Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Knjige i glazba

140 dokumentaraca na ZagrebDoxu

Film o Nataschi Kampusch, Wikileaksu, White Stripesima te djela veličanstvenih redatelja.

Popularni festival dokumentarnog filma – Zagreb Dox ove se godine održava po sedmi put za redom. Istinska fešta od dokumentarne forme trajat će od 27. veljače do 6. ožujka u Movieplexu u Centru Kaptol.

Pored međunarodne i regionalne konkurencije, ovogodišnje izdanje uključuje standardne službene programe: "Glazbeni Globus", "Kontroverzni Dox", "Happy Dox", prošle godine oformljeni "Stanje stvari", ali i dva potpuno nova programa: "Teen Dox" i "Majstori Doxa".

Potonji program "Majstori Doxa" otvoriti će festival, a iznjedrit će i najnovije filmske uratke svjetski priznatih autora i autorica na području dokumentaristike. Među njima ističemo američkog redatelja Fredericka Wisemana struka smatra jednim od najznačajnijih živućih dokumentarista današnjice, danskog pjesnika i redatelja Jørgena Letha, Errola Morrisa kojeg je časopis Guardian uvrstio na sedmo mjesto ljestvice najboljih svjetskih redatelja. Među majstoricama su i dvije žene – višestruko nagrađivana njujorška redateljica Jennifer Fox i Kim Longinotto – autorica koja kroz dokumentarce uživa u portretiranju snažnih žena. Posljednji od majstora je istaknuti hrvatski dokumentarist Eduard Galić (na slici desno) kojemu će na festivalu biti posvećena autorska večer po izboru Hrvoja Turkovića.

U kategoriji "Teen Dox" bit će predstavljeni dokumentarci za mlađu populaciju, većinom edukativni i zanimljivi. A unutar "Glazbenog Globusa" bit će prikazani filmovi o White Stripesima, priče o hip-hopu i najznačajnijim svjetskim bubnjarima sve do britanskog skladatelja Michaela Nymana.

"Međunarodna konkurencija"
uključuje 29 filmova, a regionalna 24 – prema tome, u utrci za glavne festivalske nagrade, Velike pečate, natječu se 53 filmska naslova. Iz Međunarodne konkurencije izdvaja se na festivalu u Cannesu nagrađivana ratna priča "Armadillo" u režiji Danca Janusa Metza,  zatim pobjednik DOK Leipiziga – "Djelić ljeta" te višestruko nagrađivano hipnotizirajuće proputovanje kroz noć- švicarski film "Laku noć, nitko.Regionalna konkurencija donosi pak čak dvanaest hrvatskih dokumentaraca – među ostalima nove filmove renomiranih filmaša Gorana Devića, Miroslava Mikuljana i Petra Krelje, te uratke mladih autora čije vrijeme tek dolazi, poput Davora Kanjira, Tončija Gaćine i Darka Stankovića.

Popratni programi obuhvaćaju nekoliko retrospektiva poput one ratne u izboru filmske kritičarke Diane Nenadić te angažirane igrane i dokumentarne filmove. Gledatelji će imati priliku vidjeti i filmove koji se bave najintrigantnijim osobama i najizazovnijim zbivanjima današnjice – dokumentarce o Wikileaksu, Željku Mavroviću, Nataschi Kampusch, Tomislavu Merčepu, Mikhailu Khodorkovskom i mnogim drugima.Ukupno će na festivalu biti prikazano 140 filmova s ozbiljnim i lakim temama, veselim i tužnim pričama, kontroverznim protagonistima, šokantnim momentima i edukativnim dionicama. Kakav god bio film koji ćete pogledati na ZagrebDoxu, nakon pogledanog ćete imati želju komentirati, raspravljati i biti dio dokumentarne slike ove veljače.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Nitko vam neće zamjeriti ako ovog petka ostanete kod kuće i umjesto romantične večere u restoranu odaberete ugodnu večer ispred televizora sa zdjelicom kokica.

Zanimljivosti

Postoje neki klasici uz koje smo svi odrasli i koje ćemo vjerojatno gledati do kraja života.

Zanimljivosti

Crtići u kinu su neka od najljepših sjećanja kad smo bili mali, a ako imamo u blizini nekog mališana, odlazak u kino je savršena...

Događanja

Ove jeseni, nakon što se život vratio ubrzanom ritmu, savršen predah i odmor čeka vas u CineStaru uz omiljene tople kokice i najbolje filmove...

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.