Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Događanja

2. Festival fotografije Organa Vida

Uhvatite i vi taj jedinstveni, neponovljivi trenutak – pokreta!

Svi zaljubljenici u fotografiju, kako oni okorjeli tako i sramežljivi, ovu subotu svakako bi trebali posjetiti 2. Festival fotografije u organizaciji Organa vida.

Organ vida je umjetnički projekt nastao s namjerom da uzburka hrvatske fotografske vode, a idejotvorci, kao i organizatori festivala, su mladi foto-entuzijasti Marina Paulenka, Martina Škrobot i Krešimir Zadravec.

Ova druga po redu festivalska foto-manifestacija nastala je u suradnji sa Kulturom promjene SC i pod generalnim sponzorstvom EPSON Hrvatska. Festival traje jedan dan i održati će se ove subote, 15. svibnja 2010. u prostorijama kluba SC, u Studentskom centru u Zagrebu.Ovaj jedinstveni festival svakako je potrebno osvježenje na fotografskoj sceni, a prvenstveno zbog jedinstvenog cilja – promoviranje fotografske kulture u nas i oko nas. Festival nastoji animirati i u svoj rad uključiti velik broj talentiranih mladih, ali i ostalih fotografa.

Festivalom se želi poduprijeti i pomoći ne samo lokalna nego i cijela domaća fotografska scena čija će se odabrana djela moći pokazati širokoj publici. Tako je festival ovaj put poprimio i internacionalni karakter, pa će se u postavu izložbe moći naći i neki strani autori.

Spajanjem klasične fotografske izložbe, zanimljivih i poučnih predavanja, besplatnih foto-radionica i prigodne zabave organizatori festivala žele na jednom mjestu ojačati fotografsku scenu kao i kulturu i to kroz druženje, širenje iskustava, upoznavanje autora i širenje prijateljstava i kontakata svih fotografa kao i šire zajednice među kojima su i razni drugi kreativci i umjetnici. Na taj način fotografija, kao jedan od najjačih medija današnjice, ali i izrazito osjetljiva umjetnost, jača i pronalazi put svoje realizacije.Internetski portal T-portal medijski će popratiti festival cjelodnevnim snimanjem događaja i njegovog emitiranja uživo (live-streaming) na svojim web stranicama, kako bi festival mogli popratiti i svi oni koji nisu u mogućnosti prisustvovati. Fotografski portal Ptičica.gorilla.hr pratiti će sve aktivnosti vezane za festival u svojim vijestima, a najbolje fotografije kao i fotografije nastale kroz fotografske radionice biti će objavljene u Ptičica on-line galerijama kao i na stranicama Organ Vida.

Najbolje fotografije koje su odabrane putem javnog natječaja za sve amaterske i profesionalne fotografe na temu POKRET biti će izložene cijeli dan u prostorima kluba SC gdje će se moći vidjeti kako su pojedini talentirani fotografi na svoj način pokazali doživljaj i realizaciju ove tematike. Za kvalitetnu izradu fotografija s postava zaslužan je generalni sponzor festivala EPSON Hrvatska.

Posjetitelji će na samom događaju moći glasati za tri najbolje fotografije s postava koje će biti prigodno nagrađene, a najsretniji posjetitelji također će biti nagrađeni.

Nakon festivala, fotografije s izložbenog postava krenuti će na turneju po određenim gradovima gdje će se izložiti u galerijama i prikladnim prostorima. Tako će u lipnju ove godine cijeli postav biti predstavljen sarajevskoj publici u galeriji ASA Art.Program festivala:

Izložba fotografija moći će se pogledati tijekom čitavog trajanja festivala.
  • 12:00 – 14:00 sati Refoto predavanje
Ivana Tomanović, Estetika fotografije
Milan Živković, Motivi u fotografiji

Program festivala otvaraju i započinju gosti iz redakcije časopisa za kulturu fotografije "Refoto". Predavanje na temu Estetika fotografije održati će mr.foto.Ivana Tomanović, glavna urednica Refoto-a, a nakon toga uslijediti će predavanje Milana Živkovića, izvršnog urednika tog časopisa. Predavanja su otvorena za cjelokupnu javnost.
  • 14:00 – 20:00 sati Foto radionica za 10 kandidata
14:00 -16:00 sati – Cahayabox & Ninchstyle & Svijet fotografije
16:00 -18:00 sati – Tomislav Dolenc, Obrada fotografije
18:00 – 20:00 sati – Milan Živković, Epsonov standardu ispisa umjetničkih fotografija Digigraphie®

Ova besplatna fotografska radionica koja se sastoji od tri dijela razveseliti će desetoro najsretnijih kandidata. Prvi dio radionice u 14:00 sati o studijskoj rasvjeti održati će Cahayabox tim uz profesionalnu fotografsku rasvjetu koju ustupa tvrtka Fotosvijet d.o.o., a kreacije za modele ustupa Ninchystyle. Drugi dio radionice, u 16:00 sati, održati će Tomislav Dolenec, freelance fotograf koji će kandidatima objasniti sve o obradi njihovih fotografija. Snimljene fotografije će zatim u trećem dijelu radionice, u 18:00sati, biti ispisane na Epsonovom printeru uz čega slijedi i predavanje o Epsonovom standardu ispisa umjetničkih fotografija Digigraphie® kojeg će održat izvršni urednik časopisa Refoto Milan Živković.
  • 20:00 – 22:00 sati Službeno otvorenje izložbe
Službeno otvorenje izložbe je vrijeme kada započinje i glasovanje za tri najbolje fotografije s postava,  a u 22:00 sati održati će se dodjela nagrada nakon čega počinje party za sve posjetitelje uz DJ-e Mayo i hrwoE.
  • 22:00 sati Party


Cjelokupno događanje medijski su podržali PLAN B i ReFoto-a te internetski portali Metro-portal.hr, Cahayabox.net, Fotografija.hr, Svijetfotografije.com, T-portal.hr, Tražilo.com, She.hr i mnogi drugi dok su svojim sponzorstvom i sposobnostima pomogli suradnici Lomography Croatia, udruga Treće mjesto, Svijet fotografije, Ptičica, Praxis, agencija za individualna putovanja i avio karte STA Zagreb, Studio STROHAL d.o.o. i A3 Format. Catering za sve sudionike festivala osigurava obiteljsko gospodarstvo SKELIN i pizzeria La Romantica.

Izložba fotografija

Nakon što je tijekom gotovo punih mjesec dana natječaja "POKRET" pristiglo više od 660 fotografija odnosno preko 250 zasebnih prijava autora, žiri je odabrao najbolje fotografije. Za postav na festivalu fotografije odabrano je ukupno 45 fotografija kojima se predstavlja čak 32 autora, kako serijom od dvije i tri fotografije tako i pojedinačnom.

Ovom izložbom fotografija i njezinim odabirom htjela se prikazati raznolikost pristupa ovoj složenoj tematici pri čemu se podrazumijevaju različiti senzibiliteti i osobnosti koju nose fotografije kao i njihova različita estetska, semantička i konceptualna poimanja.

Autori odabrani za postav izložbe 2. festivala fotografije Organ Vida su: Ante Gašpar, Antonio Pozojević, Boris Sontacchi, Boris Štromar, Borna Bursac, Dalibor Talajić, Darija Turina, Dario Belić, Filip Bubalo, Frane Verbanac, Frano Wolf, Igor Boškić, Iva Korenčić, Ivan Đelmić, Jasna Bogdanovska, Kristijan Vučković, Lorena Matić, Ljupcho Temelkovski, Maja Dolenec, Marin Mešter, Marina Kelava, Mario Cigić, Mario Radaković, Martina Kenji, Milica Amidžić, Neven Petrović, Petar Glažar, Petra Mrša, Tea Gabud, Tea Filipi, Vedran Marketić i Vladan Sibinović.

Mi vam preporučamo da subotu rezervirate za ovaj zanimljiv festival mladih fotografskih talenata. Ne propustite upoznati fotografe i druge kreativce, steći nova iskustva i uz sve to još dobro se zabaviti!

Petra Maštović, dipl.pov.umj. – o festivalu

“Još od druge polovice 19. stoljeća kada je Eadweard Muybridge eksperimentirao sa svojim "pokretnim slikama" konja u galopu, postoji želja fotografa da ulovi taj jedinstveni, neponovljiv trenutak pokreta.

Fotografija je dovoljno jako sredstvo da nam otkrije istinu, prenese poruku i ispriča priču, izrazi smisao, probudi naša čula i osjećaje. Zato je od samog fotografskog aparata, još važnije oko fotografa koje subjektivno proživljava i bilježi trenutak.

Na izložbi možemo vidjeti najrazličitije načine i pristupe pokretu, bilo da se radi o sportskoj fotografiji, 'star trail' i 'light painting' tehnici ili svakodnevnim uličnim prizorima. Pokret, čak i ako se samo naslućuje, oživljava sliku i unosi uzbuđenje. Ponavljanjem motiva, kolažom, dugim ekspozicijama, neobičnim kadrovima te igrom statično-dinamičnih elemenata ove fotografije prikazuju akciju, dinamiku, onaj ključni moment odnosno "odlučujući trenutak" u kojem neka radnja otkriva svoj dublji smisao i istinu, a ljudsko lice izražava narav osobe.

Festival fotografije Organ vida ovom izložbom želi mladim talentiranim fotografima pružiti mogućnost izlaganja svojih radova ali i priliku za daljnje usavršavanje preko organiziranih radionica i predavanja. Osim toga, treba istaknuti važnost festivala za promicanje novih imena u svijetu fotografije kao i njegov internacionalni kulturni karakter. Sve su to značajke za dugu i uspješnu budućnost ove manifestacije."

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Sudionici će se natjecati za impresivne nagrade koje će osigurati National Geographic.

Zanimljivosti

Iako su prethodna dva izdanja CEWE Photo Award-a imali rekordan broj prijava pa su oba  proglašena najvećim foto natječajem na svijetu, i ove godine...

Događanja

Tisuće lampica pristiglih iz Francuske postavljeno je na najposebnijoj lokaciji u gradu...

Život u dvoje

Koje su laži najčešće kada je u pitanju dogovor za spoj.

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.