dozu“ svježine u naš ustaljeni jelovnik, no pri tome valja voditi računa o nekim stvarima kojih često nismo svjesni. Zeleni kašasti sokovi popularno zvani smoothie-iji danas probijaju granice popularnosti no većina ljudi se ne pridržava osnovnih načela pravilnog načina prehrane, koji glasi: probava počinje u ustima. I zaista, to je točno, u ustima su smještene žlijezde slinovnice koje luče slinu kada žvačemo hranu koju jedemo – ovdje počinje probava hrane. Kemijska i mehanička, jer enzimi iz sline počinju razgrađivati ugljikohidrate, koji se u kasnijim fazama probave lakše probavljaju. Drugim riječima smoothie treba „prožvakati“, a ne popiti kao čašu vode. Točniji termin bi bio izmiješati sa slinom u ustima i tek onda progutati. Polako, bez žurbe.

Kada pijete smoothie…

… kojeg niste sami napravili – čitajte deklaracije jer iako svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da „dodani šećeri“ ne bi smjeli premašivati više od 5 % ukupnog energetskog unosa, što bi iznosilo otprilike 5 žličica šećera ili stotinjak kalorija, danas u organizam unesemo daleko više šećera no što bi trebali. Ako sami radite smoothie, sastojke kombinirajte prema njihovoj probavljivosti (različito korijenje, kao i neko zeleno lisnato povrće nisu baš lako probavljivi sirovi te mogu „teško pasti“ na želudac. Svoj smoothie temeljito „prožvačite“ i pijte polako u gutljajima. Ne pretrpavajte smoothie proteinima jer svako pretjerivanje ima svoju posljedicu i naravno ne doživljavajte smoothie kao konačni spas jer on je samo mali dio onoga što je potrebno pojesti tijekom svakog dana.

voće, povrće

Proteini, proteini, proteini…

Proteinsko ludilo (koje svoju manifestaciju na zgodan način može naći upravo u smoothie-ima) danas zaista poprima epske razmjere, pa se vratimo na početak i utvrdimo gradivo. Ono što jedemo su makronutrijenti. Makronutrijenti se dijele na bjelančevine (proteine), masnoće i ugljikohidrate. Svi nam trebaju – po mogućnosti iz što raznovrsnijih izvora. Ne pretjerujte niti s jednim od njih, kao što nije potrebno niti jednog od njih potpuno eliminirati iz prehrane. Ugljikohidrati su naše osnovno pogonsko gorivo, dok su masnoće i bjelančevine naši strukturni elementi. Zanimljivost koja se svako toliko aktualizira su ekstremni unosi bjelančevina kroz prehranu – mnogi će ovakav način prehrane čak nazvati i ketogenom prehranom, što u osnovi uopće nije točno jer se ketogena prehrana bazira na masnoćama. Ne idite ovim putem. Jedite raznovrsno i umjereno jer to je jedini (najjeftiniji) put u zdravlje i prevenciju bolesti.

Ne zaboravite…

Prekomjerni unos soli i proteina česti su slučajevi u današnjoj prehrani ili su pak elementi (ovdje mislim na proteine) nekih popularnih trendova u prehrani, koji prekomjerno opterećuju naše bubrege i jetru. Bubrezi upravljaju mnogim životno važnim funkcijama, koje je bez njihovog pravilnog načina rada gotovo nemoguće održavati i živjeti normalan život. Dijetoterapija bubrežnih bolesti jedna od najtežih i najkompleksnijih. Kad jednom bubrezi počnu otkazivati, a to nažalost nije lako na vrijeme uočiti, priča je više-manje ispričana.

Ako vam je cilj detox

Ne zaboravite da je ljudsko tijelo iznimno dobro dizajnirano za eliminaciju toksina te nije potrebno ići u krajnosti s kurama za „detoksikaciju“. A ako ste se već odlučili za „čišćenje“ bilo bi zgodno da znate čega se točno pokušavate riješiti i pravog načina na koji ćete to i ostvariti. Raznovrsnost u prehrani s naglaskom na nepretjerivanje te mudro korištenje medicinskih biljaka bi trebao biti srednji put koji će vas svakako dovesti do željenog cilja.

Zaključno…

Današnjim svijetom dominira brzina širenja informacija i dezinformacija pri čemu tematika zdrave prehrane naravno nije ostala neokrznuta, štoviše ona žari i pali. U obilju kontradiktornih informacija i smjernicama za svakakve pa čak i ekstremne načine prehrane za postizanje brzih rezultata ili optimalnog zdravlja odlaženjem u drugu krajnost, nitko nije ostao nezaštićen.

Autor: Goran Purić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
www.e-hrana.com

 Autor: Goran Purić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist www.e-hrana.com


Autor: Goran Purić, dipl. ing. prehrambene tehnologije, nutricionist
www.e-hrana.com