Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Obitelj

10 savjeta kako štedjeti

Počnite već danas trošiti manje novca.

Prosinac je obilježen blagdanima, ali i prekomjernim trošenjem novca. Nakon blagdana nam siječanjska depresija donosi i razočaranje kad nam stignu svi računi na naplatu. Trošiti manje novca nije isto što i štedjeti, ali je jednako teško slijediti oba pravila. Naši savjeti će vam pomoći da pametnije postupate sa svojim budžetom.

1. Otplatite kredit

Koncentrirajte se na otplatu postojećih kredita i dugova koje imate, prije nego započnete štedjeti. Što prije otplatite kredit, plaćati ćete manje kamate, a to je novac kojim ne želite bogatiti financijske ustanove. Planirajte svoj mjesečni budžet i plaćajte svoje račune na vrijeme. isto vrijedi za minuse na tekućim računima.

2. Nemojte koristiti kreditne kartice

Kreditne kartice nisu problem koliko vaša samokontrola. Ako ste disciplinirani i redovito otplaćujete sve dugove, bit će vam lakše na kraju svakog mjeseca. Na početku mjeseca ili tjedna napišite sve što planirate kupiti i podijelite gotovinu na stranu. Kad budete uzimali novac za određene stvari, vidjet ćete kako se smanjuje i na taj način imati bolji uvid u ono što zapravo imate na računu.3. Kuhajte kod kuće

Nosite svoju hranu na posao umjesto da svakodnevno jedete u restoranima. Ako svakodnevno pijete kavu vani, također previše trošite. Kod kuće i na poslu sami kuhajte kavu i nemojte svakodnevno kupovati flaširanu vodu i napitke. Jednom tjedno kupite velika pakiranja i sami punite bočice koje nosite sa sobom.

4. U shopping nosite popis

Prije odlaska u shopping napišite popis stvari koje vam trebaju i strogo se pridržavajte liste. Prije kupnje provjerite cijenu na svakom proizvodu. Dobra ideja je odlaziti u kupovinu kad imate strogo ograničeno vrijeme. U žurbi nećete imati vremena razgledavati sve što se nalazi na policama trgovina, nego ćete se pažljivije pridržavati popisa i kupiti samo ono što vam treba.

5. Kupujte rabljeno

Automobili, tehnologija, namještaj, oruđe za vrt i dom te odjeća i obuća su stvari koje rabljene stoje u pola manje nego nove. Osim toga, ne treba vam svake sezone najnoviji model smartphonea ili LCD televizora. Posuđujte knjige, priručnike i kuharice iz knjižnice umjesto da ih kupujete. Ako želite kupiti knjige, kupujte u antikvarijatima. Ako volite gledati filmove u kinu, odaberite jeftinije termine prikazivanja, po danu.6. Budite oprezni na rasprodajama

Kad kupujete na sniženjima, provjerite jesu li cijene zaista niže nego na nekom drugom mjestu za iste proizvode. Proizvode koje najviše koristite kupujte u većim količinama. Konzerviranu hranu, rižu, tjesteninu, ulje, toaletni papir, sapun, pastu za zube i slične artikle koje ćete sigurno iskoristiti, kupujte unaprijed na mjestima gdje su najjeftiniji. Pri kupnji većih količina provjerite rok trajanja proizvoda.


7. Otkažite članarine koje ne koristite

Ako plaćate mjesečnu članarinu u teretani u koju rijetko odlazite, odmah je otkažite. Uštedjet ćete za vlastiti bicikl ili sobnu spravu za vježbanje. Radije pješačite na posao, besplatno je.

8. Nabavite mjerilo za vodu i struju

Zasebno mjerilo za vodu i električnu energiju uštedjet će vam novac. Kad točno vidite koliko vode trošite, nećete je više toliko rasipati, a na taj način i mnogo novca. Provjerite elektroničke uređaje u vašem domu i isključite one koje ne koristite.9. Koristite mobitel na bonove

Ne trebate plaćati mjesečnu pretplatu na telefon ili mobitel, ako shvatite da vam nisu potrebne sve te dodatne minute i poruke u paketu koji ste uzeli. Pokušajte prijeći na plaćanje bonovima. Ako vam je dovoljan mobilni telefon, isključite fiksnu liniju.

10. Nemojte kupovati novi auto

Odgađajte kupovinu novog auta što je duže moguće. Dokle god su vam cijene popravaka na vašem autu prihvatljive, nemojte kupovati novi auto. Dijelite auto s članovima obitelji i kad god možete koristite bicikl ili pješačite da biste uštedjeli na benzinu. Kad kupujete novi auto najbolje je kupiti nekoliko godina star auto s malom kilometražom.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Financije

Pričajte o novcu s djetetom i pred njim, i naravno, pazite što i kako pričate.

Duh i tijelo

Za sreću su potrebni prijatelji, ljubav i plava boja

Financije

Jedna od vještina za koju treba malo više vremena, a koje bi dijete trebalo usvojiti dok je s roditeljima je i štednja.

Financije

Osim što štedi vrijeme, podizanje kredita bez posjeta poslovnici uključuje i 15 posto povoljniju kamatnu stopu, a pogodno je i za građane koji žive...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.