Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Savjeti stručnjaka

100 razloga za pregled madeža

Koje osobe spadaju u rizičnu skupinu za pojavu melanoma i gdje se sve može pojaviti?

Od melanoma najčešće obolijevaju osobe između 40 i 60 godina, iako se porast broja oboljelih u posljednje vrijeme bilježi i u dječjoj i adolescentskoj dobi. Izloženost ultraljubičastim zrakama smatra se glavnim čimbenikom u razvoju svih zloćudnih tumora kože, tako i melanoma.

Rizične osobe svijetle puti, očiju i kose

Posebno su rizične osobe koje su u djetinjstvu imale opekotine od sunca, osobe koje povremeno intenzivno borave na suncu ili se izlažu umjetnim izvorima UV zračenja. Zatim osobe izrazito svijetle puti, očiju i kose, kao i one koje imaju posebnu vrstu atipičnih madeža te one koje su u obiteljskoj povijesti imale melanom ili drugi zloćudni tumor. Koža ima neizbrisivo pamćenje izloženosti UV zračenju i kroz godine njezina nagomilana oštećenja više se ne mogu popraviti a taj proces može dovesti i do zloćudne preobrazbe stanica u koži. Smatra kako je posebno zabrinjavajuće što se melanom najčešće otkrije tek u uznapredovaloj fazi, kada su izgledi za izlječenje manji pa je poticanje edukacije o toj bolesti, poput stručnog predavanja Croatia zdravstvenog osiguranja (CZO), od iznimnog značaja.

Između prstiju na nogama, ispod nokta i na sluznici

Može pojaviti na različitim dijelovima tijela, primjerice čak i između prstiju na nogama, ispod nokta i na sluznicama poput usana. Također može biti bez boje pa se u tom slučaju uzima uzorak za analizu. Liječnici savjetuju da se preventivno kirurški otklone tzv. “halo” madeži ( s bijelim prstenom) ili na mjestima gdje se ne mogu kontrolirati, primjerice u kosi. Budući da se čak 90 posto tumora kože i 75 posto melanoma može pripisati pretjeranom izlaganju suncu, najbolja prevencija je zaštita od UV zračenja. Treba koristiti kreme sa zaštitnim faktorom višim od 15, no to nije jedini, niti dovoljan način zaštite. Ni s jednim zaštitnim faktorom se ne može biti zaštićen cijeli dan.

Sunce prži i u planinama

Osim toga, poželjno je biti u hladu, nositi zaštitnu odjeću i kapu, a radne i sportske aktivnosti prakticirati kad je sunce slabije. Odnosno, kad je manji UV indeks. Dojenčadi od šest mjeseci treba obući odjeću sa što gušćom tkaninom, te namazati cijelu površinu kože s faktorom 30 ili više. Upamtite, sunce nije jako i štetno samo na moru i plaži, nego i u planinama. Oprezni budite i dok primjerice sjedite u kafiću. Ne smetnite s uma da je utjecaj solarija jednako štetan kao i kod sunca. Zato ne dajte da vam sunce, bilo pravo ili umjetno uništi zdravlje i život. I držite se parole: rana dijagnoza, bolja prognoza.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Ljepota

Svijetljenje kose ljeti prirodan je proces, no jeste li znali da ga možete ubrzati i to prirodnim pripravcima.

Budi fit

Brzinsko liječenje glavobolje, prehlade, alergije i ostalih ljetnih nevolja.

Savjeti stručnjaka

Madeži su dobroćudne promjene na koži, a mogu biti u boji kože, smeđi, pigmentirani, plavi, u razini kože ili iznad, na peteljci, s ili...

Duh i tijelo

Jedna od najvažnijih funkcija sunca je njegova sposobnost poticanja stvaranja vitamina D u organizmu.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.