30,6 posto učenika i učenica za sebe misli da su debeli

“Vrtim Zdravi Film” dio je globalne inicijative “Nestlé for Healthier Kids” koja se provodi u 80 zemalja te obuhvaća više od osam milijuna djece godišnje. U Hrvatskoj je do sada kroz projekt prošlo 30.980 učenika u 500 osnovnih škola, a ukupan broj djece iz regije (uključujući Srbiju i Bosnu i Hercegovinu) danas je veći od 80.000.

Pri njegovom provođenju Nestlé strogo isključuje bilo kakvu vrstu promocije svojih proizvoda, a do sada je u Hrvatskoj kompanija u provedbu uložila 3,7 milijuna kuna. Novost je što će se ove godine uz sedme razrede u projekt uključiti i učenici šestih razreda.

“Brojke koje stoje iza nas govore o trudu i godinama rada uloženima u implementaciju projekta “Vrtim Zdravi Film”. No, one nas ohrabruju da nastavljamo dalje s našim glavnim partnerom Hrvatskim Školskim Sportskim Savezom, s kojim smo sudjelovali i na ovom simpoziju. Podrška Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ni ovog puta nije izostala te zahvaljujem dr. Ivani Pavić Šimetin što je prikazala najnovije rezultate istraživanja o ponašanju školaraca vezano uz zdravlje, uključujući i one o prehrani i tjelesnoj aktivnosti,  koji su nam važni za daljnju provedbu projekta” – izjavila je Koraljka Novina Brkić, nutricionistica, Nestlé Adriatic, koja je pred okupljenima održala predavanje o ulozi prehrambene industrije i zdravijim izborima.

Put prema zdravijem načinu života je dugotrajan proces u kojem moraju sudjelovati sve uključene strane – roditelji, obrazovne institucije i predstavnici industrije. Ovo je pokazalo i istraživanje koje je na kraju prošle sezone projekta “Vrtim Zdravi Film” proveo Hrvatski zavod za javno zdravstvo, a prema kojem:

  • 31,6 posto učenika i učenica sedmih razreda stalno razmišlja o svojoj tjelesnoj težini
  • 30,6 posto učenika i učenica za sebe misli da su debeli
  • 41 posto svakodnevno konzumira slatkiše
  • 16,5 posto je zadovoljavajuće tjelesno aktivno
  • 35 posto učenika i učenica ima preporučenih pet obroka dnevno