Veganski tart od jabuka

Jabuke volimo u svim oblicima, a danas imamo recept koji ćete odmah uvrstiti u svoju kuharicu. U svojoj voćnoj košari sigurno uvijek imate koju jabuku, a one malo manje…

Autor: Vinka Tresić – Veganica.hr

  • Porcija: 6 osoba
  • Priprema: 15 minuta
  • Kuhanje: 30 minuta
  • Spremno za: 45 minuta
  • Zahtjevnost: za zalutale u kuhinji
  • Vrsta obroka: deserti
  • Posebna prehrana: bez glutena, bez laktoze, vegansko, vegetarijansko

Trebat ćete:

KORA:

PIRE:

  • 1 velika jabuka
  • 2 žlice agava sirupa
  • malo vode za podlijevanje
  • prstohvat prstohvat cimeta

KREMA:

  • 35 g bio pudinga od vanilije
  • 2 naranče (ocijeđene)
  • 150 mL biljnog mlijeka
  • 3 žlice kokosovog šećera
  • 1/2 žlice mješavine začina za medenjake
  • 3 jabuke za na vrh

Kad imate sve, onda:

  1. Zagrijati pećnicu na 180 stupnjeva.
  2. Prvo započnite sa izradom pirea od jabuka.
  3. Naribajte 1 jabuku, stavite je u tavu i dodajte agava sirup, vodu da pokrije dno i cimet.
  4. Kuhajte dok se jabuke ne raspadnu i pretvore u pire. Ostavite sa strane da se ohladi.
  5. Nakon toga krenite sa izradom podloge/kore.
  6. Izvažite sastojke, zobene pahuljice sameljite u blender, a kokosovo ulje otopite na pari.
  7. Pomiješajte sve sastojke (bademovo i zobeno brašno, kokosovo ulje i pire od jabuka) u jednu posudu i mijesite dok ne dobijete kompaktno tijesto.
  8. Tijesto utisnite u kalup na tart i pecite 10 minuta u pećnici na temperaturi od 180 °C.
  9. Dok se kora peče krenite sa izradom kreme.
  10. U posudu za kuhanje stavite sok od 2 naranče, biljno mlijeko, kokosov šećer i začine za medenjake. Kuhajte dok ne zavri.
  11. U šalicu stavite puding od vanilije i ulijte malo biljnog mlijeka. Miješajte dok ne dobijete tekuću smjesu.
  12. Kada je smjesa u posudi počela ključati, polako dodajte puding iz šalice. Miješajte 2 minute i stavite sa strane da se krema malo ohladi.
  13. Izrežite jabuke na tanke kriš
  14. Izvadite na pola pečenu koru, prelijte preko nje kremu i posložite kriške jabuke.
  15. Pecite 15 minuta na temperaturi od 180 °C.
  16. Kada je vrijeme isteklo, izvadite tart iz pećnice i ostavite da se ohladi.