Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Trendovi

10 zanimljivih modnih činjenica

Znate li da se nekad plaćao porez na bradu, a kratka kosa je bila obilježje nevjerne žene?

Od davnina je moda oduševljavala ljude, skupljala zaljubljenike i žrtve te sve više širila svoje carstvo. Ipak, ispod metara tkanina u povijesti zametnute kriju su tajne činjenice, a mi ćemo vam ih otkriti tek nekoliko.

1. Manžete


Svi znate što su manžete, ali da li znate kako je došlo do upotrebe istih? Napoleon Bonaparte pozvao je svog osobnog krojača i naredio mu da vojnicima zašije gumbe na rukave kako ne bi stalno brisali nos odorom.

2. Dječja moda

Iako je trenutno dječja moda važna skoro kao muška ili pak ženska, u modni svijet je tek ušla prije 200 godina. Do tada su klinci morali nositi manje kopije muške i ženske odjeće.


3. Kad su se pojavile manekenke?

Do 19. stoljeća i prvog pojavljivanja manekenki u kontekstu modnog izričaja, dizajneri su svoje kreacije morali prikazivati na lutkama. S lutkama je sve bilo jeftinije. Ali i manje zanimljivo!

4. Porez za bradu

Za vrijeme Petra Velikog u Rusiji su muškarci morali brijati brade kako bi više ličili Europljanima. U protivnom bi morali plaćati određeni porez.

5. Gdje i kako su nastale tange?


Moderne tange su nastale u New Yorku. Gradonačelnik Fiorello Henry La Guardia bio je šokiran shvativši da plesačice u predstavi nemaju donje rublje te je naredio da se sašiju male gaćice kako bi skrile golotinju.6. Rukotvorine

Trenutno su unikatno sašivene stvari posebno na cijeni, no 70-ih godina većina je ljudi sama šivala i plela svoje stvari. Bitno je bilo da je moda ugodna, a ne lijepa.

7. Nakit

Iako trenutno nakit većinom krasi žene, muškarci su bili ti koji su prije puno godina  počeli nositi nakit kao statusni simbol.

8. Kratka kosa


Iako u današnje vrijeme žene često i rado nose kratku kosu, prije je to bio znak nevjerne žene. Ako bi supruga bila uhvaćena u nevjeri, ošišali bi ju kao obilježje sramotnog ponašanja.

9. Trudnoća kao moda

Nevjerojatno je da su u 15. stoljeću žene nosile jastuke ispod odjeće kako bi fingirale trudnoću, jer eto, biti trudan je bila nova hit trendi stvar tih dana.10. Obrve


Jedno vrijeme su se nosile izrazito tanke obrve, pa guste, a sad je hit prirodan look. Ipak, u vremenu renesanse popularne je bilo lice bez obrva, čemu je dokaz mi Da Vincijeva Mona Lisa.
 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ne propustite

Darivanje

Ljeto je u punom zamahu, a sunčani dani donose i potrebu za najboljim saveznikom protiv jakog sunčevog zračenja - sunčanim naočalama.

Fashion report

Answear.LAB je za svečano otvaranje ljetne festivalske sezone predstavio najnoviju kolekciju pod nazivom WE ARE ONE SOUND, koja kroz modu interpretira ljetne radosti i...

Trendovi

Ljeto je tu, a s njim dolazi i prilika da zablistate u prekrasnim ljetnim kombinacijama.

Fashion report

ELFS modna razglednica sve nas je još jednom podsjetila na radost života – joy de vivre.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.