Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Beauty report

100 godina grudnjaka

Stoljeće izuma Mary Phelps Jacobs

Ovaj odjevni predmet koji prkosi sili gravitacije, potiskuje velike, podiže male te sve drži na mjestu može se slobodno nazvati najvažnijim dijelom ženske garderobe. Pogađate o čemu se radi? Grudnjak – revolucionarni izum koji je promijenio ženski svijet, i muški pogled na njega, ove godine obilježava 100 godina svojeg postojanja.

Od svih ženskih odjevnih predmeta, grudnjak je možda najčešće fetišiziran, a inačice istog pronalazimo u mnogim erama. Tako je još božica Hera, kaže ‘Ilijada’, za sebe izradila neku vrstu push-up grudnjaka i ukrasila ga zlatom kako bi naglasi svoju ženstvenost.

Njegove početke vežemo uz 1889. godinu kada se Francuskinja Herminie Cadolle dosjetila razrezati korzet te na tržište plasirala posebno steznik za struk, a posebno odjevni predmet s naramenicama te tako udarila temelje grudnjaku. Isti grudnjak reklamirao se 18 godina kasnije u kultnom modnom časopisu Vogueu, a obiteljska tvrtka izumiteljice i danas proizvodi grudnjake.

No, unatoč velikom doprinosu ove francuske dame, zasluga za izum ovog funkcionalnog odjevnog predmeta otišla je u ruke bogate Njujorčanke Mary Phelps Jacobs. Naime, 19-godišnja je bogatašica kupnjom jedne obične večernje haljine zapečatila sudbinu mnogih žena obogativši ih jednim od najseksepilnijih patenata. Uvidjevši da ispod lagane haljine ne može obući korzet Phelps Jacobs je odlučila uzeti stvar u svoje ruke te napraviti vlastitu potporu grudima. Mary je svezala dva svilena rupčića ružičastom vrpcom i prekrila njima grudi, a svoj je patent kasnije prodala za 1500 dolara tvrtki Warner, kojoj je donio zaradu od oko 15 milijuna dolara.

braUspjehu grudnjaka pridonio je i Prvi svjetski rat, kad je američka vlada zamolila žene da prestanu kupovati korzete kako bi ostalo više metala za proizvodnju oružja što je navodno uštedjelo oko 28 tisuća tona metala – dovoljno za dva bojna broda. I dok su muškarci bili na fronti, žene su uživale u novostečenim slobodama i polako pisale kraj ere korzeta zamijenivši ih grudnjacima.

Grudnjak je kroz godine mijenjao svoja lica, oblik, uzrokovao brojne kontroverzne rasprave, ali se i pronašao na meti feministkinja koje su u njemu vidjele prijetnju svojoj slobodi. U jeku seksualne revolucije, točnije 1968. godine, ovaj predmet muške požude ponukao je 400 zagovornica ženskih sloboda na javno bacanje svog ‘pribora za mučenje’ među kojim se našao i grudnjak. Ovaj dan u povijesti je poznat kao ‘bra burning’ iako ni jedna od prosvjednica nije skinula isti i spalila ga. Frazu su, naime, smislili novinari koji su akciju ‘ženskog oslobađanja’ usporedili s protestima protiv rata u Vijetnamu, kad su mladići spaljivali pozive u vojsku.

Srećom, grudnjak je preživio i svoja krizna vremena te se danas s osmjehom na licu prisjećamo nekih njegovih najboljih izdanja.

Tako sredinu 20. stoljeća pamtimo po neodoljivim pin-up djevojkama koje su predstavljale svjetlu točku poslijeratnog razdoblja te svojim zavodljivim izdanjem veselile mnoštvo.

Dio svog zvjezdanog statusa 50-ih grudnjaku duguje i legendarna glumica Marilyn Monroe, koja je u njemu ispred objektiva pozirala nebojeno puta.

madonna braPočetak 90-ih ostat će zapamćen po izumu magičnog grudnjaka s malenim džepovima sa strane i setom umetaka koji je omogućavao, a čini to i danas, oblikovanje i uveličavanje grudi bez kirurške intervencije. Tako je na megaplakatima 1994. godine osvanula i Eva Herzigova uz koju je vožnja cestom postala ‘opasna po život’.

evaTijekom godina ovaj je odjevni premet postao svojevrsni modni dodatak. Tako mnogi nisu mogli odoljeti preslatkim kolačićima Katy Perry u spotu za pjesmu California Gurls 2010. godine, a modne izlete Lady Gage pratimo i dalje s oduševljenjem.

kati tekstZa sada je grudnjak jedan od najpouzdanijih i najprovokativnijih odjevnih komada bez kojeg ne može niti jedna žena. A hoće li plastične operacije promijeniti njegovo lice i zamijeniti ga nekim drugim patentom tek ćemo vidjeti.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Život u dvoje

Moćna žena zna točno što želi i ulaže sve svoje napore kako bi se profesionalno ostvarila.

Drama Queen

Doista, ima li išta na našem tijelu da volimo? Ima li išta što na svome tijelu ne bismo mijenjali, a dato nam je?

Darivanje

Održiva menstruacija uzima sve više maha; 40% od 1030 ispitanih žena izjavilo je da su prešle na menstrualnu čašicu jer su željele smanjiti osobni...

Trendovi

Generacija Z redefinira i pojam udobnosti, i to tako da snažno odbacuje modne simbole neudobnosti te očekivanja modne industrije i društva o tome kako...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.