Omiljena terapija – liječenje seksom

seks liječi

Može li seks liječiti? Liječnici kažu da može. Bez obzira na simptome od kojih osoba pati, glavobolja, bolovi u križima, depresija, dobar seksualni život može imati ljekovit učinak na njih. Preliminarna istraživanja ukazuju da seks može ojačati imunološki, obrambeni tjelesni sustav, okakšati bolove, ublažiti neke oblike migrenoznih glavobolja, a također pružiti i određene psihološke koristi.

Pozitivne emocije – zabava, uzbuđenje, upravo ono što seksa sa sobom donosi, mogu imati itekako pozitivne učinke na organizam. Seks opušta napetost i isključuje adrenalinski stresni sustav. Znanstvena istraživanja su potvrdila sljedeću vezu između seksa i dobrog zdravlja:

Srce

Manjak seksualnog zadovoljstva trebao bi biti proučen u budućim ispitivanjima kao mogući rizični faktor za srčana oboljenja”, kaže psihijatar Alexander Lowen, direktor Međunarodnog instituta za bioenergetske studije u New Yorku. U jednom istraživanju na 100 žena, liječenih od srčanog infarkta, 65 njih je izjavilo da su osjećale seksualno nezadovoljstvo prije smještaja u bolnicu. U drugoj studiji sprovedenoj na 131 muškarcu, dvije trećine njih je reklo da su imali znatne seksualne probleme prije nego su doživjeli srčani udar.

Prof. Alfred Franger, s medicinskog fakulteta u Wisconsinu, smatra da je seks poput mini tjelovježbe, u toku koje žena može, na primjer, potrošiti 8, a muškarac i do 12 kalorija na minutu.

Imunološki sustav

Ispitivanje provedeno na ženama oboljelima od raka dojke pokazalo je da su ”one koje su bile zadovoljne intimnošću u svojim životima imale bolju razinu T-stanica, bijelih krvnih tjelešaca, koji igraju glavnu ulogu u funkciji obrambenog imunološkog sustava – i živjele su duže”.

Istraživanja su pokazala da stres ometa imunološki sustav, čineći tijelo osjetljivijim na bolest, prehlade, visoki krvni tlak do čira. Spolni odnos pobija stres i dovodi do potpune tjelesne relaksacije. Premda taj učinak traje samo nekoliko sati, s redovnim seksom osoba će se progresivno osjećati manje stresno.

seks liječiPredmenstrualni sindrom

Kod nekih žena seksualni odnos može olakšati simptome predmenstrualnog sindroma.

Bolovi

Ispitivanja obavljena na nekoliko različitih mjesta na grupi žena koje su patile od bolnih stanja kao što su kronični artritis, trzajne ozljede kičme itd., ukazala su da su živahan seks i orgazam povisili prag podnošljivosti bola kod tih žena. To se tumači činjenicom da se za vrijeme seksualne stimulacije u centralnom nervnom sustavu otpuštaju kemijski spojevi koji se zovu endorfini i koji mogu ublažiti razne vrste bolova. Spolni odnosi su također značajni sedativ. Oni gotovo trenutačno umiruju tijelo i pomažu da se olakša nesanica.

Mentalno zdravlje

Koliko je važan zadovoljavajući seksualni život za dobro mentalno zdravlje? Provedenim studijama utvrđeno je da su osobe sa zadovoljavajućim seksualnim životom manje tjeskobne, manje neprijateljski raspoložene i manje sklone okrivljavati druge za razne probleme.

Seksualno zadovoljstvo može vas također učiniti samopouzdanijima. S vremenom bračni partneri nauče izraziti svoje potrebe, a to im pomaže da budu manje sputani, spontaniji i sposobniji udovoljiti traženjima. Nježan i pažljiv seksualni život pomaže da oba partnera izvuku jedan iz drugog ono najbolje što imaju.

Autor: dr. Ivo Belan