Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Duh i tijelo

3 zanimljivosti o mlijeku

Sprečava bolesti srca i krvnih žila te vas čini ljepšima.

Ako nije obrađeno, mlijeko je jedna od rijetkih u potpunosti prirodnih namirnica. Proizvod je mliječnih žlijezda sisavaca poput koze, krave i ovce. Najpopularnije je kravlje mlijeko, a zanimljivo je kako na godinu jedna krava u prosjeku daje 46.000 šalica mlijeka. Mlijeko ovce i koze razlikuje se od kravljeg po boji i okusu te je bogatije proteinima, a po nekim istraživanjima i zdravije.Pije se i poznato je već 10.000 godina, a od njega dobivamo jogurt, kiselo mlijeko, sir i još neke prerađevine. Proizvodi na bazi mlijeka, kao i samo mlijeko, bogati su bjelančevinama, lako probavljivim mastima, mineralima, vitaminima A i D, proteinima te kalcijem.

1. Vitamin D

Zanimljivo je kako je sojino mlijeko ima više vitamina D (30%) od kravljeg mlijeka (25 %). Ipak ono nema hranjive proteine i bjelančevine. Vitamin D je poznat i po tom što je zaslužan za ljepotu kose i noktiju.2. Dobrobit mlijeka


Znanstvenici koji se u posljednje vrijeme bave istraživanjem mlijeka zaključili su kako konzumacija mlijeka smanjuje smrtnost od 15 do 20%. Naime pomaže u sprečavanju bolesti srca i krvnih žila te umanjuje mogućnost moždanog udara.

3. Pasterizacija

Iako su se jedno vrijeme vodile burne rasprave o tom da li je bolje pasterizirati mlijeko ili ne, Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje prerađeno. Naime, nepasterizirano mlijeko može sadržavati bakterije štetne ljudskom organizmu. Pasterizacijom se ubijaju možebitne bakterije ali se i dalje zadržavaju hranjive tvari.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Zanimljivosti

Govorimo o klitorisu. Ženskom organu zaduženom isključivo za seksualno zadovoljstvo!

Budi fit

Ne samo da su datulje veoma ukusne već su dobre za ljudski organizam te pridonose ljepoti kože.

Savjeti stručnjaka

Donosimo listu sastojaka koje bi trebali izbjegavati u pastama za zube.

Duh i tijelo

Koliko ste često okruženi ljudima koji stalno pričaju o onome što im nedostaje, onima koji su nezadovoljni zadovoljni svojim životom?

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.