Connect with us

Hi, what are you looking for?

She.hrShe.hr

Budi fit

5 mitova o svakodnevnim namirnicama

Mitovi ne postoje samo u prošlosti, oni se stvaraju svakodnevno i ima ih u svim područjima života – od zdravlja, hrana i financija do vježbanja, ali i nabavke namirnica.

Mitovi ne postoje samo u prošlosti, oni se stvaraju svakodnevno i ima ih u svim područjima života – od zdravlja, hrana i financija do vježbanja, ali i nabavke namirnica. Mi vam predstavljamo 5 mitova s kojima se zasigurno susrećete pri svakodnevnoj kupovini namirnica.

Mit br.1: Tamni kruh je uvijek od cjelovitog zrna pšenice

Činjenica: Nije nužno da ako je kruh smeđe boje ili ako je riječ o krekerima ili ako na istima piše multi-zrno ili pšenica da su napravljeni od cjelovitog zrna pšenice. Zapravo, većina je napravljena od rafiniranog bijelog brašna te su dodana bojila. Stoga treba provjeriti popis sastojaka proizvoda i vjerovati im tek ako piše cijela zrna ispred imena zrna, kao što ponekad piše “cijelog zrna raži“ ili “cjelovitog pšeničnog zrna“.

Mit br. 2: “Organski” znači zdravije

Činjenica: Organska hrana može biti povezana s manjim unosom pesticida, ali se ne može definitivno reći da je to “dodatno hranjivo”. Ne morate se puno brinuti o narančama, avokadu i drugim proizvodima koji se konzumiraju bez njihove kože, dok sve ostalo voće i povrće morate temeljito oprati, bili oni organski ili ne.

Mit br.3: Jaja sa smeđim ljuskama su više hranjiva nego ona s bijelim

Činjenica: Boja ljuski od jajeta ne utječe na nutritivne vrijednosti, nego ista pokazuju boje ptičjeg perja i uški. Budući da se smeđa jaja često cijene malo više nego bijela, možete uštedjeti nešto novca izaberete li bijela jaja.

Mit br. 4: Prirodne voćni sokovi su zdravi i ne debljaju

Činjenica: Neki prirodni sokovi sami po sebi sadrže niski postotak šećeri, kao primjerice sokovi od šipka, trešnje i brusnice. Nikako nije dobro piti voćne sokove iz limenki, jer su oni bez prehrambene vrijednosti i čisti šećer. I inače, dnevna potrošnja sokova bi se trebala ograničiti na oko 120 do 180 ml, jer čak i prirodni voćni sok može sadržavati veliki broj kalorija.

Mit br.5: Svi mliječni proizvodi su kalorični

Činjenica: Mliječni proizvodi dobar su izvor kalcija, proteina i vitamina D, ali su i skladišta masti, kolesterola i kalorija. Ipak, još uvijek možete uživati u zdravoj potrošnji mliječnih proizvoda ako izaberete nemasno mlijeko, jogurt i sir.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Više

Gastronomija

Omiljeni domaći brend di-go predstavio je svoja tri nova proizvoda – di-go gotove mješavine za kruh.

Zdravstveni karton

Saznajte koje su namirnice najbolje za proljetno čišćenje organizma.

Suncokreti na oblacima

Nikad nisam bila od onih koji se vode krilaticom "kako ti meni, tako ja tebi".

Advertisement

Impressum


Medijski mali servis j.d.o.o. Sva prava pridržana.