3 stvari koje treba izbjegavati u potrazi za poslom

izbjegavati u

Preseljenje u inozemstvo radi (boljeg) posla – pomisao je mnogih mladih talenata. No ovisno o željenoj destinaciji, mijenjaju se očekivanja poslodavaca. Tako da je poslovna praksa da se u Austriji otvoreno pregovara o plaći i radnim uvjetima, dok se za posao u Njemačkoj uz prijavu šalje i preslika diplome, a slovenski poslodavci svakako očekuju i pisanu preporuku prethodnog poslodavca.

Neovisno o državi, uvijek treba imati na umu 3 stvari koje je dobro izbjegavati u potrazi za poslom:

1) Loša gramatika i pravopis u dokumentima prijave na natječaj – greške se uvijek mogu potkrasti, stoga nije na odmet i nekoliko puta provjeriti molbu i životopis, pogotovo kad je stranom jeziku.

2) Nedostatak informacija o tvrtki – ako ste dobili termin razgovora za posao obavezno proučite tvrtku i njene vrijednosti. Možda ovo djeluje očito, ali veliki broj poslodavaca imao bi što reći na ovu temu.

3) Neprofesionalna e-mail adresa – pravilo je da e-mail adresa sadrži ime i prezime i to svakako čini razliku u odnosu na “plava_ptica” ili “nogometas24”.

Ponuda poslova u inozemstvu

Što se same ponude tiče, od početka godine do danas na portalu MojPosao objavljeno je preko 580 oglasa za rad izvan Hrvatske. U 35% oglasa poslodavci su očekivali visoku stručnu spremu, dok je u 34% bilo dovoljna i srednja stručna sprema. Viša stručna sprema tražena je u 22% oglasa, dok u trećini oglasa nije bila bitna.

U većini oglasa strani poslodavci su tražili radnike za stalni radni odnos (72%), dok je za rad na određeno bilo 42% oglasa.

Trenutno je na MojPosao portalu aktivno preko 700 oglasa za rad u inozemstvu, a izdvajamo sljedeće:

Tvrtka locirana u Beču u potrazi je za Customer Solution Managerom s odgovarajućim radnim iskustvom. Ukoliko vam je želja odlazak u Irsku, odnosno Dublin, proučite oglas za Digital Media Sales managera. Na području Njemačke traže se njegovatelji za njegu starijih, očekivani početak rada je siječanj 2015., a više informacije možete saznati ovdje.